Iohannis cere un an electoral care să nu fie populist. PSD propune masă şi cazare pentru elevii din învăţământul profesional. Alte proiecte cu iz electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii nu iau în seamă cerinţele preşedintelui Klaus Iohannis de a avea un „an electoral altfel“, fără măsuri populiste înainte de alegeri. Ultimul proiect de lege depus de PSD oferă masă şi cazare gratuite pentru elevii din învăţământul profesional. Toate partidele au iniţiat proiecte de lege cu iz electoral.

Senatorii PSD au semnat o iniţiativă legislativă prin care propun ca toţi elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic de minim trei ani să beneficieze de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare, cheltuielile urmând a fi suportate de Ministerul Educaţiei, din taxa pe valoare adăugată, potrivit news.ro.

Parlamentarii apreciază că, prin atragerea absolvenţilor clasei a VIII-a, pentru formare iniţială, prin şcoală profesională, s-ar diminua considerabil abandonul şcolar, care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia.

„Astfel, rata părăsirii timpurii a şcolii, 18,1% în 2014, faţă de media eurpeană de 11,2% este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-se de ţinta naţională de 11,3% pentru 2020“, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat pe 1 martie, după discursul preşedintelui Klaus Iohannis din Parlament, în care le-a cerut partidelor să nu promoveze măsuri populiste. „În 2016 avem şi, mai ales, aveţi marea şansă de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorinţa legitimă a partidelor de a câştiga voturi şi folosirea mijloacelor politice şi instituţionale de care dispun pentru a răspunde la aşteptări. Ceea ce vă propun însă este un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al măsurilor hazardate“, a spus Iohannis, în primul discurs susţinut în faţa Parlamentului din 2016.

Alte proiecte cu iz electoral

Mai multe proiecte cu iz electoral au fost iniţiate de către parlamentari de la toate partidele. Deputatul PSD Ninel Peia a depus un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii, acestea fiind cuprinse între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie. Mamele vor primi titlul de „mamă eroină“.

La rândul său, senatorul PNL Dragoş Luchian este iniţiatorul unui proiect de lege, de pe urma căruia copiii de până la 3 ani ar putea fi excluşi din numărul persoanelor care plătesc cheltuielile cu apa, căldura sau gazul în cadrul asociaţiilor de proprietari.

Senatorul UNPR Constantin Popa vrea ca ca toţi angajatorii să fie obligaţi să le ofere angajaţilor o masă caldă la prânz. Potrivit proiectului de lege, companiile îşi vor construi propria bucătărie sau vor încheia contracte cu firme specializate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite