Rădăcinile străine ale candidaţilor la Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei familiei sale şi a povestit, la Adevărul Live, că strămoşii săi au venit acum 850 de ani în Transilvania şi s-au aşezat în Sibiu. Premierul Victor Ponta, prezidenţiabil PSD, a dezvăluit, tot la Adevărul Live, că familia sa provine din Trieste, Italia.

„Stămoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania, în zona Sibiului, şi de atunci tot acolo trăim. Pentru ţara nostră, 850 de ani pot să spun că e destul de mult. Pot să spun că sunt de aici. Am documente scrise care atestă că familia Iohannis a existat în zona Sibiului, în Cisnădie, cam de la 1500. Familia mea, indiferent cât mergem în urmă, a fost una de condiţie medie. nici bogaţi, nici lipiţi pământului“, a spus Iohannis, la Adevărul Live, precizând că în familia sa este primul care are o căsătorie mixtă, soţia sa, Carmen, fiind româncă.

Totodată, prezidenţiabilul PNL a mai spus că nu s-a gândit să părăsească graniţele României niciodată. „Noi, etnicii germani din România, am fost confruntaţi cu acestă întrebare din anii 70. Atunci eram în liceu şi nu am vrut să plec. Majoritatea colegilor mei au spus că vor să plece în Germania, eu am făcut notă discordantă. După Revoluţie, întrebarea a trebuit să primească un nou răspuns: majoritatea etnicilor germani au avut porţile deschise şi au plecat. Eu n-am vrut nici atunci să plec. N-am vrut niciodată să plec din România“, a mai spus Iohannis.

Familia mea a venit din Trieste“

Invitat săptămâna trecută la Adevărul Live, premierul Victor Ponta a vorbit, de asemenea, de originile familiei sale. „Mă întreabă multă lume de unde e numele de Ponta. Familia mea a venit din Trieste, adusă de împăratul austro-ungar pentru a pietrui drumul până la Nădlac. M-am dus cu ministrul Rus să constatăm cum am făcut în România 22 de kilometri frumoşi de autostradă care se termină în câmp, pentru că în 2011 aşa s-a gândit. Acum, sigur, lucrăm, facem proceduri“, a spus Ponta.

„Disputa pe religie şi etnie“

În lungul său mesaj, ce a durat  fix o oră, Victor Ponta, la lansarea candidaturii sale la Preşedinţie, a avut grijă să-l înţepe, uneori subtil, alteori direct, pe principalul său rival în cursa pentru Cotroceni: liberalul Klaus Iohannis. Mai întâti, Ponta a vorbit despre sentimentul de a fi român şi ortodox. „Un candidat la funcţia de Presedinte trebuie să spună clar ce vrea să facă. Cred că trebuie să sprijinim Biserica şi cultele religioase.Trebuie să sprijinim în continuare Biserica şi Armata. Cred că merită respectate, sprijinite. Vreau să vă asigur că am arătat tot sprijinul nu doar pentru BOR, sunt ortodox, ci şi pentru toate celelalte culte. România este ţara tuturor indiferent de religie. Trebuie să sprijinim toate cultele religioase. Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte are vreo problemă dacă nu este ortodox. Nu vreau să mă acuze nimeni că e un defect că sunt român sau ortodox în ţara mea“, a spus, înflăcărat, Ponta.

Chiar dacă nu i-a pronunţat numele, cel vizat era evident Klaus Iohannis, etnic german de confesiune luterană. Duelul de la distanţă purtat cu liderul PNL s-a concretizat pe finalul discursului. „Un contracandidat, pe 23 februarie 2013 (n.r.- ziua Congresului PNL), a fost întrebat de ce s-a înscris în PNL şi a răspuns: pentru o funcţie. Eu nu vă cer sprijinul pentru o funcţie. O funcţie nu înseamnă nimic dacă nu ai un proiect“, a mai spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite