Iohannis, primul blat - perpetuarea baronilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pas cu pas, spune preşedintele, dar nu împins de la spate de partide, nu? Prima trădare a lui Iohannis vizavi de aşteptările electoratului se referă fix la legea electorală. Dar nu în ce priveşte alegerea primarului, cum titrează majoritatea. Această informaţie este o diversiune, acolo nu s-a schimbat nimic. Talpa a fost pusă fix celor din rândul cărora provine Iohannis: independenţii, oamenii măcar a-sistem dacă nu chiar anti-sistem.

Mulţi se feresc să îi conteste actualului preşedinte deciziile. Alţii încearcă s-o facă dar atingându-l la coarda sensibilă; dezamăgire, limita răbdării şi alte poezii.

Nimeni nu încearcă să îl ia aşa cum este: un teoretician prea adâncit în propriile-i principii ca să mai accepte şi argumentele altora. Destul de obosit de conservarea într-un sistem ostil ca să nu se teamă de lupta directă, în câmp deschis. Dar, mai ales, prea înclinat spre idealizarea dată de un oraş ca Sibiul ca să îi reuşeacă din prima aplicaţiile practice în această  lume dâmboviţeană şi imperfectă.

Ştiu pentru că am avut unul în preajmă mulţi ani. Profesorii de fizică, prin natura formaţiei lor, se împacă greu cu ingineria, cu "praftica" cum îi spun ei în jargon. Se adaptează lent şi ostili la coeficienţi de frecare cu toate nulităţile, la mişcări inerţial-bolşevice sau, mai rău, aleatoriu-penale, care nu respectă principiul acţiunii, reacţiunii şi revoluţiunii. Adesea ajung să se izoleze, ca într-o cuşcă a lui Faraday, de intemperiile politice, nerealizând că acestea se întâmplă şi dacă ei nu le mai simt. Rămân prizonieri spiralei - păguboase, în acest caz - propriului respect pentru principii, dus uneori până la fanatism. Finalmente, sfârşesc în izolarea unui final de mandat á la Emil Constantinescu, în care raţionamentul este perfect, dar vectorul forţei iese cu minus. Adică rezultă o mişcare inversă, nişte paşi înapoi...

În urmă, potop peste independenţi

Cum spuneam, puţini îndrăznesc, până la un evident dezastru, să-i contrazică pe savanţi. De teama ancestral-liceană că s-ar putea trezi cu vreun sistem de două ecuaţii cu trei necunoscute peste ochi, mulţi nici nu mai privesc atent la tablă. Adesea nu observă nici când profesorul o ia pe firul trăznit al demonstraţiei...

Marea problemă a legii pentru alegerile locale de anul viitor nu este alegerea primarului din primul tur. Şi la ultimele alegeri a fost la fel! S-a folosit sistemul într-un singur tur la preşedinţii de CJ-uri (introdus în 2007 de guvernul Tăriceanu) şi aidoma la primari (conform celor votate pe 31 mai 2011 de guvernul Boc). De exemplu, la mine în oraş, actualul primar a câştigat din primul tur, cu 48%.

Şi atunci, de ce s-au agitat într-atât jurnaliştii pe acest amănunt? Unii din necunoaştere, alţii fiindcă au fost împinşi de la spate. Ca să ce? Ca să acopere adevărata lovitură dată democraţiei greu câştigate, câte puţin şi cu pauze dese, în 25 de ani. Lovitura care va perpetua baronii. Fiindcă, de fapt, preşedinţii de consilii judeţene sunt cei care nu mai pot fi aleşi direct, ci dintre ceilalţi consilieri. Aceştia din urmă, aduşi pe valul listelor, sunt "uşile de partid" dintre care se va numi, practic, omul de paie din fruntea legislativului judeţean.

Anul 2014 a dovedit apetenţa electorilor pentru oameni anti-sistem. Sau măcar a-sistem, precum Diaconu şi Iohannis. În acest curent de scârbă faţă de practicile înrăite ale partidelor politice, următoarea fază, naturală, de curăţire a mediului politic, era chiar acest pas, al cuceririi consiliilor judeţene. Vorba aia, a bătut Mircea Diaconu o ţară întreagă cu un Aro vechi şi a scos 8%, numai din electorat urban. Dar ia să bată un biet judeţ doctorul binecunoscut, profesorul renumit, micul procesator cinstit al produselor agricole şi să stea de vorbă cu oamenii cum politrucii învechiţi în promisiuni n-o mai pot face. Ce ziceţi, ar câştiga preşedinţia unui consiliu judeţean?

Ei bine, fix acest tip de candidaţi nu vor mai avea practic acces la cea mai înaltă poziţie într-un judeţ. Atâta timp cât preşedintele de CJ, practic şeful "parlamentului judeţean" va fi ales de către ceilalţi consilieri, credeţi că aceştia vor alege un nemembru de partid când ei, majoritatea, nu sunt astfel?

Baronizarea, consfinţită de Iohannis

Pentru că îl ştiu pe domnul preşedinte un intelectual prolific, autor al două cărţi de succes, evident îmi închipui că şi citeşte. Mai mult decât scrie, sper. Şi atunci îndrăznesc să îi recomand ca lectură un studiu de caz. Cum ar fi hotărârea dată de Înalta Curte în cazul unui politician gălăţean care a ţinut morţiş să se judece până în pânzele albe.

Radu Cosca, actuaul viceprimar PC al Galaţiului, a mai tras o dată „lozul”, cum se spune. Iniţial, a fost ales consilier municipal pentru mandatul 2008-2012. Nu se ştie cum şi de la ce s-a certat cu şeful său de partid, iar acesta l-a zburat bine-merci din organizaţie fix după ce Cosca depusese chiar şi jurământul de consilier. Ba cred că mai avea puţin şi ajungea şi viceprimar. Degeaba s-a dus cu avocatul la uşa CL să fie primit la şedinţe. S-a judecat aproape doi ani şi ştiţi care a fost rezultatul final, domnule preşedinte? Ceva de genul "fiindcă sunt aleşi pe liste, fără colegii, consilierii locali şi judeţeni nu au aceeaşi independenţă între apartenenţa la partid şi postul obţinut”. Un fel de plimbă ursu' din partea justiţiei... Mă rog, am citat succint din memorie, dar asta este esenţa hotărârii şi oricum vă pot lumina mai bine consilierii şi arhivele ÎCCJ.

Aşadar, ca să n-o mai lungim, jocurile în consiliu le vor face... şefii locali de partide. Baronii adică. Conform legislaţiei strâmbe pe care nici actualele modificări n-au îmbunat-o, în România votului bine controlat de păpuşarii partidelor, cine nu votează cum i se spune zboară!

Deci, domnule preşedinte, spuneţi-ne să ştim: aţi bătut palma cu baronii sau v-au păcălit? Că, deh, se mai întâmplă. Greşeala este omenească, persistenţa e diavolească...

Ca să vă faceţi o idee. La Galaţi, zum Beispiel, preşedintele de CJ va fi decis de Eugen Durbacă (PC), Dan Nica (PSD), Eugen Chebac (UNPR). Îi cunoaşteţi? Mai bine că nu, poate v-aţi strica pofta de mâncare o vreme... Dar pe Victor Paul Dobre (PNL), domnul fost ministru MAI de al cărui dosar nu se mai aude nimic? Pe el sigur îl ştiţi! Măcar şi fiindcă a promovat grandiosul eşec liberal din zonă, primarul Marius Stan, actual dezertor la oastea lui Oprea-cel-cu-multe-stele. Ştiu că Stan vă este atât de "drag" domniei voastre încât nici n-aţi dat mâna cu el când aţi fost la Galaţi s-o vedeţi pe Simona Halep jucând.

Aşadar, domnule preşedinte, cei care v-au convins să promulgaţi această lege nu doar că au vegheat la binele (baroni)lor, dar s-au îngrijit să vă taie şi craca de sub picioare, principial vorbind. Oameni independenţi, ca dumneavoastră, vor mai avea loc să candideze poate doar pe scara blocului, ca preşedinţi de asociaţii....

Dacă însă, pierdut în calcul literal, aţi pierdut din vedere rezultatul valoric, vedeţi că s-ar putea să vă dea cu virgulă la procentele electorale. Ştiu, nu ale dumneavoastră, că vaţi văyut sacii-n car. Dar ale principiilor pe care simt că le îndrăgiţi - cinste, onoare, demnitate fără compromisuri etc. S-ar putea ca cei cu alergie la cloaca de partid să nu mai aibă şanse nici la vreun insignifiant, din ăla care tinde la 0 în deformaţia specifică a unui corp prea insensibil... Cum glumeau băieţii de la mate-fizică: o valoare atât de mică, nici cât aia de furnică...!

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite