Iohannis, la cinci ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA: Este un pilon esenţial realizării obiectivelor noastre

Iohannis, la cinci ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA: Este un pilon esenţial realizării obiectivelor noastre

Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, că acest document a fost un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale şi este un pilon esenţial pentru realizarea obiectivelor României.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Declaraţia este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, punând accent pe caracterul său «durabil, dinamic» şi «pe termen lung». Angajamentul împărtăşit de România şi SUA pentru asigurarea securităţii în spaţiul transatlantic a reprezentat, cu precădere în aceşti 5 ani de la adoptarea Declaraţiei, un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale şi va rămâne, şi pe viitor, un pilon esenţial pentru realizarea obiectivelor noastre”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a amintit că relaţiile strânse în domeniul politico-militar şi de securitate au făcut posibile, printre altele, operaţionalizarea proiectului strategic al Facilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu şi implementarea măsurilor cuprinse în Iniţiativa de Reasigurare Europeană, promovată de SUA.

„Concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România şi SUA acţionează permanent pentru dinamizarea relaţiilor economice prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor. Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună şi pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, ştiinţă şi inovare şi în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre «împărtăşesc o istorie comună de legături strânse», aşa cum menţionează Declaraţia Comună”, consideră Iohannis.

El reiterează angajamentul României de a continua eforturile de promovare ale valorilor democratice. „România este hotărâtă ca, împreună cu Statele Unite, să investească în continuare în substanţa strategică a cooperării bilaterale, privind această investiţie ca pe o garanţie pentru modernizarea sa“, a mai afirmat preşedintele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările