Iohannis, alături de Merkel, Macron, Tusk şi Juncker. „Dacă parteneriatul franco-german funcţionează bine, atunci şi UE funcţionează mai bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că tratatul bilateral de colaborare întărită franco-germană semnat la Aachen este "foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european". "Dacă parteneriatul franco-german funcţionează bine, atunci şi Uniunea Europeană funcţionează mai bine", a afirmat Iohannis

"Dacă parteneriatul franco-german funcţionează bine, atunci şi Uniunea Europeană funcţionează mai bine. În acest sens, acest tratat de astăzi vine în continuarea tratatului care fusese încheiat în 1963, de către cancelarul federal Adenauer şi preşedintele de atunci al Republicii franceze De Gaulle. Este o evoluţie pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relaţia dintre Franţa şi Germania şi sunt foarte bucuros şi foarte mulţumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită", a declarat Iohannis, marţi, la Aachen, unde a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.

El a spus că este vorba de un tratat bilateral, foarte bun pentru coeziunea proiectului european.

"După părerea mea nu avem o situaţie în care revine în prim plan o discuţie a cercurilor concentrice sau a Europei celor două viteze. Nu. Este un tratat bilateral, deci manifestarea de azi nu a fost una esenţial de Uniunea Europeană, dar a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de colaborare întărită este foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european. Deci nu cred că de aici se va reveni la acea discuţie pe mai multe viteze", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la Aachen, Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel, şi a Preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Iohannis a susţinut o alocuţiune, el reprezentând România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene.

"Marcăm acest moment la Aachen, un loc care nu putea fi mai încărcat de simbolism, fiind prima capitală a Europei din epoca lui Carol cel Mare. Tratatul de la Élysée semnat de Cancelarul Adenauer şi Preşedintele de Gaulle a pecetluit, la 18 ani după finalul celui de Al Doilea Război Mondial, prietenia celor două ţări care fuseseră înduşmănite anterior. Semnarea, în 22 ianuarie 1963, a Tratatului de la Élysée a făcut posibil cel mai grandios proiect politic integraţionist din istorie – Uniunea Europeană de astăzi. Renaşterea «spiritului de la Élysée» trebuie să ne redea energia de a continua viziunea şi eforturile predecesorilor noştri de a clădi o Europă puternică, unită şi coezivă. Începând de astăzi, ne va inspira nu numai «spiritul de la Élysée», ci şi «spiritul de la Aachen»!", a spus Klaus Iohannis, în alocuţiune.

Potrivit acestuia, în contextul european actual, consolidarea proiectului european este o necesitate profundă, a cărei esenţă nu poate sta decât în unitatea şi solidaritatea statelor sale membre.

"Ceremonia de astăzi are, aşadar, o semnificaţie excepţională atât pentru cooperarea bilaterală Paris-Berlin, cât şi pentru viitorul Uniunii Europene. Acest nou tratat nu este doar o expresie a voinţei Germaniei şi Franţei de consolidare a relaţiilor lor speciale şi istorice. El reflectă, în egală măsură, expresia sinceră a angajamentului dumneavoastră pentru consolidarea proiectului european. Vă asigur cu toată fermitatea că România a fost, este şi va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv", a afirmat el.

Iohannis consideră "cheia" unui proiect european viabil şi deschiderea axei de cooperare franco-germane către o abordare inclusivă a iniţiativelor pe care le promovează la nivel european.

"În pofida unor diferenţe inerente de viziune cu privire la viitorul nostru european comun şi privind ritmul şi direcţia dezvoltării noastre, forţa coeziunii se va dovedi, sper, în cele din urmă mult mai puternică. Uniunea Europeană va dăinui şi în viitor prin deschiderea sa şi prin voinţa statelor membre de a acţiona în comun pentru a întări UE în plan intern şi extern. Aceasta este, de altfel, şi ideea fundamentală care ghidează mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este esenţial ca viziunea pentru viitorul Uniunii să fie bazată pe priorităţi consensuale, care să evidenţieze valoarea adăugată a proiectului european şi să reflecte nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor. Victoria consensului în relaţia franco-germană este un exemplu de urmat în acest sens", a spus el.

Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menţionată de Preşedintele Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat Iniţiativă pentru Europa, din septembrie 2017. Ulterior, Cancelarul Angela Merkel şi Preşedintele Emmanuel Macron au anunţat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaraţie comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle şi Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat şi instituţionalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen îşi propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergenţe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.

"Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania şi Franţa, mai ales în domeniile economic, al politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, schimbărilor climatice şi mediului, precum şi în materie de cooperare transfrontalieră şi la nivelul societăţii civile. Cele două ţări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securităţii şi a prosperităţii cetăţenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite şi democratice. În cadrul noului tratat, cele două state îşi exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania şi Franţa aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generaţie în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963", spunea Preşedinţia.

De asemenea, după ceremonia semnării tratatului, preşedintele Iohannis va avea şi o întâlnire cu militarii români aflaţi la baza militară NATO de la Geilenkirchen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite