INTERVIU Marian Vanghelie: Nu mă mai poate împiedica nimeni să ajung la primărie. M-am înscris în anul II la Facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie candidează pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5 FOTO David Muntean
Marian Vanghelie candidează pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5 FOTO David Muntean

Marian Vanghelie a vorbit, într-un interviu acordat pentru news.ro, despre candidatura sa la Primăria Sectorului 5 şi despre perioada petrecută în arest.

Vanghelie afirmă că, "din păcate", Ponta are mari şanse să revină la conducerea PSD, consideră incorectă excluderea lui Zgonea din partid şi spune că, deşi are o părere proastă despre Liviu Dragnea, nu i se poate cere demisia pentru condamnarea în dosarul Referendumul.

Marian Vanghelie susţine că îşi va face campanie doar prin scrisori adresate locuitorilor sectorului 5, fără alte costuri.

El numeşte "cantonament" perioada petrecută în detenţie şi avertizează că oricine trebuie să fie pregătit pentru asta.

"Oricând puteţi fi luaţi, pregătiţi-vă, faceţi modelul de campanie pe Facebook din arest pentru că ăsta e noul model de campanie", avertizează el.

Vanghelie îi consideră hazlii pentru contracandidaţii săi, iar despre societatea civilă spune că "nu are cancer, dar are hepatită B".

Prezentăm integral interviul acordat News.ro de Marian Vanghelie:

Reporter: Valeriu Zgonea a fost de exclus din PSD, îl schimbă şi de la Camera Deputaţilor. Cum vedeţi situaţia, mai ales că aţi fost şi dumneavoastră exclus din partid, dar de Victor Ponta?

Marian Vanghelie: De Ponta cu Dragnea. În primul rând aş vrea să spun că Zgonea a greşit. Dragnea are foarte multe păcate , dar nu i se poate cere demisia pe ceea ce a făcut la Referendum. A fost o bătătălie politică şi pe opţiunea politică în care Dragnea atunci s-a bătut pentru partid. Zgonea dovedeşte că efectiv nu înţelege nimic nici din politică, nici din partid. Cred că, din păcate, domnul Zgonea a preluat mesajul ăsta de la statul de drept, ceea ce nu-l ajută. Poate îl ajută în alte feluri, dar din punct de vedere politic sau al Partidului Social Democrat nu-l ajută.

Reporter: Dar vi se pare moral ca Liviu Dragnea să rămână în fruntea partidului, chiar dacă este condamnat, indiferent de ce condamnare vorbim?

Marian Vanghelie: Mă faceţi să îi iau apărarea lui Dragnea. Deci eu am o părere foarte proastă despre Dragnea, dar pe ceea ce a fost condamnat domnul Dragnea nu i se poate cere demisia. E un moment atipic în România şi trebuie să îl luăm ca atare. Nu contează ceea ce vrea dreapta sau nici nu ştiu cum să spun dacă există dreapta în România. Pe noi nu ne interesează, şi când spun ”noi” nu mă refer doar la PSD, pe oamenii normali. Ar trebui să nu ne intereseze aceste jocuri în funcţie de cum doresc unii şi cum vorbesc despre statul de drept. Cred că statul de drept înseamnă cu totul şi cu totul altceva, cred că  oamenii vinovaţi şi condamnaţi pe anumite de lucuri care sunt lucruri pentru care trebuie să plăteşti pentru ele şi se dovedeşte că eşti vinovat e altceva. Atunci cred că în acel caz şi Dragnea ar fi trebuit să îşi dea demisia. Pentru ceea ce este astăzi nu cred că trebuie să îşi  dea demisia.

Reporter: Deci credeţi că e corectă excluderea lui Zgonea din PSD?

Marian Vanghelie: Nu, nu cred că e corectă excluderea. Domnul Zgonea avea dreptul să îşi spună părerea. PSD a fost puternic când eram 100 ca domnul Zgonea care aveau păreri. Oamenii ăştia şi domnul Dragnea, în ghilimele, se făcea câte o glumă – în partid  i se spunea ”ţărănuşul” – deci nu ţăran, că ţăran e o chestie frumoasă. Ţăran de la ţară, din ăla hotărât care când spune un lucru, e un lucru, un om serios. Ţărănuş – o chestie care îmbina între ţăran şi ceva şmecheraş de pe la oraş. Crede că partidul e proprietatea lui personală. Dacă era deştept şi un lider adevărat îl lăsa şi îl umilea pe Zgonea şi dovedea că nu are nicio legătură cu structurile de partid şi cu politica în general în România  şi nu-l dădea afară. Asta cred că e o greşeală. Oamenii nu trebuie daţi afară pentru că există puncte de vedere. Trebuie să existe puncte de vedere că nu suntem într-o ţară de dictatori. Deci statul de drept este dictator, preşedintele României vrea să fie dictator, Dragnea vrea să fie dictator, Ponta cât a fost prim-ministru a vrut să fie dictator, deci nu mai înţeleg. Eu cred că domnul Dragnea vrea să rămână singur în partid.

Reporter: Aţi văzut, bănuiesc, descrierea făcută de domnul Zgonea cu antilopele.  Credeţi că aşa este acum în PSD?

Marian Vanghelie: A vrut să fie puţin mai intelectual. A vrut să fie şi el mai sofisticat. Ceea ce se întâmplă azi în partid nu mai are legătură cu formula de partid, nu mai are legătură cu ceea ce înseamnă o instituţie şi ceea ce însemna acest partid când se întâlneau câte 50 de inşi, câte 100 de inşi şi fiecare avea opţiunea lui după care, după două-trei ore de dezbateri se stabileau lucrurile. Singurul care a mai rămas acolo şi care mai le spune, din păcate, este Iliescu care mai poate spune: ”Băi, băieţi, sunteţi nebuni?” – cam aşa ceva era mesajul. Au desfiinţat PSD şi, din păcate, stânga nu mai este astăzi în România prin modul lor de exprimare.

Reporter: Victor Ponta – preşedinte al Camerei Deputaţilor?

Marian Vanghelie: Ştiţi ce se întâmplă? Nu sunt nici fanul lui Victor Ponta, dar pe cât de prost a condus Dragnea PSD, Victor Ponta are mari şanse să revină la conducerea partidului numai datorită faptului că Dragnea nu există nici în sondaje, nici în grad de încredere, în nimic. Dragnea nu e nici lider, nu există nici măcar părerea lui. Părerea lui e părerea statului de drept. Pentru ce ne mai trebuie funcţie la PSD? Putem să vedem părerea statului de drept şi ştim că e părerea domnului Dragnea. Din acest punct de vedere cred că îşi recâştigă teren în interiorul partidului Victor Ponta, cu toate că sunt – am vorbit cu ei, cu colegii – nu ştiu dacă aţi văzut, la lansarea mea ştiam că îl dă afară pe Zgonea – sunt mulţi încă care nu au uitat ceea ce a fost şi Victor Ponta, dar totuşi uitându-se la domnul Dragnea fac termen de comparaţie.

Reporter: Spuneţi că Victor Ponta are şanse să revină în fruntea partidului?

Marian Vanghelie: Da. Are mari şanse Victor Ponta. Cu Dragnea şi cu Zgonea, are mari şanse Victor Ponta să revină. Din păcate.

Reporter: Aţi fost exclus din PSD după prezidenţiale. Acum sunteţi preşedintele interimar al PDS. De ce aţi ales să candidaţi din partea unui partid şi nu independent, având în vedere că aţi mai câştigat un mandat la Primăria Sectorului 5 candidând independent?

Marian Vanghelie: Da, am fost exclus din partid (n.r. - PSD) pentru că cred că le-a fost frică şi domnului Ponta şi domnului  Dragnea de mine, de Geoană, de Şerban Nicolae, de alţii care am fi putut să candidăm  şi le-a  fost frică de oamenii care cred că ar fi susţinut un alt punct de vedere. Nu neapărat că aş fi candidat eu la funcţia de preşedinte, sunt mai multe funcţii. Există funcţia de preşedinte executiv, secretar general, dar cred că le-a fost frică pentru că într-un val din ăsta plecau toţi acasă. Şi atunci au hotătât să îi dea afară pe toţi cei care puteam să candidăm pentru o funcţie. După ce s-au pierdut alegerile, li s-a părut firesc să nu aibă contracandidaţi în interiorul partidului.

”Nu mă mai poate împiedica nimeni să ajung la primărie”

Reporter: Şi de ce aţi luat acest partid, PDS?

Marian Vanghelie: Eu n-am făcut acest partid pentru a avea un partid ca să candidez. Eu puteam să candidez independent şi nu aveam nicio problemă. Am făcut acest partid pentru că cred că e nevoie de un partid de stânga. Plecând de la tineri, care sunt dezorientaţi, unii n-au locuri de muncă, muncesc pentru 900 de lei, alţii fac tot felul de munci fără a fi angajaţi cu carte de muncă, inclusiv din zona intelecutală sunt tineri pregătiţi care şi-au terminat studiile îşi caută fie pe aici, fie să fugă din ţară. Nimeni nu vorbeşte despre ce ar trebui să facă pentru aceşti tineri. Dacă vorbim de muncitori sub contextul că industria nu mai există, că s-a vândut cum s-a vândut. Ca să fac o glumă: nici măcar pentru cei care lucrează în halele astea comerciale pe care le-am adus în centrul Bucureştiului, nici măcar pentru aceşti muncitori şi pentru aceşti tineri nu spune nimeni nimic. Dacă vorbim despre faptul că sistemul de învăţământ s-a degradat tocmai pentru faptul că fete tinere pregătite lucrează pentru 900 de lei. Cum să  poţi să faci carte şi să aduci un om pregătit care să înveţe noua generaţie pentru 900 de lei? Eu cred că în PSD, în ultimii zece ani, nu mă refer doar la Dragnea, doar la Ponta, cred că în ultimii zece ani de zile au uitat de ce tebuie să facă pentru stânga. Cred că ne-am îndepărtat aşa care stă ma bine să vorbim la televizor, doar cu lumea bună la televizor, iar pentru lumea bună care ar putea să aibă un punct de vedere ca nu cumva să ne murdărească costumul, dacă cumva cineva ne spune că greşim. Nu ne mai interesează, ne interesează doar de nişte businessuri ale noastre, de relaţionările noastre cu oamenii care sunt importanţi în România din punct de vedere al spaţiului public, dar pentru  oamenii care nu au cum să intre în spaţiul public şi care un milion de probleme nu mai intereseză pe nimeni. Aş putea să dau un singur exemplu: numai în Sectorul 5 sunt 6.000 de oameni care au pensii sub 500 de lei. Cum să trăiască? Sunt aproape câteva sute de mii la nivel naţional. Şi de aici pot să vă spun de pensionarii care au lucrat în cooperaţii şi au sub 300 de lei. Totul e sub orice limită. Vă promit  că tot mesajul o să fie de stânga. Într-o perioadă foarte scurtă, în cadrul Congresului. Lucrăm cu o echipă de specialişti. Ne-am uitat ce se întâmplă în lume. În Franţa şi prin Spania şi prin Grecia şi peste tot. O să venim cu nişte soluţii care o să fie prinse foarte bine într-un buget, nu să spunem poveşti pentru copii. În primul şi în primul rând la aceste categorii şi după aceea discutăm şi de alte categorii. Vreau să cred că pot să renasc stânga.

Reporter: V-aţi depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 5. De ce un nou mandat la acest sector?

Marian Vanghelie: În primul rând, este vorba de demnitatea mea. În al doilea rând, pentru că am muncit foarte mult. În al treilea rând, dar nu este ultimul, sau în primul şi în primul rând pentru că am o susţinere foarte mare şi oamenii au încredere şi şi-au pus încrederea în mine. Aceşti oameni din Sectorul 5, plecând de aici din Cotroceni până în Ferentari, trecând prin toate cartierele m-au susţinut şi când am mai avut un dosar penal în 2008 şi am candidat indepedent. Dacă m-aş fi luat după o minoritate, pe care o respect, şi care spune «domn`le ar trebui să vă terminaţi problemele...» Poate se termină problemele după şapte ani. Păi îmbătrânesc şi nu mai fac nimic, nu mă mai ocup de nimic.

Reporter: Dacă veţi câştiga un nou mandat la Sectorul 5 şi primiţi o condamnare  definitivă în timpul mandatului?

Marian Vanghelie: Aşa mi s-a spus şi acum opt ani. Eu am încredere în justiţie şi vreau să cred că acele revelioane pe care le-am făcut şi care sunt în prejudiciul meu şi care nu au nicio legătură cu comisionul. Comision însemnă dacă eu vă dau acum 500 de euro şi plecaţi cu el. Dacă noi discutăm aici şi dumneavoastră  la discuţie aţi băut un pahar cu apă nu se poate numi comision că nu suntem nebuni. Am muncit foarte mult. Sunt de 25 de ani în politică, de 16 ani în administraţia locală. Am căpătat experienţă. Nu-mi este frică decât de Dumnezeu şi ca atare  vreau să îmi folosesc experienţa, vreau să cred că am curajul să mă lupt cu tot ceea ce înseamnă dacă e vorba despre sistem, despre clasa politică. Tot ceea ce înseamnă competiţie.

Reporter: Vă mai poate împiedica ceva să ajungeţi la Primărie?

Marian Vanghelie: Nu cred că mă mai poate împiedica nimeni.

Reporter: Un dosar de la DNA?

Marian Vanghelie: Şi dacă ar mai fi un dosar care e problema? Nu există condamnare într-un dosar pe rol. Am avut opt dosare penale. Dacă s-ar fi mers pe aceeaşi viziune pe care se merge astăzi şi aş fi făcut cîte două-trei luni de arest preventiv, înseamnă că aş fi înnebunit şi am fi înnebunit cu toţii în România. Viaţa a demonstrat că le-am câştigat pe toate. Toate opt dosare. Patru cu ANI le-am câştigat în afară de alea opt dosare. Două NUP-uri. Unul de la PNA şi unul de la DNA. Deci în toată această perioadă ce ar fi trebuit să fac? Continuu să iau câte o pauză? Treceau opt ani şi luam o pauză, îmi mai luam încă vreo cinci, şase ani acum şi  trecea viaţa. Cei de la vamă au câştigat procesul după opt, nouă ani. Nu îi ajută cu nimic. Au fost daţi afară, unii au murit, unii s-au îmbolnăvit. Cu ce îi mai ajută pe ei că au câştigat procesul astăzi? După nouă ani? Trebuie să mergi cu toate problemele odată. Mergi şi cu familia, mergi şi cu politica şi cu bătăliile şi cu procesele şi cu noile dosare dacă dumneavoastră vreţi. Mergem şi cu noile dosare dacă mai e nevoie cumva de un dosar ca să mă obosească cineva, dar să ştiţi că duc mult.

„Adrian Severin este o instituţie“

Reporter: Adrian Severin, deşi este condamnat la trei ani de închisoare cu executare în primă instanţă, totuşi candidează din partea partidului pe care îl conduceţi la Primăria Generală. Cum l-aţi convins?

Marian Vanghelie:  Adrian Severin este  un om de stânga autentic. E un socialist recunoscut de la Bruxelles până în România, până în Harghita dacă vreţi. Adrian Severin, el singur, este o instituţie. Vorba lui, am închiriat aproape 100 de instituţii în România din `90 până acum şi este un om pregătit. L-am rugat, am avut discuţii... Nu a fost ideea dânsului, a fost ideea mea. L-am rugat foarte frumos să vină în echipă. Adrian Severin este un om  foarte inteligent. Peste pregătirea pe care o are, este un om foarte inteligent care înţelege tot jocul care este astăzi. Îl apreciez de zece ori mai mult pentru că este unul dintre intelectualii acestei ţări care are şi curajul să iasă la o bătălie. I-am spus în felul următor: domn`le  este foarte greu să spunem că noi mergem neapărat să câştigăm, ne batem, dar faptul că ridicăm nivelul politic, ridicăm nivelul în discuţie despre ceea ce înseamnă o capitală europeană, asta vreau să fac. Ăsta e rolul meu şi eu pot acest lucru.

Reporter: Faptul că e condamnat în primă instanţă nu este o problemă de notorietate?

Marian Vanghelie:  Haideţi să vedem ce piedică va fi. Dacă această piedică îl va face primar general? Depinde cum eşti condamnat. A mai fost şi Adrian Năstase condamnat, au mai fost şi alţii condamnaţi...

Reporter: Dar n-au mai candidat.

Marian Vanghelie: Voiam să subliniez că nu aşa se creează un stat de drept, din păcate. Eu aş vrea prin ceea ce spun să găsesc încă 100 de Adrian Severin, încă 100 de Adrian Năstase, încă 100 de, dacă vreţi şi Traian Băsescu, care să spună aceste lucruri. Văd că şi Traian Băsescu acum subliniază lucrurile astea şi mă bucură că le subliniază pentru că avem nevoie de democraţie, de nişte drepturi elementare. După aceea, dacă eşti condamnat, poţi să fii şi cu cătuşele, chiar nu ai ce să mai spui după ce eşti condamnat definitiv.

Reporter: De unde aveţi bani de campanie? Ce fel de strategie veţi folosi în campania electorală?

Marian Vanghelie: N-am nevoie de niciun fel de campanie. Fac o scrisoare să o trimit personal, nominal, la fiecare  cetăţean în Sectorul 5, la fiecare familie acasă şi diverse lucruri de informare. Şi campanie online, diferite forme care sunt necostisitoare. N-am nevoie nici de bannere, nici de poze, nici de corturi, de nimic. Am oameni. Ăsta e lucrul cel mai important: dacă ai oameni de partea ta. Fac o paranteză aici – nu credeam de-a lungul timpului când se spunea că momentul când devii greu e când vin oamenii pe gratis să muncească.

Reporter: Vreţi să spuneţi că veţi avea o campanie în care nu cheltuiţi niciun leu?

Marian Vanghelie: Bem o apă, bem o cola, e vorba de cheltuiala de hârtie. Munceşte toată lumea pe gratis. E prima campanie care mi se întâmplă. Am avut campanii care au fost costisitoare. Inspectoarea Sectorului 5 de învăţământ a dorit să vină alături de mine şi să-şi asume un risc. Nu vă pune pe gânduri acest lucru? Că aceşti oameni chiar mă iubesc? O să vedeţi profesori, o să vedeţi oameni, mai ales  profesori că sunt cei mai hotărâţi să fie lângă mine, dar oameni normali, tineri. Am fost invitat la o biserică la degustarea unor mâncăruri de post. A făcut preotul. Au venit mai mulţi tineri care vor să vină în campanie şi vor să se înscrie în partid. Pur şi simplu. Chiar vă spun sincer: nu am nevoie de niciun ban. Bani elementari, normali, de lucruri normale. O să fie şi banii care o să fie la partid, dar bani foarte puţini.

Reporter: Aceasta este strategia pe toată Capitala sau doar la Sectorul 5?

Marian Vanghelie: În Sectorul 5 este cu totul altceva. Mă ajută cei 25 de ani,  mă ajută ce am construit eu. Fiecare candidat se va descurca în funcţie de cum va dori şi ce putere va avea. În funcţie de ce posibilităţi va avea partidul, va încerca să fie lângă ei.

Reporter: Aveţi doi principali contracandidaţi la Sectorul 5, Ovidiu Raeţchi din partea PNL şi Daniel Florea din partea PSD. Cum îi vedeţi pe cei doi contracandidaţi?

Marian Vanghelie: Sunt doi tineri care cred că ar putea să  facă multe alte lucruri, dar nu au nicio legătură şi cu Sectorul 5, în mod deosebit, şi fără să fiu răutăcios cu ei. Cu cel de la PSD am fost coleg în PSD, îl cunosc foarte bine, deci nu. Cum să vii din Călăraşi şi să vii şin  în Sectorul 5? Este ceva... deci n-am nimic din punct de vedere profesional, nu mă leg de nimeni, dar nici nu cunoaşte străzile. Pe cuvânt. Dacă îi spui: domn`le dacă te duci tu în Zăbrăuţi ce se întâmplă? Dacă te duci pe Mărgeanului care-s probleme pe acolo? Dacă te duci în Panduri ce trebuie să faci? Şi dacă vii în Cotroceni ce le spui? Lucrurile astea nu se pot învăţa mutându-te de la Harghita sau de la Covasna în Bucureşti. Comuniştii făceau astfel de lucrururi, dar după ce avea 20 de ani experienţă. Din păcat,e nu au nici experienţă. Poate aţi văzut propunerile unora, hazlii. Unul spune că dărâmă gardul Parlamentului, altul nu  ştiu ce mai zice că supraveghează sectorul cu tot felul de formule din astea aşa militare. Sunt hazlii. Sunt nişte tineri care poate peste zece ani capătă experienţă, poate prin Parlament, că sunt parlamentari. Cred că acolo pot fi un pic mai utili, dar partea practică pe teren e foarte complicată.

Reporter: V-aţi gândit să vorbiţi cu ei? Să le propuneţi să fie viceprimari?

Marian Vanghelie: Sunt oameni şi într-o parte şi în alta, la toate partidele, pe care îi cunosc. Nu există vreun partid la care să nu le cunosc oamenii, vă daţi seama. Se poate găsi un viceprimar competent. Am şi pe lista mea, a partidului. S-ar putea să nu fie nevoie. Sunt dispus. Nu am o problemă să nu colaborez cu toată lumea. Să ştiţi că m-am înţeles cu toată lumea, în sensul că nu am o problemă să stau să ascult chiar dacă există tinereţe şi există entuziasm şi nu există experienţă să stau să ascult, să văd şi să explic punctual.

Reporter: Spuneţi trei motive pentru care v-ar vota oamenii din Sectorul 5 pentru un nou mandat.

Marian Vanghelie:  E prea puţin. Nici nu ştiu cum să încep. În primul rând pentru că am curajul să rămân Marian Vanghelie. În al doilea rând pentru că Sectorul 5 este greu, greu, greu. Astăzi poate  să vină şi Dragnea, şi Blaga să candideze cu mine şi nu câştigă în 5 vis-a-vis de experienţa mea şi de percepţia oamenilor diin Sectorul 5. Astea  au fost două mici paranteze dacă vreţi. Vă zic trei proiecte fundamentale. Unu: voi finaliza acel cartier pe 120 de ha. Au încercat unii din băieţii deştepţi să pună mâna pe teren cât am fost eu puţin în cantonament. Disperarea lor... acel teren face un miliard de euro. Şi îi înţeleg. Acel teren rămâne la Primăria Sectorului 5 şi rămâne al statului.

Reporter: Unde este acest teren?

Marian Vanghelie: În Ghencea. E singurul teren care a mai rămas în Bucureşti şi cu mine  nu s-au înţeles. Sunt singurul din România care n-am dat niciun metru pătrat pe legea 247 pentru că 80% din acte sunt false. Am desfiinţat comisia, n-am avut comisie şi îmi asum. După aceea nu am mai putut să mai angajez. Acolo voi face un cartier cu locuinţe sociale şi voi face în acel cartier inclusiv blocuri pentru oameni care au posibilităţi mai mari şi care vor apartamente mai mari. E o zonă foarte mare. Avem de gând acolo să construim un spital regional, dacă se poate. Un spital de urgenţă regional. Era în viziunea şi a Guvernului, s-au purtat discuţii. Suprafaţa asta de teren nu mai există nicăieri. Astăzi avem deja o viziune asupra proiectului. Nu s-a finalizat proiectul, dar avem o viziune. Există posibilitatea şi discuţia să se construiască un mall. Acolo se creează un oraş cu 100.000 de locuitori. Al doilea proiect este... eu am început cu învăţământul, proiectul meu de suflet când am devenit primar şi l-am modernizat. Dacă vă duceţi prin şcolile din Sectorul 5 o să vedeţi că nu vedeţi nicăieri în România aşa ceva. Acum pentru că cred că învăţământul şi sănătatea trebuie să fie o prioritate, pentru sistemul de învăţământ voi veni cu cele mai tari dotări care există astăzi în facultăţile private, gen Cambridge sau Oxford.

Reporter: Cetăţenii din Sectorul 5 spun că paza în unităţile de învăţământ e plătită din banii părinţilor.

Marian Vanghelie: Avem această deficienţă, dar nu e doar în Sectorul 5. A fost o problemă pentru că tot am încercat să modificăm legea considerând  că decât să angajezi o firmă de pază ar fi fost necesar să angajezi la Poliţia Locală oameni şi să am sub subordine şi sub supraveghere împreună cu Poliţia Locală aceste şcoli.

Reporter: Adică să puneţi poliţişti locali în şcoli?

Marian Vanghelie: Să pun poliţişti locali în şcoli. Nu s-a mai realizat pentru că nu am reuşit încă să modificăm legea şi, prin numărul de angajaţi pe care avem voie astăzi să îi avem, este un număr limitat de 300 de inşi.

Reporter: Până atunci plătesc părinţii paza în şcoli?

Marian Vanghelie: Gândirea este în felul următor. Au fost mai multe discuţii, inclusiv cu inspectoratul de-a lungul timpului. Legea e clar că nu se modifică şi atunci vom face o licitaţie la nivelul sectorului,  o licitaţie care să aibă câteva elemente în afara pazei la şcoli. Trebuie să fie o viziune: cum se păzeşte şi câţi oameni trebuie pentru şcolile de la periferie şi până în zona centrală, dar cu un proiect în care să existe un număr de maşini care să se mişte şi să avem informarea rapidă prin staţii, împreună cu Poliţia Locală şi sub comanda Poliţiei Locale. Plus cu un număr de 4-5 salvări care sunt necesare ca în orice moment să putem să le anunţăm dacă avem nevoie.

Reporter: Vorbeaţi de un proiect mare cu spital, mall, blocuri, dar ce facem cu zona Ferentari, Rahova?

Marian Vanghelie: Am încercat şi am depus proiecte la UE. Eu am fost şi am făcut parte din cei care au plecat din România cu un grup de romi foarte bine pregătiţi - unul dintre ei lucrează la Guvern acum - pentru a propune legislaţie pentru Strategia Roma de la Bruxelles. Cred că şi cu ajutorul nostru am reuşit să îmbunătăţim Strategia Roma la Bruxelles şi am încercat să prindem anumite elemente.

Reporter: Vreţi pentru Ferentari un proiect pe fonduri europene?

Marian Vanghelie: Eu l-am adus pe liderul socialiştilor europeni în Ferentari. Am depus şi viziunea unui proiect pentru Ferentari. Am început paralel: pe un an, depunem un proiect la Bruxelles, dar în alt am finalizat un număr de locuri pe izolare termică, dar le-am şi reparat. Nu mai aveau nici conducte, nu mai aveau nimic. Există o viziune, dar aceasta nu se poate doar cu bani din Consiliul Local, paralel mergem şi cu bani din Consiliul Local pentru că în cele 600 de blocuri aproape care s-au făcut izolare termică, mai sunt şi din zona Ferentari. Vom continua şi izolarea termică, diferenţa de încă 600 care au rămas de făcut.

Reporter: Sunt zone fără canalizare în Sectorul 5...

Marian Vanghelie: Nu, nu. Nu cunoaşteţi. Sectorul 5 a avut din 1.000 de străzi 700 fără canal şi asfalt. Am luat în mandatul trecut, am luat un credit de la BCR şi am finalizat. Cred că mai sunt 10-20 de străzi. Sunt în curs de finalizare. Deja unele s-au terminat de şapte, opt ani şi necesită mici reparaţii.

Reporter: Economatele au fost o afacere moartă. Aveţi de gând să reluaţi acest proiect?

Marian Vanghelie: Nu au fost o afacere moartă. A fost un succes. Ştiţi  câţi oameni au venit la deschiderea economatului şi câţi oameni veneau? Era coadă în fiecare zi. Economatele sunt sub viziunea unor supermarketuri cu un număr de produse - 100, 200, 300 de produse  - care nu au adaos comercial sau au până la 2%. Legea comercială permite că asta e formulă de marketing. Eu am dus un număr de produse de la 20 sau 50 la câteva sute. Ducându-mă de la cele 300 la cele 10.000 de produse era o strategie de marketing. Din cele 300 aduceam lumea şi umpleam acest supermarket şi evident că fiecare cumpăra şi altceva.

Reporter: Mai există deci economatele?

Marian Vanghelie: Mai există. Din păcate, unul a fost închis după ce a existat acum opt ani un dosar la PNA, în care am luat NUP, dar  în toată acea perioadă directorii au oprit aprovizionarea, au oprit problemele comerciale, au oprit tot.

”Societatea civilă nu are cancer, dar are o hepatită B”

Reporter: Unde locuiţi în acest moment? Locuiţi în Sectorul 5?

Marian Vanghelie: Eu locuiesc în Bucureşti, cum spune legea.

Reporter: De ce nu locuiţi în Sectorul 5?

Marian Vanghelie: Pentru că aşa a fost. Eu stau dinainte să fiu primar, în Sectorul 2. Aşa a fost. Să ştiţi că apartamentul este de 110 metri pătraţi. Totuşi stau în Bucureşti. Nu stau nici în Călăraşi, nici la Baia Mare. Nu era vreun impediment din acest considerent.

Reporter: Ne puteţi face o scurtă descriere pentru următorii candidaţi la Primăria Generală?

Cătălin Predoiu – Cătălin Predoiu a fost un ministru bun din punct de vedere juridic, ministru al Justiţiei destul de bun. A fost foarte tânăr în perioada în care a fost numit jurist şi a avut şi nişte sincope privitor la Coduri. Putem să subliniem acest lucru. Este un lider, un om politic pregătit din zona de dreapta care cred că în următoarea perioadă va avea foarte multe lucruri de spus în politica românească.

Gabriela Firea  -  O doamnă simpatică, care este nervoasă, îşi doreşte foarte mult... Îi place ceea ce face, face cu plăcere şi cu ambiţie, numai că nu cred că e pentru poziţia de primar general. Nu o văd putând să câştige şi să conducă Primăria Generală. Sunt alte poziţii pe care doamna Firea ar fi foarte bună.

Robert TurcescuUn ziarist foarte pregătit, nervos, considerând că face parte din noua generaţie politică, văzând că a intrat în politică. Cred că va face o surpriză plăcută în politica românească. Are nervi. Au fost mulţi ziarişti care au intrat în politică şi nu au avut nervii necesari. Din păcate, au rămas foarte puţini. Sper ca el să rămână mai mult în politică.

Nicuşor DanEu am o părere proastă despre Nicuşor Dan. El face parte din societatea civilă. Din păcate, societatea asta a noastră civilă e puţin bolnavă. Nu toată. Nu are cancer, dar are o hepatită B. Nu cred că este el cel care să fie în măsură să le spună politicienilor ce au de făcut pentru că la gradul de boală pe care îl are, chiar dacă nu are cancer încă, la gradul de hepatită B poţi să şi mori. De la hepatită foarte mulţi au murit.

Reporter: Are şanse să câştige Primăria Generală?

Marian Vanghelie: N-are nicio şansă. O prefer pe Firea că e ambiţioasă, că e nervoasă decât pe Dan. Povestea asta când văd că oamenii politici de maimuţăresc la televizor vorbind de societatea civilă şi încercând să aducă, sub pretextul că ei ştiu cine e Nicuşor Dan, mie mi se face greaţă.

Reporter: Îl cunoaşteţi?

Marian Vanghelie: Într-o competiţie cunosc tot şi pe toată lumea. Şi pe Nicuşor Dan. Bine de tot şi ştiu cu ce s-a ocupat domnul Nicuşor Dan sub pretextul societăţii civile. Cred că am pus aşa, un diagnostic. De la diagnosticul pe care i l-am pus cred că las presa să vedeţi dacă am dreptate sau dacă nu. Mai mult decât atât, destul de surprinzător a strâns atât de mulţi bani, mai mulţi decât un partid politic. Pe mine mă uimeşte, vă zic sincer. Dacă eşti un partid puternic, banii nu se dau aşa uşor.

Reporter: Nicuşor Dan spune că banii de campanie sunt din sponsorizări...

Marian Vanghelie: De acord, dar ce reprezintă el în România ca să primească aceste sponsorizări? Dacă lumea care vrea să sponsorizeze se poate duce la biserică, la mine în sector, au nevoie de vreo zece miliarde să facă pictura de acolo şi ce mai au de făcut. Sponsorizările  se duc cu o anumită dedicaţie. E ceva surprinzător cum un om din societatea civilă primeşte sponsorizări. Îmi întăreşte mai mult decât cred că hepatita aia B e avansată deja.

Reporter: De anul trecut, din aprilie, sunteţi suspendat din funcţia de primmar al Sectorului 5. Acum sunteti trimis în judecată într-un dosar cu un prejudiciu de 300 de milioane de euro, sunteţi acuzat de vreo 16 infracţiuni, aţi stat şi în arest preventiv. Ce se întâmplă cu acest dosar?

Marian Vanghelie: Aţi rămas  cu informaţia de la televizor.

Reporter: Cu informaţii din comunicatul de presă al DNA.

Marian Vanghelie:  Vedeţi că în rechizitoriu a scăzut în cascade. De la câteva sute la 90, de la 90 la 60, de la 60 la 20 şi ceva de milioane.

Reporter: Prejudiciu de 20 de milioane de euro?

Marian Vanghelie: Da, 20 de milioane de euro în care nu ştiu câte milioane, 10-15 sunt un aghesmatar, revelioane, 30 de TIR-uri de apă duse la sinistraţi la Botoşani şi vă mai fac o listă. A scăzut de la sutele alea de milioane. Alea au fost puse aşa frumos în pagină, băgate pe ştiri, pe surse, ca să poposesc puţin acolo.

Reporter: Cât aţi stat în arest preventiv?

Marian Vanghelie: Patru luni de zile.

Reporter: Şi cum au fost aceste luni?

Marian Vanghelie: Senzaţional.

Reporter: La un moment dat împărţeaţi aceeaşi celulă cu Radu Mazăre…

Marian Vanghelie: Şi cu procurori, miliţieni, cu de toate.

Reporter: Ce făceaţi în arest? Cum vă petreceaţi ziua?

Marian Vanghelie: Te sculai dimineaţa că nu puteai să dormi. Eu dormeam două, trei ore pe noapte. Te sculai, te spălai, te pieptănai, te duceai mâncai, te plimbai, ieşeai într-un adăpost de patru sau şase metri plin cu scuipături şi cu nişte gratii din alea deasupra. Singurul lucru care era interesant erau camerele, care erau ultimul răcnet, ca să ne supravegheze. Ne plimbam exact ca puşcăriaşii că nu aveai cum să te plimbi că spaţiul e foarte mic. N-am înţeles niciodată la televizor când vedeam de ce se plimbă în cerc. Şi am ajuns să văd că e o necesitate plimbarea în cerc. Încercai să pierzi timpul. Vorbeai cu avocaţii, veneau avocaţii, te duceai la telefon, vorbeai cu familia şi încercai să-ţi organizezi mintea să nu înnebuneşti.

Reporter: Aţi reuşit să luaţi legătura cu politicieni sau alte persoane din închisoare, în afară de familie?

Marian Vanghelie: Am reuşit să iau legătura cu cei cu care am vrut să iau. N-aveai ce să vorbeşti cu oricine, oricum. Nu te interesa acolo până la urmă partea politică. Erau alte lucruri  care  te interesau: să ieşi afară, să vezi cum îţi aranjezi problemele, erau alte lucruri. Tot ceea ce s-a întâmplat cu mine, şi nu numai cu mine, mă refer  la toţi pe care îi vedem cu cătuşele la televizor este cel mai nedemocratic lucru care se întâmplă şi cred că nu se mai întâmplă niciunde. Eu cred că aceste lucruri vor lua sfârşit, poate vor mai dura un an, doi sau trei, nu ştiu exact. Nimic nu ţine la infinit. Ceea ce s-a întâmplat mi se pare că e de domeniul fantasticului. M-am  uitat un pic prin istorie, exact ce au făcut prin anii 50, asta se întâmplă astăzi acum. Mai mult decât atât văd că se întâmplă şi în perioada campaniei. Cei care  nu sunt pregătiţi, îi anunţ să se pregătească. Oricând puteţi fi luaţi, pregătiţi-vă, faceţi modelul de campanie pe Facebook din arest pentru că ăsta e noul model de campanie.

Repoter: Aveţi pregătită o astfel de campanie?

Marian Vanghelie: Sunt pregătit cu totul. Sunt pregătit. Le-am şi spus cum să stea şi să asculte exact. Acum nu  pot să dezvălui chiar tot că după ar putea să-mi obstrucţioneze DNA campania mea din arest. Dar voi câştiga şi de acolo.

Reporter: La Tribunalul Bucureşti aţi cerut ridicarea controlului judiciar, unul din motivele invocate fiind că sunteţi student la Constanţa...

Marian Vanghelie: Şi că trebuie să ajung la examene şi că ar fi fost normal să mă pot angaja undeva şi că ar fi fost normal să pot să am grijă de familia mea şi că nu sunt un pericol şi că mă întâlnesc cu oamenii din Bucureşti. Dacă mă înţeleg cu ăştia, mă pot înţelege şi cu ăia din Harghita sau Timişoara. E o normalitate să-ţi dea control judiciar pentru că nu sunt condamnat şi mi se iau din drepturile mele fundamentale.

Reporter: De cât timp nu aţi mai fost la facultate?

Marian Vanghelie: De când a început anul nu am fost. Nu am putut să mă duc.

Reporter: La ce facultate sunteţi?

Marian Vanghelie: La Şaguna (n.r. – Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa). Mi s-a spus să mă transfer la o facultate în Bucureşti. Cred că procurorii de la DNA nu înţeleg ce înseamnă un transfer că până se reuşeşte acest transfer, se termină anul.

Reporter: În ce an sunteţi? La ce profil sunteţi?

Marian Vanghelie: Anul doi. Terminasem anul I şi m-am înscris în anul II. Administraţie locală. Nu mă ocup de marmeladă. Dacă asta am făcut 16 ani, trebuie să vorbesc cap coadă despre problema asta tuturor.

Reporter:  Şi credeţi că în sesiunea din vară o să ajungeţi? E  şi campanie electorală.

Marian Vanghelie: Cetăţenii Sectorului 5 îi vor convinge prin vot că nu sunt un pericol public, prin votul masiv pe care mi-l vor da.

Reporter: Unul din denunţătorii din dosar, Marin Dumitru, un prieten de-al dumneavoastră.

Marian Vanghelie: Nu, nu, nu. Cum să fie prieten? Despre ce vorbim. Verificaţi mai bine dacă noi am fost vreodată undeva. Prietenie înseamnă să mergi să bei un pahar de vin.

Reporter: Dar îl cunoşteaţi dinainte?

Marian Vanghelie: Păi cunosc toţi constructorii din Bucureşti. Cunosc toţi oamenii de afaceri din Bucureşti. Cei 20-30 care au lucrat în Sectorul 5 îi cunosc pe toţi. Să vă dau un singur exemplu: când am plecat să verific câte 100 de blocuri, luam câte zece constructori cu mine, luam proiectanţi, luam diriginte de şantier, luam directori din primărie. Mergeam cu 50 de inşi după mine. Plecat la 9 dimineaţa şi te întorceai la şase după-amiaza nemâncat, nebăut. Mai faci şi o glumă, dacă asta însemnă prietenie, luaţi-o ca prietenie. Am avut o relaţie normală cu nişte oameni care lucrau în Sectorul 5. Dacă mă duc să verific blocul, nu trebuie să vină şi patronul? Că inginerul spune «staţi că nu cu mine vorbiţi». Anumite companii şi-au trimis şi i-am spus: ia maşina, dute acasă la patronul tău şi spune-i că dacă nu vine aici, de mâine nu mai aveţi niciun contract. Ca să ne lămurim. Păi ce eu pierd timpul ca primar, ca om politic? Am exemple când m-am dus noaptea şi am spart gresia şi faianţa de pe holuri şi băi că nu erau alea pe care le-am cerut eu. Am unităţi de învăţământ unde i-am pus să pună al doilea rând de gresie pentru că nu au pus-o pe aia care trebuia. În proiect era gresie porţelanată şi ei au pus greşit cesarom. Eu ştiu că sunt supăraţi, că vor să iasă din puşcărie mai repede, că fac un denunţ, dar e un Dumnezeu şi el nu loveşte cu parul. Încet, nici nu ştii când vine. Vine când dormi şi te linişteşte. E un mesaj pentru toţi cei care cred că îşi rezolvă problemele prin asta.

Reporter: Câţi locuitori are Sectorul 5?

Marian Vanghelie: 290.000 – 296.000, dacă s-a mai modificat ceva.... Nu sunt la zi astăzi, dar ştiu din date. Ca să fac o glumă ştiam că nu am trecut cu salariul de primar peste o anumită cotă pentru că a fost sub 300.000 de locuitori. Dacă s-a întâmplat ceva şi femeile din Sectorul 5 şi-au adus aportul, poate trecem de 300.000.

Reporter:  Rata şomajului în Sectorul 5?

Marian Vanghelie: E foarte mare în Sectorul 5, cred că este peste 15%.

Reporter: Aveţi de gând să faceţi ceva?

Marian Vanghelie: Ştiţi, întrebarea e foarte complicată. Posibilităţile sunt prin spitalul pe care vreau să îl fac, prin mall, prin diverse lucruri, fie că sunt  parteneriate publice-private, fie că sunt colaborări cu privaţii, fie că sprijinim numite firme care vor să construiască anumite lucrurui.

Reporter: Câte unităţi de învăţământ aveţi în sector?

Marian Vanghelie: Din câte îmi aduc aminte 58 şi şcoala specială.

Reporter: Susţineţi construirea Catedralei Mântuirii Neamului?

Marian Vanghelie: Eu susţin Catedrala Mântuirii Neamului. Mi-am adus aportul şi am susţinut Biserica Română. Am o relaţie foarte bună şi cu Preafericitul, am o relaţie foarte bună cu tot ce înseamnă Biserica Română din Bucureşti. Am căutat toate formele şi posibilităţile ca să îi sprijin ca să pot să le dau autorizaţie de construcţie, pentru că eu am dat această autorizaţie şi mă bucur că am semnat această autorizaţie. Mai mult de atât, i-am sprijinit când au fost posibilităţi cu bani, din Consiliul Local, cu anumite sume pentru ca această construcţie... Acest om, Preafericitul Daniel, a avut o ambiţie să construiască această catedrală. Cred că era mult mai rău dacă nu l-ar fi interesat nimic. Eu cred că oamenii astăzi se exprimă într-un fel şi peste câţiva ani, când va fi gata, toată lumea va fi mândră.

Reporter: Guvernul a deschis o strângere de fonduri pentru a achiziţiona Cuminţenia Pământului. Aveţi de gând să donaţi?

Marian Vanghelie: Da, pot să donez. Nu asta este soluţia. Asta e soluţia unor oameni incompetenţi. Nu este o sumă pe care Guvernul României nu o are. Ar putea să taie de la birotica pe care o cumpără Guvernul, 10% sau 20% şi să strângă banii necesari şi să cumpere Cuminţenia Pământului. Mi se pare că asta, aşa, să vină lumea să dea câte un leu, cum era pe vremuri pentru Ateneu... Nu mai e momentul. Din păcate sunt atât de mulţi oameni amărâţi. Nu cred că eu dacă donez mâine 100 sau 200 de euro nu cred că se rezolvă problema.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite