Akos Mora a demisionat din Senat. Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca pot fi arestaţi. Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu pot fi urmăriţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ioan Adam FOTO Mediafax
Deputatul Ioan Adam FOTO Mediafax

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat pentru arestarea preventivă a deputatului PSD, Ioan Adam, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, alături de Viorel Hrebeniuc. În cazul arestării preventive a liberalului Mircea Roşca, colegii săi de partid au votat pentru, însă deputaţii PSD s-au împotrivit. La Senat, Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

UPDATE Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 220 de voturi "pentru" şi 65 "împotrivă", cererea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PNL Mircea Roşca.

UPDATE  Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 274 voturi "pentru" şi 55 "împotrivă", cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă.

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 248 voturi "pentru" şi 63 voturi "împotrivă" cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ioan Adam.

UPDATE Akos Mora şi-a înaintat demisia din Senat, în timpul dezbaterii din plen pentru încetarea mandatului său de senator, după ce, în urmăp cu un an, ÎCCJ îl declarse definitiv incompatibil.

UPDATE: În sală se strigă "vot la vedere!". Ioan Adam lipseşte de la votul din plen, unde colegii săi votează cererea ministrului Justiţiei de arestare preventivă a deputatului PSD. 

Comisia juridică a Senatului a avizat, marţi, cu voturi 8 "pentru", o abţinere şi unul împotrivă, încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu în dosarul Microsoft, cazurile urmând să fie discutate în şedinţa de plen de marţi.

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz negativ pentru deputatul PNL, Mircea Roşca. 

Vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica (PSD) a anunţat că votul în cazul cererii de percheziţie a fost de 10 "pentru", 13 "împotrivă", în cazul reţinerii - 6 "pentru", 16 "împotrivă", o abţinere, iar în cazul arestării preventive - 7 voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere. Nica a spus că PSD a înţeles mesajul dat de electorat şi a votat în favoarea cererii de încuviinţare a arestării preventive a lui Ioan Adam, iar, în privinţa acestui caz, al lui Mircea Roşca, nu mai face niciun comentariu.

Vicepreşedintele comisiei Theodor Nicolescu (PNL) a susţinut că reprezentanţii PNL în comisie au votat de fiecare dată în favoarea cererilor justiţiei. Întrebat dacă e posibil ca PSD să fi votat respingerea solicitărilor în cazul lui Roşca, Nicolescu a spus: "Este posibil să fie aşa, pentru că, v-am spus, voturile noastre sunt acolo". "Dacă vă uitaţi, o să vedeţi că de fiecare dată sunt şase, respectiv şapte sau zece voturi în favoare, noi am votat ca de obicei în favoarea cererii", a mai susţinut Nicolescu.

Ciprian Nica, întrebat despre acuzaţiile liberalilor, a răspuns că este "opinia domniilor lor". "Dânşii nu au decât acuzaţii, vedeţi că rezultatul votului este fluctuant", a adăugat el. Şedinţa Comisiei juridice s-a desfăşurat în absenţa presei, iar votul a fost secret.

UPDATE Comisia a luat această decizie cu 15 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 3 abţineri. Deputatul PSD Ioan Adam nu a dorit să comenteze decizia comisiei, arătând: "Nu vreau să discut până nu se încheie procedura".ce au votat astăzi în favoarea încuvinţării cererii de arestare preventivă a deputatului PSD Ioan Adam. 

În 27 octombrie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca membrii Comisiei juridice să facă raportul în privinţa cererii de arestare preventivă a deputatului PSD Ioan Adam, urmând ca plenul Camerei să fie convocat de îndată ce vine raportul. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat de două ori luarea unei decizii în cazul deputatului Ioan Adam, pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut încuviinţarea arestării preventive.

Deputaţii jurişti discută astăzi şi solicitarea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova. 

Comisia Juridică a Senatului ia în discuţie astăzi cererile DNA de încuviinţare a urmăririi penale a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în dosarul „Microsoft“. Procurorii aşteaptă de mai multe săptămâni un răspuns pentru a putea începe cercetările împotriva acestora.

Comisia juridică a Senatului a amânat până după turul II al alegerilor prezidenţiale votul privind încuviinţarea urmăririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu

Amânarea a fost aprobată cu 6 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”, motivarea acestei decizii fiind necesitatea solicitării unor date suplimentare de la DNA.
 
„Au cerut amânare pentru a se cere date suplimentare de la DNA legat de acest dosar. Evident, noi ne-am opus. PSD având 6 voturi, noi fiind doar 5, asta este configuraţia comisiei, s-a amânat pentru data de 17-18 noiembrie, înainte de sesiunea care începe după turul doi”, a declarat în urmă cu mai multe săptămâni senatorul Alin Tişe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite