INTERVIU Liviu Dragnea îi dă ultimatum lui Dacian Cioloş: Dacă recunoaşte că a greşit, s-ar putea să mai fie o şansă de discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea, invitat în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Preşedintele PSD Liviu Dragnea, invitat în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a transmis premierului Dacian Cioloş, la Adevărul Live, că va renunţa la depunerea unei moţiuni de cenzură doar dacă va recunoaşte că a greşit în scandalul impozitării veteranilor, deşi vina aparţine Guvernului Ponta.

Invitat la Adevărul Live, preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit despre planul partidului pe care îl conduce de a lăsa fără puteri Guvernul Cioloş până la alegerile parlamentare, dar şi despre nemulţumirile pe care le are PSD la adresa Executivului. Dragnea îl acuză pe Cioloş de minciună, obrăznicie şi de încălcarea legii în scandalul modificării Codului Fiscal. Totodată, liderul PSD spune că nu are nevoie de Traian Băsescu pentru a demite Guvernul Cioloş, prin moţiune de cenzură, ci va încerca să strângă o majoritate cu parlamentari de la UNPR, nemulţumiţi de fuziunea cu PMP. Totodată, Dragnea i-a luat apărarea fostului premier Victor Ponta, arătând că respectă toate criteriile de integritate pentru a se afla pe lista PSD la alegerile parlamentare, în ciuda deciziei de plagiat. Liderul PSD militează pentru redefinirea parteneriatului strategic cu SUA şi a rolului României în UE.

Adevărul: Moţiunea de cenzură e tema verii. Când va depune PSD moţiune?

Liviu Dragnea: Să o luăm cu începutul şi să vă spun de unde a pornit această ideea, de a analiza oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva actualului Guvern de tehnocraţi. S-a plecat de la un gest greu de calificat: adoptarea unei Hotărâri de Guvern (HG) prin care s-a modificat sau s-a completat o lege organică - Codul Fiscal, ceea ce este ilegal. O HG este un act normativ inferior unei legi. O lege nu poate fi modificată printr-o hotărâre de guvern. În Codul Fiscal se prevede limpede, fără niciun fel de dubiu că unele categorii sociale, veteranii de război, văduvele, persoanele cu handicap nu datorează impozit sau taxă pe clădiri şi terenuri deţinute în proprietate sau coproprietate. Atunci când s-a adoptat Codul Fiscal, am avut clar în vedere acest lucru. Codul Fiscal nu dă posibilitatea unei instituţii să interpreteze că s-ar putea calcula scutirea de impozit doar pentru cota-parte a acestor categorii sociale. Deci este limpede Codul Fiscal. Drept pentru care s-a şi lucrat în felul acesta. Ce cred eu că s-a întâmplat? Cred că funcţionari din Ministerul de Finanţe, din dorinţa de a mai lua câţiva lei de la orice categorie socială, i-au prezentat doamnei ministru de Finanţe această proupunere, minţind că în Codul Fiscal lucrurile sunt neclare şi să dea o hotărâre care să arate cum se interpretează legea respectivă, adică Codul Fiscal. Au spus în HG că scutirea se aplică numai pentru cota-parte. Eu am făcut public un comunicat adresat domnului premier Cioloş, în care i-am spus că e foarte clar Codul Fiscal şi că nu se poate adopta o asemenea hotărâre pentru că este ilegală şi că nu suntem de acord ca nişte drepturi câştigate de anumite categorii sociale, care au nevoie de aşa ceva, să fie restrânse. Mă aşteptam ca domnul Cioloş dea importanţă şi să verifice înainte de a ieşi violent şi virulent împotriva acestui comunicat dacă ceea ce am spus eu acolo e correct şi dacă am dreptate. În loc să facă lucrul acesta, a preferat să atace într-o manieră care nu-l califică, menţinând în continuare intenţia de a cere înapoi banii de care fusese scutiţi aceste categorii sociale şi să modifice actul normativ. Totodată, am discutat despre absorbţia de 0%. Am înţeles că este o mare dispută acum şi că încearcă domnul ministru al Fondurilor Europene să arate că nu ar fi 0%, ci 0,18%, ceea ce ar fi un salt. Această atitudine am mai văzut-o la Guvernul Boc, care a tăiat pensii şi salarii. Şi atunci PSD a fost acuzat de populism. Sigur că ne-ma opus acelor tăieri, cum ne opunem tăierii drepturilor pentru veteranii de război şi persoanelor cu handicap. Ne acuză de populism. Dacă populism înseamnă să te baţi ca nişte drepturi deja câştigate să fie protejate…

Dumneavoastră aţi ameninţat şi în alte rânduri cu moţiunea de cenzură.

Eu? Niciodată. Eram întrebat la orice apariţie dacă depunem moţiune de cenzură pentru că alţi coelgi de-ai mei vorbeau de moţiune de cenzură. Eu sunt un om responsabil, în ciuda tuturor presiunilor şi atacurilor împotriva mea. Trebuie să înţelegi că un gest necugetat al preşedintelui poate destabiliza ţara. Asta a fost şi motivaţia pentru care am acordat votul de învestitură Guvernului Cioloş, pe care l-a dispreţuit imediat. Acesta a fost şi motivul pentru care am zis că nu depunem moţiune de cenzură deocamdată, dar analizăm cu atenţie activitatea Guvernului şi dacă vedem că vor apărea derapaje, nu excludem această variantă. Asta am spus şi săptămâna trecută. Că ne gândim serios la oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care Guvernul actual a început să facă lucruri rele.

Care sunt şansele ca după întâlnirea cu Tăriceanu să ieşiţi şi să spuneţi că nu depuneţi moţiune?

Şansele sunt foarte mici. Ar conta foarte mult atitudinea premierului Cioloş.

Ce ar trebui să facă?

Dacă premierul ar înţelege că şi tehnocraţii sunt oameni şi că oamenii pot greşi şi ar înţelege să nu mai acopere o greşeală a unui membru al Guvernului sau al unor funcţionari din Ministerul de Finanţe şi ar recunoaşte că a fost o greşeală de la Ministerul de Finanţe pe care a preluat-o fără să o analizeze cum trebuie, atunci s-ar putea să mai fie o şansă de discuţie. Dacă rămâne în această încăpăţânare, nouă ne dovedeşte că de fapt este interesat foarte puţin de români. Suntem foarte curioşi ce va face în continuare. De asemenea, vom analiza foarte serios la discuţia de mâine (joi- n.r.) cu domnul Tăriceanu care sunt şansele reale de a trece această moţiune în Parlament. S-au produs nişte mutaţii pe scena politică. UNPR a fuzionat cu PMP. L-am văzut pe domnul Steriu care a spus că nu susţine această moţiune de cenzură. O să analizăm în aceste zile şi mâine o să anunţăm. N-am o chestiune personală cu domnul Cioloş.

Dar nu aţi încercat să discutaţi cu domnul Cioloş?

Am discutat. Chiar după acel comunicat am vorbit la telefon şi l-am rugat să se uite cu atenţie pe comunicat şi să iasă cu reacţie după ce se uită pe acel comunicat. Îţi ia două minute să te uiţi pe Codul Fiscal, la articolul 456, şi lucrurile sunt foarte clare. A ales altă cale. Să vedem ce va face în continuare.

Argumentele Guvernului sunt că formularea e vagă, cum ar fi cazul în care un veteran ar fi luat să fie copropietar la un imobil cum e mall-ul.

Noi discutăm în România reală, nu în România unor tehnocraţi mincinoşi. Chiar mă supăr! Vedeţi vreun veteran de război care să intre în combinaţie cu rechinii imobiliari? Nu există astfel de cazuri. Nu putem să ne facem că nu vedem că acest Guvern modifică o lege printr-o hotărâre de Guvern, indiferent ce motive au. Dacă aveau această problemă, trebuiau să iasă cu ordonanţă de urgenţă sau să ceară Parlamentului proiect de lege. Dacă au ajuns să observe acest risc. Ei comit o ilegalitate prin faptul că modifică Codul Fiscal prin HG. Dacă deodată i-au descoperit infractori, rechini imobiliari, trebuiau să modifice Codul Fiscal. Dar nu poţi să modifici o lege prin HG. Să nu mai spunem că este vorba de o lege organică. Deci acestea sunt argumente mincinoase.

„Cioloş e obraznic“

Aşadar, e corectă actuala variantă a Codului ?

Da, cea fără modificările Guvernului.

De ce Codul Fiscal promovat de Guvernul Ponta i-a scutit pe veteranii de impozitul pentru toate locuinţele, nu doar pentru cea în care are domiciuliu?

Noi vorbim de o încălcare a legii. Nu putem să sărim cu picioarele pe Constituţie pentru că suntem tehnocraţi şi pentru că suntem buni la vorbă şi foarte obraznici. Aşa ceva nu acceptăm. Credeţi că sunt milioane de veterani de război? Din nefericire, sunt foarte puţini. Aici sunt infractorii românii, aici sunt rechinii imobiliari? De aici se acoperă găurile din buget? În general, ei (veteranii-n.r.) au coproprietate cu soţia.

Puteaţi să îl chemaţi la discuţii. Aţi vorbit?

Domnul Cioloş a început să ne dea lecţii. Şi nu numai mie. A început să fie foarte violent şi obraznic.  

La telefon ce v-a zis?

La telefon era mai civilizat. A zis că vine a doua zi cu explicaţii, iar eu a doua zi n-am văzut explicaţii, am văzut doar atacuri şi jigniri.

Ce se întâmplă dacă introduceţi moţiunea şi ea trece?

Mâine stabilim dacă şi cum. Ne vom afla într-o situaţie în care am mai fost în 2009. O să avem un Guvern interimar şi o să avem garanţia că nu vor mai veni cu tot felul de năstruşnicii. Un guvern care se ocupă de gestionarea treburilor interne ale ţării. Asta scrie în Constituţie. Este una din variante. PSD nu e interesat să preia guvernarea înainte de alegeri. Noi vrem să preluăm guvernarea după alegeri, pe baza votului popular.

„Nu facem alianţă cu Traian Băsescu“

La ce aliaţi v-aţi gândit?

Noi am avut foarte multe discuţii cu nişte colegi de la UNPR, care sunt nemulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat. O decizie a conducerii UNPR care s-au dus în braţele lui Traian Băsescu.  Nu sunt foarte sigur că parlamentarii UNPR, brusc, după o zi, nu mai sunt de stânga, sunt de dreapta, brusc nu mai au legătură cu PSD. Îmi este foarte greu să cred. În ultima perioadă, colegi de-ai mei au fost contactaţi de foarte mulţi parlamentari de la UNPR.

E posibilă vreo alianţă cu Traian Băsescu?

Nu. Din două motive. Îmi puteţi spune o alianţă pe care cineva a făcut-o cu Traian Băsescu si a rezistat? Nu. În mod practic nu poate exista. În al doilea rând, noi avem un parteneriat cu ALDE şi cu ALDE facem alianţă.

Doar pentru a trece moţiunea de cenzură?

Aceasta nu este o alianţă. Au fost iniţiative PNL pe care le-am votat şi noi. Dar acestea nu sunt alianţe. Alianţe de conjuctură nu facem, nici măcar la Primăria Capitalei.

Dacă pentru trecerea moţiunii de cenzură ar trebui să vorbiţi cu Traian Băsescu, aţi face-o?

Nu e cazul pentru că domnul Steriu a anunţat public că nu vor susţine. Nu am nevoie să vorbesc cu conducerea. Sunt parlamentari UNPR cărora le va fi greu să spună că brusc şi-au schimbat opţiunea politică.

Acum, în CGMB, nu mai aveţi majoritatea, odată cu fuziunea dintre UNPR şi PMP? Începeţi negocierile cu PMP?

Avem o situaţie prezentă: noi, la alegerile locale, am oferit pe listele PSD două locuri pentru UNPR, în urma unei discuţii pe care am avut-o cu conducerea UNPR, în care ne-au rugat, mă rog, au zis că şi-ar dori să mergem pe liste comune la Consiliul Genereal şi la toate primăriile din Bucureşti. Şi eu am acceptat acest lucru având discuţia din acel moment, deşi, din 2000 încoace, n-a existat ca PSD să ofere cuiva locuri şi imediat după alegeri să fugă în altă parte. Domnul Steriu ne-a asigurat că este un om serios, că nu se pune problema, că cei de la UNRP vor rămâne în continuare alături de noi. Dar, imediat după alegeri, a fugit la PNL. N-a ieşit cu PNL-ul, apoi s-a dus în braţele domnului Băsescu. Acum suntem în situaţia ca cei doi consilieri generali aleşi pe listele PSD să fie folosiţi de Traian Băsescu ca şi monedă de schimb. Acesta este tipul de alianţă pe care vrea să-l facă. Cu orice risc, noi nu facem alianţă cu PMP pentru a constitui majoritatea în Bucureşti. Dacă se întâmplă aşa ceva, noi vom fi prizonierii mofturilor lui Traian Băsescu.Va condiţiona orice vot. Va spune: “această hotărâre se votează, această hotărâre nu se votează”. Va conduce din umbră Bucureştiul. Bucureştenii ne-au acordat un vot de încredere ca să sjungem la mâna lui Traian Băsescu. Vom vedea mâine dacă reuşitm să păstrăm majoritatea şi dacă viceprimarul va fi ales, aşa cum este firesc, de la ALDE. Nu facem alianţă cu Traian Băsescu.

O situaţie de genul acesta, ca PMP să decidă majoritatea, ar putea ieşi după alegerile parlamentare.

Noi sperăm ca încrederea pe care ne-o vor acorda românii, împreună cu încrederea pe care o va primi ALDE, însumate, să dea peste 50%. Nu poţi să generezi un act de guvernare coerent cu nişte parteneri cu care nu eşti compatibil. Cu ALDE şi cu UNPR, UNPR condus de Gabriel Oprea, lucrurile au fost în regulă. O alianţă pestriţă nu funcţionează. Şi ca să creezi un proiect guvernamental care să moară în câteva luni, nu are rost să  intrăm.

Aţi prefera să lăsaţi altora guvernarea decât să faceţi alianţă cu  Traian Băsescu?

Aş prefera să câştigăm noi guvernarea împreună cu ALDE. Dar românii vor hotărî. Dacă românii vor decide că proiectele bune ale guvernării PSD trebuie să continue, ne vor acorda nouă încrederea. Dacă nu, le vor acorda încrederea Guvernului de tehnocraţi, care, să nu ne ascundem, este de dreapta, este în legături strânse cu PNL. Nici nu se mai chinuie să le acopere. Sunt enorm de mulţi oameni care sunt în legături strânse cu PNL şi sunt cuplaţi foarte tare la acest partid. Este un Guvern al domnului Iohannis şi al PNL-ului.

E şi domnul Dîncu acolo.

Am văzut că Vasile Dîncu este din ce în ce mai izolat.

De cine?

Chiar de către premier. Singurul program de investiţii publice care funcţionează este programul de dezvoltare locală lăsat de mine la Ministerul Dezvoltării. Dacă ar fi fost respectat domnul Dâncu, la această rectificare i-ar fi alocat o sumă ca acest program să continue. Cum justifici tu că singurul program de investiţii publice care funcţioneaă şi care generează şi dezvoltare, tu, în septembrie, îl opreşti? De ce? Pentru că e Dîncu acolo, iar Dîncu nu este PNL. Vasile Dîncu este un deosebit, un om cu viziune de dezvoltare, un om care conduce foarte bine ministerul.

Luaţi în calcul faptul ca domnul Cioloş să se implice activ în campanie? Credeţi că are un proiect politic?

Nu mai poţi să ştii cât durează o decizie la ei. Am văzut invitaţii publice din partea PNL către domnul Cioloş să vină la ei. Ce va face domnul Cioloş contează mai puţin, pentru că el e deja acolo. Nu poţio să-l presezi pe un om să vină dacă nu are legături foarte strânse. Toată lumea din Guvern ştie asta. Nu ştiu ce va face. Habar n-am.

PSD va propune un nume de premier înainte de alegeri?

Categoric, nu. Locmotiva va fi programul de guvernare. Noi nu mergem în alegeri pentru a le spune oamenilor că cineva vrea să fie ministru sau prim ministru. Noi mergem în alegeri şi vom spune ce vrem să facem noi pentru România: pentru agricultură, pentru categoriile sociale defavorizate, pentru programul de dezvoltare pe termen lung, pentru educaţie, pentru sănătate, pentru infrastructură, pentru tineri. Programuld e guvernare care se conturează acum va fi un document bun, va fi un programd e guvernare 100% românesc, naţional, nu naţionalist, care să aibă în vedere dezvoltarea României, cu omul pus pe primul plan şi nu sistemul. Ca să spunem noi că va fi premier Ionel sau Vasile, aşa ceva nu facem. 

Dacă partidul vă va cere, acceptaţi să fiţi dumneavoastră?

Nu anunţ niciun nume, nici măcar o aluzie. Orice nume apărut pe surse riscă foarte mult să nu mai fie în picioare. Din moment ce nu anunţ pe nimeni, nici nu exclud pe nimeni. Eu le-am spus şi colegilor mei să nu se vadă de acum miniştrii. Eu le-m dat un sfat. Ar fi bine să nu. Am mulţi coelgi care au trimis viziuni foarte serioase, dar am primit de la alţi colegi documente dezamăgitoare.

Respectă Victor Ponta criteriile de prezenţă şi de activitate legislativă pentru a fi pus pe liste?

Să fim serioşi. Respectă şi criteriile de integritate şi pe celelalte.

Este în topul chiulangiilor din Parlament în ultimul an.

Cred că era prezent la Guvern.

Retragerea titlului de doctor credeţi că îi va cauza carierei politice?

Cred că nu. Să vă spun care este poziţia mea. A fost o perioadă în care patru instituţii ale statului respectabile au spus că nu a plagiat. A venit Guvernul de tehnocraţi şi acesta a fost unul din obiectivele programului de guvernare: posibilul plagiat al lui Victor Ponta. Şi aceleaşi instituţii, dar populate cu alţi oameni, au spus că e plagiat. No ce luăm de bun? Prima sau a doua variantă? Eu o iau pe prima. Dacă Ponta ar fi fost profesor universitar care profesa şi ar fi ajuns acolo pe baza titlului de doctor, am putea fi spus că e o problemă.

A ajuns în Barou.

 Dar Victor Ponta a fost un premier foarte bun şi n-a ajuns premier foaret bun datorită titlului de doctor. Am făcut un Guvern cu performanţe foarte bune. S-a văzut şi la aceste alegeri, se va vedea şi la alegerile parlamentare. Oamenii se uită la ce a făcut Victor Ponta ca prim-ministru.

Şi asta îl scuză de faptul că şi-a plagiat lucrarea de doctorat?

Există o decizie mai devreme care spune că nu a plagiat. Pe care o luaţi de bună? Fiecare, în funcţie de culoarea pe care o are, spune da sau nu. Cine poate să spună că asta e varianta? Când va fi o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la plagiat, care cred că nu va fi, vom discuta.

Doar aşa nu îl veţi pune pe liste?

Victor Ponta va fi pe liste. Dacă va dori să candideze şi înţeleg că îşi doreşte.

Dumneavoastră o să fiţi pe liste? 

Mai vedem. Teoretic da, numai să ajungem vii acolo.

„Nu trebuie să mergem ca la piaţă în SUA“

Cum vedeţi orientarea României în următorii patru ani?

Să vedem ce prieteni avem noi în jur şi care este situaţia din fiecare ţară. Cu Bulgaria avem o relaţie foarte bună. S-a văzut când a fost domnul Iohannis acolo. S-au înţeles foarte bine. S-a văzut când a fost preşedintele Iohannis acolo. Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, vecinul veşnic Rusia, aproape de noi, Turcia. Suntem în situaţia în care ori ne facem că nu vedem ce se întâmplă dincolo de graniţe şi rămânem în continuare să ne omorâm între noi, ceea ce PSD nu mai promovează de când suntem eu preşedinte, nu mai promovează scandalul politic, sau liderii de partid, preşedintele României, şefi de structuri strategice, Guvern, se aşează la masă şi gândesc care ar fi evoluţia posibilă a situaţiei atât din Europa, cât şi din lume. Lumea este într-o profundă schimbare: alianţe vechi s-au rupt, apar alianţe noi. După Brexit, balanţa de putere se va schimba total. S-a creat o legătură foarte strânsă între Germania, Franţa şi Italia, care vor să devină motorul Europei. România unde este? Aici trebuie să aibă o atitudine şi un plan de promovare a României şi de sporire a importanţei care trebuie acordată României în interiorul UE. Cu Turcia am avut relaţii extraordinare de-a lungul vremii. Trrebuie să fim foarte atenţi. Cu Rusia avem relaţii care au evoluat de la minus la maxim în anumite momente.

Atitudinea arogantă a Rusiei trebuie luată foarte în serios. Şi poate instituţiile statului, Preşedinţia, ar trebui să aibă anumite poziţii în anumite situaţii. Relaţia cu SUA devine foarte importantă acum. Poziţia nostră în NATO devine foarte importantă acum. Trebuie să ne gândim foarte serios la Apărare, atât la siguranţa naţională, cât şi la siguranţa fiecărui cetăţean. Dacă PSD ajunge la guvernare, eu vreau ca România să devină cea mai sigură ţară din UE. Bugetul Apărării trebuie gândit serios. Trebuie să ne gândim dacă armata de acum ne poate asigura o minimă rezistenţă până ajung partenerii din NATO să se implice. Dacă se va întâmpla ceva, partenerii din NATO nu vin într-o zi sau două.  

Credeţi că proiectul flotei NATO la Marea Neagră mai e viabil? 

Nu. Poate să facem doar noi. Bulgaria a avut o pzoiţie foarte clară, Turcia dezvoltă o relaţie la care mulţi nu se gândeau. Situaţia este compelt schimbată şi trebuie să înţelşegem că noi suntem la graniţa UE. Asta ne oferă şi avantaje, dar şi foarte multe riscuri. Trebuie să ne gândim foarte serios cum funcţionează şi relaţionează instituţiile din România. Dacă lumea nu înţelege ce se întâmplă aici are legătură cu ce se întâmplă în afară şi nur euşim să strângem această naţiune, s-ar putea să avem o problemă foarte serioasă. Poate da, poate nu.

Cât de importante sunt pentru noi alegerile din SUA? Ce e mai bine pentru România?

Sunt importante pentru toată lumea.

Hillary Clinton sau Donald Trump?

Eu şi PSD vom respecta total voinţa poporului american.

Dar ce este mai bine pentru România?

Pentru România este mai bine să ştie ce vrea din această relaţie, să aibă o poziţie cât mai clară. Să aibă o relaţie de parteneriat cinsitit: să ştii exact ce vrei. De oferit, oferim. Am avut multe discuţii cu parteneri americani care mi-au spus: Fraţilor, hotărâţi-vă ce  puteţi să câştigaţi mai mult din parteneriatul cu SUA. România a fost prezentă la orice chemare a SUA, pe toate teatrele de operaţiuni şi în toate proiectele. Sunt state care au beneficiat dinr elaţia cu SUA mai mult decât a beneficiat România. Şi asta nu este vina oficialilor americani, ci a noastră. A fost şi obiceiul prost din ultimii ani, să mergem acolo, să vedem ce ne spun ei şi aşa facem. Nu trebuie să facem asta dacă suntem români şi ne iubim această ţară şi suntem conştienţi că suntem o ţară dorită. Nu trebuie să mergem ca la piaţă, dar trebuie să ne gândim şi la interesul acestei ţări. Oriunde în lume aşa se procedează. Alegerile din SUA vor fi importante, dar eu nu cred că, într-o variantă sau alta, politca SUA se va schimba major, pentru că multe echilibre din lume depind de politica externă a SUA şi de atitudinea militară a SUA. Abordarea politicii de apărare din România trebuie să sufere o schimbare, sporind capacitatea de apărare a României. Am înţeles că suntem în relaţii foarte bune cu toată lumea teoretic, dar nu vreau să vorbesc de scenarii aici. Bănuiesc că şi SUA ar fi mulţumiţi dacă ne-am creşte capacitatea de apărare. Dar nu pentru ei trebuie să facenm, ci pentru noi pentru că riscurile la adresa securităţii naţionale sunt crescute şi trebuie să ţinem cont de ele.

Turcia, un actor important, e condusă de Erdogan, iar dumneavoastră îl aveţi în PSD pe Victor Ponta care spune că are o relaţie foarte bună cu Erdogan. Folosiţi acest lucru? 

Nu poţi să foloseşti genul acesta de relaţii. Dacă Victor are o relaţie bună, n-am nimic împotrivă, Importantă este relaţia dintre Românai şi Turcia, la nivel de state, nu la nivel de persoane.

Aţi vorbit de unificarea românilor. Cum credeţi că putem problema unificării lor, să mergem toţi în aceeaşi direcţie?

Riscul să se divizeze această naţiune este prezent. Faptul că au apărut clivaje între zone se datorează politicienilor. Eu nu vreua să sfâşiem România. Acesta a fost principalul motiv pentru care am spus că nu mai vreau să promovăm războiul politic. Am fost acuzat atunci că m-am vândut la Iohannis, că m-am vândut la Cioloş, că am vândut partidul.  Românii se pot unii în jurul proiectelor naţionale, dar un proiect care să te facă să-ţi vibreze fibra de român. Dar dacă vorbeşte cineva de patriotism, spunem că e patetic. 

Să reunim măcar cele trei mari regiuni istorice. Să facem un sistem de educaţie în care copii din  România să ştie că atunci când vor ieşi vor fi pregătiţi pentru viaţă, o viaţă foarte dură. În această campanie, noi nu vom avea niciun atac politic.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite