Ioan Rus: S-a ajuns la suspendare fiindcă şi preşedintele îşi dorea lupta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus
Ioan Rus

Fostul ministru de Interne Ioan Rus spune că a ales să demisioneze fiindcă urmau să se comită ilegalităţi, iar dacă ar fi rămas, ar fi trebuit să se ascundă după premier, lucru care nu îl caracterizează.

Fostul ministru de Interne a reiterat că, deşi nu a fost de acord cu referendumul, nu s-a opus, însă şi-a avertizat colegii că respectiva acţiune nu va avea şanse de câştig.

"Eu nu am fost adeptul suspendării. Nu am fost pentru că, raţional, la alegerile locale în care erau 200.000 de candidaţi, când fiecare se constituia într-un motor electoral, nu am reuşit să mobilizăm decât 10.400.000 de votanţi, să zicem. Era pentru mine imposibil ca la un referendum de demitere a preşedintelui, în condiţiile în care PDL, UDMR nu vor participa, să aduci 10.000.000 de votanţi. Era imposibil", a declarat Rus într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Rus spune că s-a ajuns la referendum pentru că preşedintele şi coaliţia de guvernare au respins ideea negocierii şi medierii. "Ar fi trebuit să ne ducem pe negociere, negociere, negociere cu preşedintele, astfel încât să găsim soluţii. Nici preşedintele însă nu a fost de acord cu acest lucru. Şi el, practic, îşi dorea lupta, nu negocierea şi nici pacea", a afirmat social-democratul.

"Prin suspendare am pierdut cu toţii două luni şi jumătate. Întrucât aceste lucruri nu se suprapuneau sută la sută peste convingerile mele (...) am considerat că - pentru a nu-i încurca - mă duc şi îmi văd de treburile mele", a mai spus fostul ministru de Interne.

Rus consideră că nu s-au făcut lucruri ilegale la referendum, însă "ar fi urmat" acest lucru. "În jocul acesta de putere, eu am căzut între scaune. Cred că absolut inutil. Nu aveam altă soluţie, decât, eventual, să mă ascund după premier şi să reziste el la presiunile din interiorul USL. Ceea ce însă nu mă caracterizează şi nu am cum să mă ascund după nimeni", a arătat Rus.

Cât despre listele electorale, Ioan Rus spune că sunt aceleaşi, iar la alegerile din decembrie se va vedea acest lucru. "Peste o săptămână, două, când se vor da listele pentru alegerile generale, veţi vedea că sunt aceleaşi liste, pentru că aceea este situaţia reală din România", a mai afirmat fostul ministru de Interne.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite