Iohannis, înainte de Consiliul European: E posibil să avem un Brexit ordonat, dar mingea e în curtea britanicilor, nu la noi. Sunte trei variante pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi la Bruxelles, înaintea de reuniunea Consiliului European, că toate statele UE susţin varianta unui Brexit ordonat. „Teoretic, e foarte posibil să avem un Brexit ordonat, dar mingea e clar în curtea britanicilor, nu la noi“, a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliul European.

„Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie pentru Brexit şi deja sunt multe voci care spun că Brexitul se poate prelungi, dar e bine să se termine înainte de europarlamentare. Vom primi sfaturile de legalitate şi vom avea o discuţie pe acestă temă. Cam toţi dorim să-i ajutăm, dar ei trebuie să ajungă odată la o concluzie“, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles. 

Întrebat dacă România susţine un Brexit ordonat sau un hard Brexit, preşedintele a spus: „Pe noi toţi ne avantajează un Brexit ordonat. Am spus - din capul locului, Acordul pentru Brexit este unul bun. Un hard Brexit este foarte problematic în primul rând pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, pentru că vrem să construim o relaţie bună pe viitor şi nu vrem să începem cu stângul. Mesajul UE va fi tot timpul acelaşi: ne dorim un Acord şi o retragere ordonată“. 

Klaus Iohannis susţine că sunt trei varinate pentru Brexit: 22 mai (înainte de europarlamentare), 30 iunie (varianta solicitată de Marea Britanie) şi extinderea pe o perioadă mai lungă.

„Teoretic, e foarte posibil să avem un Brexit ordonat, dar mingea e clar în curtea britancilor, nu la noi“, a conchis Iohannis.

Joi şi vineri, liderii de stat din UE se reunesc la Bruxelles în cadrul Consiliului European, care va începe cu unul dintre cele mai dificile subiecte - ieşirea Marii Britanii din UE.

Miercuri, premierul britanic Theresa May a solicitat amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 30 iunie, pentru a evita o retragere fără o plasă de siguranţă. La summit va fi prezentă şi aceasta, fiind aşteptată să facă o declaraţie comună de presă alături de şeful Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Cererea Marii Britanii de a amâna Brexitul până pe 30 iunie ar aduce „riscuri legale şi politice“, arată o notă a Comisiei Europene.

Citeşte şi:

Liderii de stat din UE se reunesc la Bruxelles: May vrea să-i convingă să accepte amânarea Brexitului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite