INTERVIU, partea a II-a. Viorica Dăncilă: Votez la referendum. Subiectul OUG pe Justiţie e închis. Nu sunt erou pentru că l-am contrazis pe Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

În partea a doua a interviului pentru Adevărul, premierul Viorica Dăncilă susţine că va merge la referendumul pe Justiţie declanşat de preşedintele Klaus Iohannis, deşi mai mulţi lideri PSD au anunţat că boicotează. Premierul exclude varianta ordonanţei de urgenţă pe Justiţie, subiect care a dus la demiterea lui Tudorel Toader. Cât despre relaţia cu Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă spune: „Nu sunt erou pentru că l-am contrazis“.

Adevărul: În discuţia cu Frans Timmermans, au fost critici venite de la Bruxelles şi reproşuri de la Bucureşti. În ce relaţii sunteţi acum?

Viorica Dăncilă: Am colaborat cu Frans Timmermans. Am încercat să am foarte multă deschidere, am vorbit de foarte multe ori la telefon, sunt premierul care a făcut cele mai multe vizite la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii europeni. Ieşirea domnului prim-vicepreşedinte m-a uimit, pentru că i-am spus că nu voi lua nicio decizie fără a avea o discuţie în prealabil. A venit dintr-odată acea declaraţie pe care n-am înţeles-o. În acelaşi timp m-a deranjat foarte mult că a încercat să ne ducă într-o apropiere de Ungaria, de Polonia, ceea ce era profund incorect. Nu cred că Guvernul României a luat vreo decizie pentru care să fie necesară o sancţiune. Dimpotrivă. Am fost foarte indignată de declaraţia bruscă a lui Frans Timmermans. E perioada alegerilor, fiecare este preocupat de campania electorală, dar îi voi spune acest lucru şi domnului prim-vicepreşedinte.

A: Dar de unde credeţi că a venit acea neîncredere?

V.D: De unde a venit? Există foarte multă dezinformare. Cred că unii dintre aleşii români s-au învăţat să meargă la Bruxelles şi să reliefeze anumite aspecte din ţară, chiar dacă aceste lucruri se întâmplă sau nu. S-au învăţat să se ducă la Marea Poartă. Acest lucru nu ne face bine. Nicio altă ţară nu face acest lucru. Nicio altă ţară nu se duce să-şi rezolve problemele interne la Bruxelles. Am stat nouă ani de zile acolo şi nu am văzut acest lucru. Dimpotrivă, indiferent de grupul politic, când este o discuţie politică despre ţara ta, toţi se unesc. Noi ne-am dus efectiv să ne judece alţii. Europarlamentari români au votat Rezoluţia împotriva României. Au cerut activarea articolului 7. Dacă se activează articolul 7 cine vor fi cei care vor deconta ? Tot cetăţenii români.

A: Statul de drept e un subiect important pentru liderii europeni. Marea problemă a fost acea ordonanţă de urgenţă pe Justiţie, care n-a mai venit până la urmă. Azi am avut o predare de ştafetă la Ministerul Justiţiei de la domnul Tudorel Toader, care s-a opus ordonanţei, la doamna Ana Birchall. Dacă doamna Birchall va veni cu o  ordonanţă de urgenţă, ce veţi face?

V.D: Nu cred că doamna Birchall va veni cu această ordonanţă de urgenţă şi eu nu cred că în acest moment este timpul să dăm ordonanţă de urgenţă.

A: Deci e subiectul încheiat din punctul dumneavostră de vedere ?

V.D: Da, subiectul e închis.

A: Mai ales că ieri s-a votat Codul penal în Parlament.

V.D: Exact, legile au trecut deja prin Parlament, iar în altă ordine de idei intrăm în campanie electorală. Eu cred că trebuie să ieşim din această perioadă în care discutăm numai despre justiţie. Pe mine, ca premier, ca alianţă PSD-ALDE, nu ne avantajează acest lucru. Toate lucrurile bune pe care le-am făcut, şi s-au făcut multe lucruri bune, nu se văd pentru că noi discutăm numai şi numai despre justiţie. Din punct de vedere al încălcării statului de drept, le-am cerut punctual liderilor europeni să spună cu ce a încălcat Guvernul statul de drept. De când sunt eu prim-ministru, de un an şi trei luni , am dat patru ordonanţe. Pe timpul lui Cioloş, s-au dat unsprezece ordonanţe. Nu a fost nicio problemă. Şi atunci s-au făcut modificări in Coduri.

A: Totuşi, au fost critici venite din partea magistraţilor.

V.D: Eu repet ceea ce a spus Juncker. În egală măsură trebuie respectate statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi drepturile cetăţenilor. Trebuie să găsim soluţii pentru cei cărora li s-a încălcat drepturile. Am văzut oameni care au făcut puşcărie pe nedrept. Nu trebuie să se mai întâmple acest lucru. Noi, Guvernul României, noi, politicienii, nu trebuie să intervenim în justiţie. Dar justiţia trebuie să fie corectă şi să aplice în egală măsură pentru toţi. Eu am încercat să nu mă poziţionez pe probleme legate de justiţie, să nu vorbesc de justiţie.

A: Dar a făcut-o majoritatea parlamentară care vă susţine ca premier. Nu credeţi că votul de ieri pe Codul penal vă va afecta electoral ?

V.D: Eu cred că oamenii văd şi aspectul bun, văd că s-au făcut foarte multe nedreptăţi. Vom vedea. Cred că ceea ce se va întâmple pe 26 mai va demonstra dacă alianţa PSD-ALDE a avut dreptate sau nu.

A: Vorbiţi de alegerile europarlamentare sau de referendum?

V.D: De alegerile europarlamentare. Eu cred că referendumul nu are niciun sorţi de izbândă.

A: Nu credeţi că va face pragul de 30%?

V.D: Nu ştiu, nu cred. Şi să vă spun de ce. M-am uitat astăzi la întrebări. Eu vă spun că, într-un sat, într-o comună, nu se înţelege efectiv ce se vrea prin a doua întrebare. Este greu ca omul să fie interesat de ceea ce scrie acolo. Deci mi se pare că până şi întrebarea este neinspirată.

A: Mergeţi la referendum ?

V.D: Da, merg.

A: Mergeţi? Aici e o disonanţă cu propriul partid. Liderii PSD au spus că nu vor pune mâna pe buletinul de vot de le referendum.

V.D: Da, aş vrea să merg la referendum, dar vă daţi seama că şi eu sunt înregimentată politic, sunt preşedinte executiv al PSD. Dacă se va lua o decizie ca partidul să nu meargă, o voi urma.

A: E posibil să luaţi o astfel de decizie?

V.D: Nu ştiu, nu pot să fac astfel de scenarii, dar dacă în partid se va lua această decizie, atunci este normal să o respect, ca să dăm dovadă de unitate în cadrul formaţiunii politice.

A: Cu ce imagine veţi rămâne despre Tudorel Toader?

V.D: Domnia sa a vorbit despre anumite proiecte. A vorbit despre anumite lucruri în faţa presei, şi pe urmă nu le-a făcut. Adică dacă vii cu o sugestie, o opinie că vei face un act normativ pe un anumit aspect, creezi un val de speranţă. Şi dacă pe urmă nu vii...

A: Vorbim despre acea ordonanţă pe Codurile penale.

V.D: Nu doar despre ordonanţă. Şi despre completurile de cinci, a vorbit şi despre articolele declarate constituţionale. Nu le-a pus în practică şi a creat un val de aşteptare, a dezamăgit. Dacă nu faci un anumit lucru, nu ieşi cu el public!

A: Se simte o tensiune între domnul Dragnea şi dumneavoastră în ceea ce priveşte afirmaţiile publice. S-a schimbat ceva în relaţia cu domnul Dragnea?

Nu, eu n-aş putea spune că s-a shimbat ceva şi sper să nu se schimbe nimic. Şi cred că nici dânsul nu-şi doreşte acest lucru, pentru că este o opinie diferită. Şi cred că fiecare trebuie să avem anumite opinii şi să ne susţinem punctul de vedere atunci când considerăm că el este corect. Să-l argumentăm şi să venim cu punctul nostru de vedere.

A: Această opinia diferită a fost prezentată ca un act de răzvrătire, ca un act de curaj al dumneavoastră.

V.D: Eu nu-l văd aşa şi ştiţi foarte bine că sunt un om echilibrat. Nu pot să vorbesc despre mine ca despe un om răzvrătît. Şi nici despre un act de curaj. Dacă-ţi spui punctul de vedere şi-ţi menţii propria viziune, este un lucru firesc, nu este un act de curaj. Nu aş vrea să fiu acum un erou pentru că am luat o anumită decizie care a fost contrară unor colegi.â

***

În prima parte a interviului, premierul Viorica Dăncilă refuză categoric ideea restructurării Guvernului, în ciuda insistenţelor lui Liviu Dragnea. Întrebată dacă e posibil să se răzgândească în perioada sărbătorilor, Viorica Dăncilă a răspuns: „Foarte puţin probabil“. Premierul pledează în continuare pentru remaniere.

E Darius Vâlcov adevăratul premier al României? Răspunsul Vioricăi Dăncilă, într-un interviu pentru Adevărul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite