Încep consultările la Cotroceni. Iohannis propune un nou referendum pentru revizuirea Constituţiei. Orban: Ar putea avea loc simultan cu prezidenţialele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a început seria de consultări cu partidele pentru a găsi o soluţie de a implementa referendumul pe Justiţie. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat că un nou referendum pentru modificarea Constituţiei, care să prevadă rezultatul referendumul pe Justiţie, ar putea avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale. Liderul USR, Dan Barna, a explicat că Iohannis e de acord cu includerea „fără penali” în Constituţie

UPDATE 15.32 Kelemen Hunor: Noi am spus că după acest referendum rebuie să se facă o revizuire a Constituţiei. Pentru asta e nevoie de un proiect făcut de specialişti. La prima întrebare noi am spus că răspunsul se cunoaşte. La a doua întrebare noi considerăm că trebuie făcut un pas mai hotărât şi nu cred că cetăţenii se vor supăra dacă vom elimina instituţia ordonanţelor de urgenţe. Să nu mai avem parte de aşa ceva niciodată. Nu Guvernul trebuie să intervină în legiferarea rapidă. Daca există voinţă politică se poate legifera în regim de urgenţă în Parlament. Credem că acest past curajos trebuie făcut dacă revizuim Constituţia în acest an.

I-am mai spus domnului preşedinte că ar trebui o nouă Constituţie, dar sunt convins că acum nu este perioada cea mai potrivită. Avem probleme care trebuie rezolvate ca cea a bicameralismului. Aşa cum s-a întâmplat în 2013, trebuie să ne gândim la o revizuire mai amplă.

Am mai discutat şi despre problema Valea Uzului. I-am spus cum se vede în acest moment, cum vedem noi rezolvarea situaţiei prin restabilirea ordinii şi scoaterea ce s-a construit ilegal in cimitir.

UPDATE 15.01 Delegaţia UDMR a ajuns la Cotroceni. Aceasta este formată din cinci membri, lideri de grupuri şi parlamentari, şi este condusă de şeful partidului, Kelemen Hunor.

UPDATE 14.44  Delegaţia USR a ieşit de la consultări, iar Dan Barna a explicat jurnaliştilor că preşedintele ţării a fost de acord ca iniţiativa „fără penali în funcţii publice” să fie inclusă în revizuirea Constituţiei pentru legiferarea rezultatului de la referendum. „Rămanem fermi pe apărarea statului de drept. Vom continua să avem aceeaşi poziţie consecventă şi fermă pe respectarea statului de drept. Sperăm ca legile Justiţiei şi Codurile să revină la dezbateri în Parlament şi să le aliniem la ce a decis Comisia de la Venetia”.

Despre o monţiune de cenzură asupra guvernului Dăncilă: „În cazul în care moţiunea de cenzură trece, vorbim fie de un guvern interimar fie de un nou guvern. Este foarte greu pentru orice guvern non-PSD sa funcţioneze pentru România cu această majoritate. Am transmis asta preşedintelui. Orice altă variantă nu ne face decât să ne mai ţină alte şase luni captivi.  Susţinem parlamentar orice guvern non-PSD pe baza obiectivelor de pe agenda USR”.

Despre asumarea guvernării: „Ne vom asuma guvernarea în momentul în care vom avea alegeri şi un nou Parlament. Este total nerealist să credem ca un guvern poate să funcţioneze cu această majoritate parlamentară. Nu poţi să faci lucruri semnificative în România cu oamenii pe care Liviu Dragnea i-a uitat în Parlament în situaţia de faţă”.

Despre tensiunile dintre USR şi PNL: „Punctele de vedere pe un subiect sau altul, mai spirituale sau directe, nu au nicio relevanţă faţă de colaborarea de care suntem capabili şi am dovedit-o cu PNL. Am arătat că avem maturitate. La alegerile pentru preşedintele Camerei Deputaţilor de exemplu, ne-am retras candidatul. Daca prin decizia electoratului va fi necesară o colaborare cu PNL, lucrurile vor funcţiona foarte bine. Mu ma îndoiesc de asta. Am discutat cu preşedintele şi propunerea noastră pentru Avocat al Poporului.PNL e de acord, UDMR e de acord”.

Intervenţia delagaţiei USR VIDEO Facebook / Privesc.eu

UPDATE 14.00 Următoarea delegţie care a intrat la consultări este cea de la USR. Aceasta este formată din preşedintele partidului, Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, şi Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică. 

Deşi era programată astăzi, delegaţia PSD urmează să se întâlnească abia mâine cu şeful de la Cotroceni.

Potrivit unui comunicat al USR, pe lângă subiectul referendumului, delegaţia va aduce în discuţia cu preşedintele şi propunerea Opoziţiei pentru Avocatul Poporului.

UPDATE 13.12 La finalul dezbaterilor cu preşedintele, liderul PNL Ludovic Orban a afirmat că PNL susţine toate demersurile şefului Statului pentru a implementa rezultatul referendumului.


„Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României (...) reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum.”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că PNL nu susţine alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal.

Întrebat despre faptul că aceasta ar fi susţinută însă de unii preşedinţi de CJ liberali, Ludovic Orban a replicat: „E ruşinos pentru Oprişan că se prevalează de o consultare internă făcută în cadrul Uniunii Consiliilor Judeţene. (...) Poziţia oficială a PNL e poziţia exprimată de mine. Prin această OUG Guvernul a arătat că e în continuare prizonierul vechililor roşii. (...) Vom sesiza Avocatul Poporului să atace la CCR această ordonanţă”.

UPDATE 12.34 PNL a ajuns la Cotroceni pentru dezbaterile cu Klaus Iohannis. Delegaţia este formată din preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc. În deschiderea dezbaterii, şeful statului l-a felicitat pe preşedintele liberal pentru scorul de la europarlamentare.

UPDATE 12.00 Înainte de startul dezbaterilor cu partidele, Klaus Iohannis a declarat în faţa jurnaliştilor că referendumul trebuie „urgent” implementat.

„Este evident că ceea ce a decis poporul la refrendum trebuie urgent implementat în Constituţie şi în lege. Am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe o altă cale de atac a OUG. PSD, care a pierdut ruşinos alegerile, n-a găsit un răspuns mai bun decât să se ocupe iarăşi de OUG. 

La consultări voi aborda şi chestiuni legate de urmările politice ale votului. Este evident că trebuie să reluăm discuţia despre Statul de drept, despre îmbunătăţirea legilor Justiţiei, care au fost adoptate cu opoziţia largă a preşedintelui, a Opoziţiei şi a instituţiilor de profil. Acest vot dat la alegeri îneamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE.Am chemat partidele la consultări reale, nu de formă. Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară. Partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Sunt optimist. Cetăţenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD: alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare”.

Despre votul dat în Senat privind imunitatea lui Călin-Popescu Tăriceanu: „Cred că este atât de jalnic, denotă dispreţ profund faţă de dorinţa românilor. PSD şi ALDE; cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în faţa procurorilor, şi-au dat arama pe faţă. Au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoare a politicii româneşti să fie atinsă de procurori. Jalnic, jalnic!”.

Administraţia Prezidenţială a prcizat că delegaţiile vor fi constituite din maximum 5 persoane şi că programul la consultări va fi următorul:

Marţi, 4 iunie 2019

• Ora 12:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);

• Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Miercuri, 5 iunie 2019

• Ora 11:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 12:00 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
• Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
• Ora 14:00 –  Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Joi dimineaţă, preşedintele a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni şi cu premierul Viorica Dăncilă, alături de care a discutat despre rezultatele referendumului şi situaţia guvernării, ca urmare a „schimbărilor atât de profunde” care s-au produs după scrutinul de pe 26 mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite