Mircea Geoană, la Adevărul Live: „Trebuie să redevenim un jucător care să nu mai cânte după dictare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoana, senator PSD, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Mircea Geoana, senator PSD, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Invitat la Adevărul Live, senatorul PSD Mircea Geoană, fost ambasador român la Washington, a dezbatut, alături de jurnalista Diana Rusu, tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia, în contextul anulării vizitei preşedintelui Obama la Moscova, dar şi despre rolul geopolitic al României în Europa de Est.

Principalele declaraţii ale senatorului PSD Mircea Geoană, blogger adevarul.ro

Este momentul cel mai scăzut al relaţiilor ruse-americane din ultimii 20 de ani. Preşedintele a declarat că este un moment de time out. Multă lume se gândeşte la episodul Snowden. Este o aliere de război rece. Rusia nu mai este ce a reprezentat Uniunea Sovietică. Disproporţia de resurse face ca America să rămână cea mai puternică putere. Tentaţia pe care administraţia de la Kremlin este o judecată pripită pentru că Federaţia Rusă nu are resursele necesare, cum are America.

Rusia a profitat de faptul că după experienţa din Irak, SUA şi aliaţii săi au în continuare momente dificile. America în Egipt are o problemă semnificativă. Este complicat pentru noi toţi. Egiptul este o piesă importantă pe tabla de şah în Orientul Mijlociu. Iranul, Turcia consideră că armata nu ar mai trebui susţinută. Ţine de economia geopolitică în care Rusia nu mai are pârghiile să joace un rol important.

Despre rolul României

În România, principala noastră slăbiciune este nivelul mare de sărăcie şi de corupţie. România poate fi o placă turnată a marilor axe de comerţ. Dacă România ar avea infrastructurile necesare pentru a deveni o rută, PIB -ul României ar creşte undeva cu 3 %, ce înseamnă investiţii şi creare de locuri de muncă.

Decidenţii politici să se ocupe de infrastructură , şi să nu se ocupe de campanie electorală. Aici mă refer la Traian Băsescu. România să nu rămână o singură periferie. România poate să devină o arteră în acest schimb, să fie un sprijin de schimb al Orientului.

România trebuie să devină o zonă din care să profităm datorită geografiei noastre. România este foaret bine plasată pe garta geopolitică. În loc să fie o ţară dezvoltată din UE, suntem lanterna roşie. România are potenţial să devină o ţară influentă. Trebuie un plan care să asigure continuitate. Ţările care nu sunt pregătite, care nu au coeziune socială, prezintă un foarte mare risc de a fi strivite.

Mircea Geoană, la Adevărul Live: „România are potenţial să devină o ţară influenţă”


Despre relaţiile României cu celelalte state

Ceea ce este nevoie în acest moment este că România are nevoie de un mare plan naţional. Eu sunt adeptul unui pragmatism, un dialog decent, civil cu toţi vecinii noştri este bine venit. India, China, Ucraina, sunt ţări importante. O apartenenţă reală la spaţiul euroatlantic nu înseamnă lipsă de comunicare cu cealaltă parte.

Cred că se poate face un conglomerat predictibil. România terbuie să joace un rol important în Europa, dar asta nu înseamnă că trebuie să fluierăm la cei care nu sunt în UE. Trebuie să fim consecvenţi cu alianţele noastre. Trebuie să ne deschidem către spaţiul euro-asiatic, către India.

În SUA, în 2012, au crescut exporturile de energie cu 30%. Pentru prima dată în multele decenii, SUA exportă mai multă energie decât importă. Dependenţa cvasi-exclusivă faţă de Rusia se va diminua. Sunt pentru o privire proaspătă către avantajele nete pe care le poate obţine România.

Despre vize

Congresul este un animal. Cred că avem o şansă ca în Senatul american să avanseze destul de rapid. Nu este normal ca noi să lupăm alături de SUA pe toate fronturile şi al meu să stea la coadă. Congresul american discută despre imigraţie, o problemă în care noi nu trebuie să intervenim pentru că s-ar complica lucrurile. Numirea lui Iulian Buga la Washigton (n.r- noul ambasador român în SUA)  şi echipa lui au învăţat modul în care funcţionează Washigton-ul. Norocul ni-l facem şi singuri. 

Despre Uniunea Europeană

Eu cred că obsesia faţă de America trebuie să înceteze. America are toate elementele din ciorba de mare putere şi nu-i văd nici măcar pe chinezi înlocuind acest statut. Trebuie să depăşim acastă problemă în care olandezii îi condamnă pe români. Nu a existat niciodată un proiect atât de ambiţios ca proiectul european, însă, acum, este într-o mare cumpănă.

Trebuie să încetăm să-i mai acuzăm pe noii veniţi de problemele care se petrec în UE. Avem primele semne de resuscitare din zone euro. Este nevoie de lideri puternici şi din noua Europă. Mă bucur să văd că sunt ţări din zona noastră care încep să conteze. România şi Polonia, Germania şi Franţa ar putea asigura un patrulater de forţă. 

România nu este o ţară care trebuie pusă pe coji de nucă. Trebuie să redevenim un jucător care să nu mai cânte la dictare. Trebuie să fim sincronizati cu aliaţii noştri occidentali.

Despre declaraţiile Jobbik privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Am tolerat pentru prea mulţi ani din motive de interes electoral. Aceste elemente, Jobbik, acest tipic de extremist nu au ce căuta pe teritoriul nostru. Trebuie să înceteze. Tot ce are retorică anti-românească nu are ce căuta. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că a ridica tonul are o parte bună, dar există şi riscul de a fi traşi într-o gâlceavă. Eu sunt pentru mai multă fermitate în plan intern.

Membrii NATO, UE, România trebuie să joace cartea europeană. La întâlnirea cu departamentul european, John Carry, prima întrebare pe care a pus-o a fost ce se întâmplă cu România şi Ungaria. Tokes a ajuns parlamentar cu voturi suspecte care au venit din neant. Cine să voteze cu el? Cineva în spate a încurajat participarea lui Tokes la europarlamentare. În clipa în care te joci cu focul şi îţi foloseşte. UDMR-ul a ştiut să se ferească de Tokes, a fost mai raţional.




 

Citește și: Un american la Kremlin
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite