Iohannis: „Chestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare”. În ce lume trăieşte preşedintele Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis

Am rămas absolut siderat când am citit afirmaţia preşedintelui. Adică tot ce vedem noi că se întâmplă cu guvernul României este foarte îngrijorător doar pentru noi. Pentru preşedintele Iohannis nu este. Se pare că trăim în lumi paralele, sau că noi românii suntem proşti, analfabeţi, şi nu ştim să apreciem ce se întâmplă pe scena politică.

Şi Ludovic Orban şi aproape toţi comentatorii văd în continuare un guvern minoritar susţinut şi şantajat de PSD. Ei bine, acest fapt „nu este absolut deloc îngrijorător” pentru preşedintele Iohannis, care nu înceta să demonizeze PSD în anii din urmă.

Ce se întâmplă cu guvernul României

Am văzut cu toţii cum „echipa câştigătoare” a lui Florin Cîţu colaborează cu PSD pentru amânarea şi, eventual, anularea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. În ciuda celor afirmate de Florin Cîţu, „colaborarea” USR PLUS cu AUR se reduce la atât: au depus împreună o moţiune de cenzură. Nimic altceva. Şi mai minte Florin Cîţu că moţiunea este împotriva întregului guvern. Formal aşa o fi. Dar din declaraţiile celor de la USR PLUS  rezulta că este doar împotriva premierului, pentru că USR PLUS este dispusă să continue guvernarea cu acelaşi guvern, dar cu alt premier.

Este exemplul clasic când un om se agaţă cu dinţii de putere, şi face tot ce poate să nu fie dat jos din scaun. Cu sprijinul tacit sau mai pe faţă al PSD.

Mă aştept ca manevrele să-i reuşească cu ajutorul preşedintelui Iohannis. PSD nu va vota moţiunea de cenzură şi va prefera să nu să intre la guvernare. Ar fi dezastruos pentru ei în situaţia în care se găseşte acum ţara. Ei vor  să aibă un premier cu un guvern minoritar care să depindă de voturile lor, în schimbul alocării unor resurse bugetare importante către primăriile  şi CJ conduse de PSD. Plus sinecuri grase în administraţia generoasă păstrată de PNL.

Sub ameninţarea că-l va demite cu moţiune de cenzură, PSD va obţine orice doreşte din bugetul de stat, başca cele 30 de miliarde euro care ar putea veni prin PNRR.

Preşedintele Iohannis a înclinat decisiv balanţa în această direcţie în favoarea lui Cîţu care, spre deosebire de Orban, s-a dovedit a fi slugă prea plecată preşedintelui Iohannis.

Bineînţeles că evenimentele legate de ruperea coaliţiei s-au desfăşurat cu sfatul şi încurajarea preşedintelui Iohannis. Cîţu e prea slab politician să decidă ceva de capul său. Atacul violent al preşedintelui Iohannis la adresa USR PLUS de sâmbăta trecută a lămurit deplin această chestiune. Iohannis nu mai suportă în guvern persoane care să nu execute fără să crâcnească ideile şi ordinele sale.

S-a văzut foarte clar cu ocazia lansării proiectului România Educată. Deşi criticat de majoritatea experţilor, de presă şi de societatea civilă, Iohannis a mers mai departe şi i-a ordonat lui Cîţu să-i pună în operă proiectul. Iar Cîţu s-a executat, pentru că fără susţinerea lui Iohannis şi a PSD ar deveni un nimeni peste noapte.

Tragedia este că trecem printr-o perioadă extrem de dificilă şi cu ameninţări mari la adresa noastră, a cetăţenilor de rând.

Ameninţări rezultate dintr-o proastă activitate a guvernului Cîţu

Ştim că în guvern premierul are ultimul cuvânt. Când cineva nu-l ascultă orbeşte, îl dă afară. Vezi cazurile Voiculescu, Năzare, Stelian Ion. Fără să se consulte cu altcineva, cu excepţia preşedintelui Iohannis care i-a supervizat toate acţiunile.

Pandemia. Pentru ca procesul de vaccinare s-a oprit la nici 30% din populaţia ţării, valul patru ne ridică probleme extrem de dificile. Sistemul sanitar este la fel de nepregătit ca la începutul pandemiei. Nu există suficiente paturi la ATI şi secţii în spitale pentru bolnavii COVID. Vedem că  Israel, cu 9 milioane de locuitori şi majoritatea populaţiei vaccinată, înregistrează şi 11.000 de infectări  pe zi, majoritatea copii. Asta vară premierul Cîţu spunea că la noi nu va fi valul patru al pandemiei. Cum vedem că se întâmplă şi în America, şcolile ar putea deveni foarte repede focare de infecţie, şi se vor închide pe rând. Asta în condiţiile în care ministrul Cîmpeanu recunoştea că învăţământul online a fost un dezastru.

Când fostul ministru al Sănătăţii a cerut bani pentru vaccinarea obişnuită a copiilor, premierul şi ministru de finanţe interimar i-a răspuns că cererea nu este suficient de fundamentată. S-a răzbunat pe copiii ţării, doar pentru că ministrul era de la USR PLUS!

Agenţia Fitch ne avertizează că s-ar putea să avem probleme la împrumuturi. Bineînţeles că tot ce se întâmplă în România se vede şi afară. Am ajuns la un nivel al datoriei publice de 50% din PIB, la un deficit bugetar anul trecut de 10%, fără politici de consolidare fiscală, adică de reducere a cheltuielilor bugetare. În aceste condiţii ratingul de ţară va fi coborât de către agenţiile de rating. Dar  mai poate fi  coborât doar la categoria „junk”. Fără împrumuturi, să vedem de unde plătesc Cîţu şi Iohannis pensii şi salarii. Şi toate se întâmplă pentru ca Iohannis vrea o „slugă” obedientă în fruntea guvernului.

Explozia preţurilor. Deşi se ştia de mult avreme de liberalizarea preţurilor la energie, guvernul Cîţu, susţinut de Iohannis, n-a luat nicio măsură de rezolvare a problemelor imense de care se vor lovi oamenii săraci în iarna ce vine. Vor îngheţa de frig în case, neavând bani să plătească facturi duble sau triple la energie. Creşterea explozivă a preţurilor la energie va duce şi la scumpiri în lanţ a  bunurilor de larg consum. Adică o inflaţie care va urca nu se ştie până unde. Cu legea consumatorului vulnerabil nepusă încă în operă, e prea târziu pentru adoptarea legislaţiei secundare, din cauza inerţiei birocratice.

Cursul de schimb  sare în curând de 5 lei/euro. Specialiştii ne avertizează că e o chestiune de zile sau săptămâni să fie depăşit acest prag psihologic, care va atrage un nou val de scumpiri în lanţ, după cel cauzat de preţurile la energie.

Nu se ştie dacă PNRR va fi aprobat. Cu toată debandada guvernamentală de la Bucureşti şi fără politici economico-bugetare  sănătoase, ar fi de mirare dacă CE ne-ar aproba PNRR. Şi chiar aprobat, banii vin doar condiţionaţi de realizarea unor reforme bine precizate. Ba chiar, sub o conducere PNL-PSD, UE îşi va pune întrebări asupra viitorului României în UE.

Iată şi opinia Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, AOAR:

„Remarcăm cu îngrijorare că, în plină criză politică, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat întreruperea procedurilor de concurs aflate în derulare, ceea ce poate duce la un blocaj instituţional major şi întârzia aplicarea lor. În pragul aprobării oficiale a PNRR de către Comisia Europeană, această măsură poate aduce din nou România în centrul atenţiei şi pune sub semnul întrebării capacitatea noastră de a implementa un set esenţial de reforme, pentru care ne aflăm deja în contratimp”.

Au fost doar  câteva  ameninţări ce ne aşteaptă, pentru că preşedintele Iohannis vrea în fruntea guvernului „sluga” perfectă. Aflăm acum de la Stelian Ion că preşedintele Iohannis s-a opus şi le desfiinţarea SIIJ, la unison cu PSD şi PNL.

Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, are o poziţie critică faţă de cele întâmplate în guvern, care au dus la demisia miniştrilor USR PLUS:

“Este o poziţie politică determinată de decizii care au fost luate de premier care pur şi simplu au încălcat acordul de coaliţie, mai ales actul adiţional pe care l-am semnat după prima demitere şi care a prevăzut o procedură foarte uşoară de revocare a miniştrilor şi care în mod evident a pus USR PLUS la zid în situaţia în care dacă nu avea nicio reacţie înseamnă că ei acceptă orice fel de decizie a premierului chiar dacă decizia premierului este în afara acordului de coaliţie.

Stelian Ion, fostul ministru al Justiţiei, are şi dânsul o poziţie tranşantă faţă de cele întâmplate:

„Alături de Florin Cîţu, preşedintele Iohannis poartă principală răspundere pentru această criză. În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliţiei. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a şi adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîţu e omul său de paie. Are cineva vreo îndoială? Aceştia sunt colaboratorii care îi plac preşedintelui: oameni de paie, obedienţi până-n măduva oaselor”.

Şi „echipa câştigătoare” ascultă orbeşte de preşedinte, aşa că lucrurile se îndreaptă spre un guvern minoritar susţinut de PSD.

PSD are tot interesul ca acest guvern minoritar să-şi frângă gâtul, cu propria mână, pentru a putea spune în 2024: uitaţi-vă ce v-au făcut nenorociţii ăştia, aşa că votaţi-ne pe noi. Aşa că  va acţiona în direcţia eşecului guvernului minoritar Cîţu.

PNL va ajunge la soarta PNŢCD, USR PLUS vor câştiga multe puncte stând în opoziţie, şi criticând şi ei guvernul condus de Cîţu.

Doar preşedintele Iohannis, premierul Cîţu şi „echipa câştigătoare” nu pricep aceste lucruri simple, care ţin de abecedarul politicii.

  Cîţu se crede „superman”, dar şi preşedintele Iohannis crede acelaşi lucru despre domnia sa? Ar fi prea mult!

Aşa se întâmplă când puterea îţi ia minţile! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite