Iohannis cheamă miercuri partidele la consultări pe Legea Big Brother

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A patra rundă de Cotroceni FOTO Mediafax
A patra rundă de Cotroceni FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, mâine, liderii partidelor parlamentare pentru a discuta despre pachetul de legi Big Brother. Potrivit unor surse oficiale, primul proiect care va fi discutat între preşedinte şi partidele politice vizează retenţia datelor, fără a permite însă  accesul la conţinutul comunicaţiilor telefonice sau electronice fără mandat de la judecător.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, invită miercuri, începând cu ora 10.00, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare, în vederea unor discuţii referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unor surse oficiale, preşedintele Klasu Iohannis doreşte ca legea retenţiei datelor să fie adoptată în această sesiune parlamentară. Forma proiectului pe fondul căruia discută mâine Iohannis şi partidele politice a fost agreată împreună cu societatea civilă, cu liderii politici şi cu serviciile secrete.

Fostul şef al SRI, George Maior, a pledat pentru ca această lege să fie adoptată. „E vorba despre un pachet de legi absolut necesare. Legea privind retenţia datelor există şi funcţionează în toate statele europene. Lipsa ei slăbeşte operaţional posibilitatea seviciului de a investiga, de a acţiona preventiv. Nu e un proiect de lege care să extinda monitorizarea. El ne va da instrumente analitice de a corobora anumite date în situaţia în care am avea în vedere asemenea evenimente în viitor pe teritorul României. Am înţeles decizia CCR, considerentele pentru care a fost declarată neconstituţională şi încercăm să remediem aspectele avute în vedere de Curte. . Este o lege democratică, utilizată în toate ţările europene“, spunea Maior.

Curtea Constituţională (CCR) a decis, în 8 iulie, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate.

Conform unui comunicat al CC, cu unanimitate de voturi, Curtea ”a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale”. Legea prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite