Iohannis a atacat la CCR legea privind trecerea Monitorului Oficial în subordinea Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 202/1998, privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede subordonarea acestuia Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională cu privire la proiectul pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

„Schimbarea autorităţii de tutelă prin înlocuirea unei autorităţi  executive cu una  legislativă, transpusă tehnic-legislativ prin substituirea sistematică a cuvântului Guvern cu sintagma Camera Deputaţilor - fără a ţine cont de diferenţa de natură juridică dintre cele două - conduce la încălcarea prevederilor art. 1 alin. (5) şi ale art. 61 coroborate cu cele ale art. 64 alin. (1) şi (2) din Constituţie”, spune preşedintele Klaus Iohannis în sesizare.

Preşedintele mai spune în sesizare că trecerea Monitorului Oficial în subordinea Camerei Deputaţilor este declarativă şi că nicio dispoziţie din lege nu prevede o atribuţie a Camerei Deputaţilor cu privire la modul în care această autoritate este exercitată.

„Prin art. I pct. 1 din legea dedusă controlului de constituţionalitate, art. 1 din Legea nr. 202/1998 se completează cu un alineat nou potrivit căruia Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se organizează ca regie autonomă, sub autoritatea Camerei Deputaţilor. Această dispoziţie este întărită prin prevederile art. I pct. 2   (art. 2 din Legea nr. 202/1998) şi art. I pct. 3 (art. 3 alin. (2) din Legea nr. 202/1998). Analiza sistematică a dispoziţiilor din cuprinsul legii criticate evidenţiază însă că plasarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial” sub autoritatea Camerei Deputaţilor este declarativă, nicio dispoziţie din această lege neprevăzând o atribuţie a Camerei Deputaţilor cu privire la modul în care această autoritate este exercitată”, se mai arată în sursa citată.

Monitorul Oficial s-a mai aflat în subordinea Camerei Deputaţilor până în 2012, când a fost trecut la Guvern prin Ordonanţă de urgenţă de către premierul Victor Ponta.

În 22 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea, după ce aceasta fusese adoptată de Camera Deputaţilor, în 22 decembrie 2017.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite