Iohannis: În România minorităţile beneficiază de discriminare pozitivă; nu se întâmplă în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat TVR, că România are un fond valoros prin organizaţiile minorităţilor sale, şi că acest fond trebuie păstrat, adăugând că nu peste tot în Europa întâlnim situaţia de la noi, în care minorităţile beneficiază de discrimininare pozitivă.

Întrebat, în cadrul emisiunii Akzente, despre faptul că s-a pus problema ca Forumul German să devină partid, Klaus Iohannis, care a vorbit în limba germană, a declarat că ”România are un fond valoros, prin organizaţiile minorităţilor sale”, iar aces fond trebuie păstrat.

”Nu peste tot în Europa întâlnim această situaţie şi anume că minorităţile beneficiază de discriminare pozitivă, fiind reprezentate în Parlament sau având posibilitatea de participare la alegerile locale”, a mai spus Iohannis.

El a menţionat că termenul de discriminare pozitivă este prevăzut în lege şi reprezintă ”un fond valoros, de care dispune România şi care trebuie păstrat”.

”Eu nu am considerat oportună transformarea Forumului German în partid politic. Nici acum nu consider că este bine, deoarece o parte importantă din activitatea Forumului german, cum ar fi cea privind aspectele sociale, căminele pentru vârstnici dar şi cele eonomice, nu ar mai fi posibilă în forma existentă. Ştiu că s-a discutat ca Forumul german să fie împărţit într-o componentă politică şi într-una economică şi socială. Totuşi, comunitatea germană este prea mică pentru a susţine două instituţii de asemenea factură, una politică şi respectiv una socială şi economică. Eu zic că nu ar funcţiona”, a mai afirmat şeful statului.

Întrebat dacă este bine că minoritatea germană are un singur reprezentant în Parlamentul României, Klaus Iohannis a răspuns: ”E bine că avem unul. Eu mă bucur că Ovidiu Ganţ lucrează bine, de atâţia ani”.

Potrivit preşedintelui României, ”minoritatea germană are rolul de punte, în contextul relaţiilor româno-germane”.

”Aşa stau lucrurile la nivel micro dar şi macro. Există comisiile mixte, la nivel guvernamental, care se ocupă, oficial, la nivel foarte înalt, cu această tematică dar există şi multe relaţii cu Germania, promovate de membri ai Forumului sau de forumuri germane”, a mai spus şeful statului.

Întrebat dacă va mai participa la evenimente ale Forumului German, Klaus Iohannis a precizat că, dacă este un eveniment important al Forumului, cum ar fi de exemplu jubileul celor 25 de ani sau relaţiile bilaterale foarte bune, va participa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite