Interzicerea cumulului pensiei cu salariul se amână până la Sfântu-Aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul trebuie mai întâi adoptat de Guvernul condus de Florin Cîţu, apoi de Parlamentul unde Ludovic Orban e şef al Camerei Deputaţilor. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Proiectul trebuie mai întâi adoptat de Guvernul condus de Florin Cîţu, apoi de Parlamentul unde Ludovic Orban e şef al Camerei Deputaţilor. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cabinetul Cîţu bate pasul pe loc pe tema interzicerii cumulului pensiei cu salariul, nefiind clar când va trece de Guvern proiectul de lege, care va trebui apoi adoptat şi de Parlament, ceea ce înseamnă că situaţia ar putea fi tranşată cel mai devreme în toamnă.

Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat, iniţiativă care a fost adoptată de Guvern în primă lectură în urmă cu mai bine de două luni, le dă bătăi de cap guvernanţilor, care au evitat să mai abordeze subiectul, deşi încă din iarnă premierul Florin Cîţu asigura faptul că iniţiativa va fi trimisă cât mai repede Parlamentului.

Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că Guvernul nu se grăbeşte să adopte proiectul de lege şi că încearcă să facă acest pas cât mai aproape de sfârşitul sesiunii parlamentare. Adoptarea proiectului de lege doar în iunie ar însemna că legislativul nu are prea mult timp la dispoziţie să-l dezbată şi să-l adopte înainte de vacanţa parlamentară, ceea ce înseamnă că situaţia va fi tranşată doar în toamnă.

Adoptarea, greu de anticipat

Iar situaţia stagnează, deşi Raluca Turcan, ministrul Muncii, era optimistă când declara, într-un interviu acordat Digi 24 pe 7 aprilie, că în următoarele două săptămâni urma să fie adoptat acest proiect de lege, iniţiativa fiind trimisă atunci pentru avize la celelalte ministere. Între timp, ministrul Muncii e mai rezervat în declaraţii. Contactată de „Adevărul”, Raluca Turcan a precizat că nu poate da un orizont de timp pentru adoptarea proiectului, deşi Guvernul vrea să rezolve această problemă cât mai repede. „E greu de anticipat. Au fost şi unele întârzieri în ceea ce priveşte avizele. Mai aşteptăm de la CES (n.r. – Consiliul Economic şi Social) şi Consiliul Legislativ”, a declarat ministrul Muncii. De asemenea, Raluca Turcan a confirmat că toate ministerele care trebuiau să avizeze proiectul au făcut acest lucru.

Surse din Guvern au precizat pentru „Adevărul” că proiectul de lege nu i-a încântat pe numeroşi demnitari şi funcţionari, dat fiind faptul că e o măsură destul de nepopulară, din moment ce va tăia din veniturile celor care sunt înşurubaţi în funcţii de stat, iar în acelaşi timp sunt şi pensionari. „Reticenţa vine mai ales pe linia pensionarilor speciali din ministere şi din numeroase instituţii de la centru. Presa a scris despre o mână de asemenea oameni, dar ei sunt zeci”, au subliniat surse din Cabinetul Cîţu.  

Guvernanţii speciali

La nivelul Guvernului sunt numeroşi demnitari şi funcţionari care în prezent beneficiază de cumulul pensiei cu salariul, ceea ce înseamnă că odată cu adoptarea legii şi promulgării sale de Klaus Iohannis, aceştia au la dispoziţie 30 de zile ca să aleagă între pensia pe care o încasează şi funcţia de demnitar sau de funcţionar pe care o deţin în Cabinetul Cîţu.

De exemplu, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, doi dintre secretarii de stat, Irina Alexe şi Aurelian Păduraru, sunt pensionari speciali la doar 47 de ani, respectiv la 53 de ani. Irina Alexe încasează pe lângă indemnizaţia de secretar de stat şi o pensie care anul trecut a fost de 14.200 de lei pe lună. Alexe e pensionată de cinci ani, aşadar de la vârsta de 42 de ani. În schimb, Aurelian Păduraru are o indemnizaţie de secretar de stat şi o pensie lunară de fost angajat la MAI în valoare de 6.600 de lei.

De pensie şi de indemnizaţie de ministru beneficiază şi Nicolae Ciucă, titularul portofoliului Apărării. În ultima sa declaraţie de avere, depusă la finalul lui 2020, ministrul Apărării scria faptul că pentru cele două luni din anul 2019 în care a fost prinsă şi pensia a încasat suma de 33.800 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de 16.900 de lei. 

Şi şeful Corpului de control al prim-ministrului, Silviu Gabriel Barbu, beneficiază de salariu şi de pensie specială. De la 1 ianuarie 2021, Barbu, fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, a devenit pensionar, decretul prezidenţial fiind semnat de Klaus Iohannis pe 28 decembrie. Potrivit „Europa Liberă”, actualul şef al Corpului de control al lui Cîţu ar urma să încaseze o pensie specială de circa 20.000 de lei. Silviu Gabriel Barbu are în prezent 50 de ani.

Nu în ultimul rând, secretarul general de la Ministerul Apelor şi Mediului, Corvin Nedelcu, este un alt caz de pensionar special. Fost cadru în Ministerul Apărării Naţionale şi în Serviciul de Pază şi Protecţie, Corvin Nedelcu a urmat această carieră doar timp de 12 ani. Cu toate acestea, pensia pe care o încasează de la Casa de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale este de 3.750 de lei. Secretarul general de la Ape şi Mediu are 53 de ani.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite