INTERVIU M. J. Marinescu: Prioritatea României pentru preşedinţia UE ar trebui să fie R. Moldova. Văd orice coaliţie pro-europeană, chiar şi în jurul lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, fost raportor al Parlamentul European pe situaţia politică de peste Prut, crede că prioritatea României pentru preşedinţia Consiliului UE din prima parte a anului viitor ar trebui să fie Republica Moldova. Într-un interviu pentru „Adevărul“, Marian Jean Marinescu susţine că e crucial ca, după alegerile din toamnă, Moldova să aibă un Guvern pro-european, construit chiar şi în jurul Vladimir Plahotniuc

Adevărul: Sunteţi printre europarlamentarii care au supravegheat parcursul european al Republicii Moldova. Declaraţiile de unire semnate de mai mulţi primari de peste Prut în an cu alegeri parlamentare nu fac mai mult rău? Nu motivează electoratul pro-rus?
Marian Jean Marinescu: Sunt gesturi simbolice venite în anul Centenarului. Nu cred că facă rău, dimpotrivă. Păstrează o realitate istorică: apartenenţa acestei regiuni – Basarabia - la România. Nu putem să negăm realitatea istorică, pe care unii, într-adevăr, încearcă să o nege. E clar că o parte din populaţia Republicii Moldova e interesată de acest subiect, unirea. Cealaltă parte analizează cum e mai bine pentru viitor: să fie cu România sau să fie cu Rusia. Trebuie să ţinem cont şi de o altă realitate: aşa cum sunt mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează în UE, sunt foarte mulţi care lucrează în Rusia, îşi câştigă viaţa acolo. Lucrurile trebuie privite cu calm.

Adevărul: Nu prea se poate privi cu clam, pentru că e an electoral. Vedem o încleştare foarte mare între tabăra pro-unionistă şi tabăra pro-Dodon.
M. J. Marinescu: Da, este o încleştare, pentru că tabăra lui Dodon este agresivă, mai ales în declaraţii, dar şi în acţiuni. Alegerile vor fi foarte importante, se va stabili drumul Moldovei. Dar noi nu ar trebui să privim acele declaraţii de unire doar ca pe o chestiune de imagine, ci ar trebui să le luăm în serios. Am văzut că şi în România au fost comune care au semnat declaraţii de unire.

Dar dincolo de aceste acte simbolice, la nivel de stat, oficial, ce putem să facem?
M.J. Marinescu: Avem o datorie foarte mare. De la 1 ianaurie vom prelua preşedinţia Consiliului UE. Ţara care deţine preşedinţia vine cu câteva priorităţi personale, dincolo de priorităţile europene, cum ar fi Brexitul. Prioritatea noastră ar trebui să fie R. Moldova. Aşa cum Bulgaria s-a luptat ca, anul acesta, Comisia Europeană să vină cu o comunicare în care arată perspectiva Balcanilor pentru Europa, pentru aderarea la UE, aşa ar trebui să încercăm şi noi cu Republica Moldova. Numai că negocierile ar trebui începute încă de pe acum.

Bulgaria are acum preşedinţia UE.

M. J. Marinescu: Da, acum, în semestrul acesta. Şi a venit cu perspectiva Balcanilor pentru UE, a venit cu proiectul infrastructurii din Balcani, care ne va afecta şi pe noi.

De ce?
M.J. Marinescu: Dacă se face legătura între Belgrad şi Sofia, în acel moment Sudul României va fi izolat, pentru că noi nu avem o autostradă sau cale ferată aşa cum vor ei să facă. În acel moment, toată Grecia şi Bulgaria va circula prin Serbia. O parte se va duce în Nord, iar o altă parte va merge spre Croaţia şi Italia. Iar Oltenia şi Teleormanul rămân izolate. Deci noi avem datoria să încercăm să scoatem o comunicare a Comisiei Europene pe Republica Moldova. E foarte improtantă. Ar trebui să mai avem ca prioritate securitatea energetică în Sud-Estul Europei, un alt subiect extrem de important din punct de vedere politic, un subiect cu priză în UE, extrem de discutat. Dacă România ar purta această discuţie ar fi în prim-plan. Şi aş mai propune o prioritate: inteligenţa artificială.

Să ne întoarcem la Moldova. Alegerile parlamentare de la sfârşitul anului reprezintă ultima şansă ca Republica Moldova să rămână pe drumul european?
M.J. Marinescu: Niciodată nu e ultima şansă. Dar dacă se instalează un Guvern pro-rus, care va rezista patru ani, deja Balcanii se vor duce înainte, iar Moldova ar rămâne de căruţă, deci va fi o perioadă pierdută. Trebuie făcute toate eforturile posibile, trebuie adunate toate voturile europene de pe toate direcţiile, inclusiv cele unioniste, ca să se ajungă la o majoritate pro-europeană. Altfel, va fi foarte greu.

Nu e cam greu pentru politicienii de la Chişinău să vină cu un mesaj pro-UE, în condiţiile în care de fosta alianţă pro-europeană s-a ales praful? Filat e în puşcărie, Ghimpu aproape că nu mai există cu Partidul Liberal. Mai e doar Partidul Democrat, controlat de Plahotniuc, un personaj controversat, despre care foarte multe voci spun că e înţeles cu preşedintele pro-rus Igor Dodon.
M.J. Marinescu: Există acest Partid Democrat. Iar Guvernul Pavel Filip, susţinut de Partidul Democrat, a dat numai semnale europene. Tot ce a făcut acest Guvern a fost pro-UE. Aceasta este realitatea. 

Vedeţi o coaliţie pro-europeană construită în jurul lui Plahotniuc?
M.J. Marinescu: Văd orice coaliţie, având în vedere situaţia din Moldova.

E cam greu totuşi să o vedem pe Maia Sandu la masă cu Plahotniuc.
M.J. Marinescu: Aşa este. Dar spuneţi-mi altă soluţie. Nu există. Dacă nu, Moldova o ia către Est.

Ar trebuie ca partidele pro-europene să se coalizeze într-o alianţă înainte de alegeri?
M.J. Marinescu: Nu. Să meargă fiecare pe cont propriu, apoi să se unească, e adevărat, cu unele compromisuri, dar să facă o majoritate pro-europeană.

Ce face Bruxelles-ul pentru Republica Moldova?
M.J. Marinescu: Oferă bani europeni, bani care ajung la oamenii de acolo, indiferent de guvernare.

Dar conştientizează moldovenii că e un ajutor oferit de UE?
M.J. Marinescu: E un alt subiect. Într-adevăr, UE trebuie să facă ceva ca oamenii de acolo să perceapă că e un ajutor european. Deci trebuie făcute toate toate eforturile posibile să se creeze un Guvern pro-european. Altfel este pierdută cauza, este pierdută Moldova. 

Vedeţi o unire între R. Moldova şi România în interiorul UE?
M.J. Marinescu: E cea mai realistă variantă. Dar calea cea mai uşoară pentru R. Moldova să intre în UE e să se unească cu România, să fim cinstiţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite