INTERVIU Siegfried Mureşan: Voi crede că Germania susţine aderarea României la Schengen când o voi auzi pe Angela Merkel spunând acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan, în plenul Palamentul European
Siegfried Mureşan, în plenul Palamentul European

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan crede că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este esenţial pentru apărarea statului de drept în România, este un zid de care încă se mai lovesc politicienii care vor să-şi subordoneze instituţiile statului. Cât despre promisiunile liderilor europeni privind aderarea noastră la Schengen, Siegfried Mureşan este precaut: aşteaptă fapte.

“Adevărul”: Când Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în Parlamentul European, am văzut la Bruxelles două Românii. Una a europarlamentarilor de dreapta, care susţin cu tărie raportul MCV. Alta, a celor de stânga, care cred că, dimpotrivă, raportul MCV ne transformă în cetăţeni de mâna a doua. Pe unde este adevărul?

Siegfried Mureşan: Câteodată, adevărul este la mijloc. Însă acum e clar că cei de stânga nu au dreptate deloc. Am văzut atunci la europarlamentarii PSD toate reflexele trecutului. O spun răspicat: dacă acei oameni ar trebui să calce din nou în picioare statul de drept, aşa cum au făcut-o în 2012 sau în marţea neagră din 2013, o vor face fără să clipească. UE este un partener care apără statul de drept în România, inclusiv prin acest Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV), despre care am convingerea că ar trebuie să continue până atunci când progresul va fi ireversibil. MCV este un instrument esenţial pentru apărarea statului de dept în România, trebuie să continue tocmai pentru a apăra ţara de oameni politici care vor să folosească instituţiile după bunul lor plac. Poziţionarea europarlamentarilor români de pe partea drepată, din grupul PPE, este una firească, de partea Justiţiei.

Avem şanse să intrăm în Schengen anul acesta, mai ales după vizitele externe ale preşedintelui Iohannis?
Contează ce spun partenerii europeni, nu ce spunem noi despre discuţiile cu partenerii europeni. Voi crede că Germania susţine intrarea României în Schengen în momentul în care o voi auzi pe Angela Merkel spunând acest lucru. Nu că aşa credem noi, că Germania ne susţine.

Aţi fost, de curând, în Republica Moldova. Se mai vede UE de acolo?
Am simţit că oamenii sunt preocupaţi de exact această întrebare: mai are Republica Moldova vreo şansă? Exact aceasta este întrebarea, cuvânt cu cuvânt, pe care oamenii mi-au adresat-o pe stradă. Cred că românii basarabeni şi-au pierdut încrederea într-o mare parte din liderii politici care se declară a fi proeuropeni, iar asta nu ajută deloc cauza europeană în Republica Moldova. Dacă un om politic îţi spune că Europa e bună, iar tu nu ai încredere în el, nu poţi avea încredere nici în ceea ce-ţi spune. De aceea, în ultimele sondaje de opinie, încrederea pentru UE este mai mică decât încrederea pentru Uniunea Eurasiatică. Trebuie să le spunem cetăţenilor din Republica Moldova, apăsat, că UE ajută Republica Moldova, că UE vrea o ţară puternică, pe propriile ei picioare, în timp ce Federaţia Rusă vrea o Republică Moldovă şantajabilă, dependentă, controlabilă prin gaz. Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de asistenţă europeană pe cap de locuitor dintre toate statele din afara UE. Când Federaţia Rusă a pus embargou pe vinul şi pe fructele din Republica Moldova, UE a elimnat cotele la importurile pentru Moldova, iar această decizie a asigurat existenţa multor fermieri. Deci trebuie să le spunem foarte clar oamenilor de acolo cine le sunt prieteni şi cine le sunt duşmani.

Tocmai au fost mari proteste la Chişinău.
E clar că oamenii nu au încredere în acest Guvern minoritar, nu au încredere că două partide pro-europene, având susţinerea comuniştilor, pot duce ţara înainte. Am simţit această îngrijorare la Chişinău. Personal, aşa vrea să văd toate cele trei partide pro-europene în arcul guvernamental. Deocamdată, sunt doar două.

Culmea, lipsesc liberalii, care formează cel mai pro-european partid.
Exact. Îmi mai spuneau miniştrii de la Chişinău că procesul legislativ cu susţinerea comuniştii merge foarte greu. Fiecare lege, fiecare amendament trebuie negociat cu comuniştii, e mult mai greu decât în trecut. În Republica Moldova vor fi alegeri locale în iunie. Trebuie să se întâmple ceva după scrutin. Până atunci, nu cred.

Ce face UE cu Grecia? De ce cool să fii antieuropean?

N-aş spune că poporul grec e împotriva UE. De altfel, 80% din greci vor să rămână în zona euro, un lucru mai puţin ştiut. Avem mai mult de şase ani de la începutul crizei economice în Europa, criză care a lovit state slabe, inclusiv Grecia,  în care economia nu era competitivă, nu era productivă, stat care avea un nivel mare al datoriei publice.

Şi unde există corupţie.
Aşa este. La toate aceste probleme complexe n-a existat o soluţie magică. De accea, după ce au dus-o greu timp de şase ani, oamenii sunt tentaţi să dea crezare unor oameni politici populişti care, în fond, vând iluzii. Noul premier, Tsipras, a promis marea cu sarea. Eu am spus din timpul campaniei electorale că e o utopie ceea ce propune el, iar acum, la trei luni de la alegeri, singurul lucru pe care l-a reuşit a fost să piardă încrederea partenerilor europeni. Poate să fii pro-european e mai puţin cool, dar, de fapt, aceasta este singura cale solidă, sustenabilă. Partenerii europeni sunt singurii oameni politici care propun soluţii reale, deşi, câteodată, crizele durează mai mult decât am fi anticipat şi am fi sperat. Cei care par cool nu au soluţii. Poate pun întrebări care corespund îngrijorărilor oamenilor, dar nu au soluţii care să funcţioneze în realitate. Aceste partide n-au reuşit niciunde.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite