Ioan Chelaru, senator PSD: Principala preocupare a fiecăruia dintre noi ar trebui să fie întoarcere la normalitate prin a ne recupera bucuria de a fi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Senatului, senatorul Ioan Chelaru, pledează în mesajul său cu prilejul Zilei Naţionale pentru o reîntoarcere la normalitate care presupune respectarea istoriei naţionale şi asigurarea că generaţiile viitoare vor avea proiecte de succes statul român.

Senatorul PSD punctează în mesajul său de 1 Decembrie, semnificaţia acestei zile pentru totţi românii, modul cum s-au raportat generaţiile anterioare, dar şi cum ar trebui să se comporte şi care trăiesc în perioada contemporană. 

„Ziua Naţională a României este sărbătoarea unui ideal împlinit. Noi avem ţara pe care au visat-o bunicii noştri. Iar noi trebuie să avem responsabilitatea acestui vis împlinit! 

Astăzi, trebuie să lăsăm deoparte tragediile fără pereche, încă sângerânde, astăzi trebuie să depăşim egoismul: «eul» personal devine, transfigurat «noi». Noi – românii. În 1918, noi am respirat la unison având un singur crez: dorinţa mare şi simplă de unire cu ţara. Acest unic gând tumultos a răscolit populaţia pornind-o sub sugestia unui vis secular spre cetatea lui Mihai Viteazul. Niciun spirit de detaliu, nicio notă de tânguială nu a tulburat luminosul extrem de conştiinţă populară, care a îmbogăţit cu o pagină, cu adevărat glorioasă, trecutul nostru zbuciumat. Alba Iulia trebuie să rămână pentru copiii noştri, şi pentru copiii copiilor noştri, ca un loc de pelerinaj la Cetatea Naţiunii Române unde să poată respira o fărâmă de istorie, să fie mândri că sunt români şi să înţeleagă sacrificiile străbuniilor. 

Din păcate, gustul pentru rememorări istorice nu e foarte dezvoltat la generaţiile tinere. Fiecare generaţie îşi trăieşte timpul ei şi are proiectele ei de viitor, însă întotdeauna proiectele de viitor ale fiecărei generaţii, indiferent de timpul istoric trăit, depind şi de demnitatea apartenenţei la neam, la teritoriu, la limba comună. Trebuie să ne întoarcem cu inima în trecut. Anul 1918 a fost un an de împlinire majoră a României, un an de scadenţă istorică şi de speranţă. A fost anul nostru şi al afirmării noastre“, precizează Ioan Chelaru. 

De asemenea, vicepreşedintele Senatului mai subliniază că subiectul simbolurilor naţionale trebuie tratat cu prudenţă de toată lumea, inclusiv de politicieni. 

„România anului 2015 este rezultatul unei istorii recente fluctuante. Cu mare regret în suflet, spun că asistăm la delirul şi sălbăticirea unei părţi a clasei politice româneşti, la abandonarea simbolurilor şi legăturilor cu sufletul neamului nostru. La moment aniversar ca acesta, în care ne regăsim acum, principala preocupare a fiecăruia dintre noi ar trebui să fie aceea de întoarcere la normalitate prin a ne recupera bucuria de a fi români şi de a regăsi umanitatea chiar în adâncul fiinţei noatre naţionale. 

Cu toate acestea, există şi români şi popor român şi sentiment naţional – această legătură la care făceam referire mai sus. Aceste concepte nu pot fi suprimate (deşi pot fi puternic deformate), astfel încât nu mai rămâne decât ca fiecare să aibă grijă de propria legătură cu esenţa poporului său, şi, nu neapărat obligatoriu, dar deosebit de important, de cele ale altora – căci asemenea unui doctor care îşi concentrează toată cunoaşterea şi puterea pentru a ameliora sănătatea pacienţilor, tot aşa un cetăţean trebuie să urmărească, în felul său, ameliorarea sănătăţii propriului popor.

Fără nicio urmă de îndoială ştiu că un român îşi înţelege, cunoaşte şi iubeşte neamul, nu printr-o depăşire a realităţii sale, printr-o coborâre undeva în substratul pur uman al personalităţii sale, ci rămânând român.

La ceas aniversar, spun La mulţi ani România! La mulţi ani români! şi păstraţi-vă speranţa“, a mai afirmat Ioan Chelaru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite