INTERVIU Klaus Iohannis, preşedinte interimar al PNL: E inadmisibil ca un parlamentar să nu fie anchetat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a vorbit la Adevărul Live despre planurile sale în fruntea partidului, despre fuziunea cu PDL, dar şi despre proiectul de ţară născut din viitoarea construcţie de dreapta

„Adevărul“: Domnule Iohannis, premierul Ponta a făcut o declaraţie, spunând că aţi fi produsul unei conspiraţii a anumitor structuri care au legătură cu Traian Băsescu.

Klaus  Iohannis: Este o afirmaţie nefericită, ca să nu spun altceva. Dacă vine un politician de provincie care nu cunoaşte pe nimeni şi vorbeşte de structuri oculte poate fi acceptat. Dar dacă vine premierul unei ţări europene şi povesteşte la televizor despre structuri oculte, trebuie să reacţionez. Omul ori nu e informat, ori este informat şi, dacă ceva nu e în regulă, trebuia să vină să spună despre ce e vorba. Dacă ştie şi foloseşte sintagme de acest tip, afirmaţia trebuie să fie falsă. Pe lângă asta, nu văd ce treabă avea premierul să mă pună într-o categorie de oameni. Nu suntem în competiţie directă, nici domnia sa nu e candidat, nici eu nu sunt. Nu înţeleg această cutumă de a face atacuri la persoană.

Probabil se uită şi dânsul pe sondaje.

Nu contează cum stau în sondaje. Nu se fac astfel de afirmaţii. Poţi să spui că a venit Iohannis de la PNL cu un proiect slab, dar nu mi se pare că alegătorul trebuie să accepte o astfel de abordare. 

 Care a fost relaţia cu Victor Ponta?

Nu s-a întâmplat nimic senzaţional, când probabil, la presiuni ale unor grupuri, a refuzat să accepte nominalizarea mea în Guvern. Nu am mai discutat de atunci cu premierul. Înainte de asta a mai fost la Sibiu, am avut discuţii rezonabile, de aceea nu ştiu de unde această nouă abordare. 

Ce se întâmplă acum în PNL?

I-am rugat pe colegi să discute chestiunea fuziunii cu PDL. I-am rugat să ia în discuţie chestiunea candidatului la prezidenţiale. Eu
i-am rugat să discute, e absolut natural să fie diferite opinii. Doar lăsând discuţia să se desfăşoare la baza partidului putem afla ce vrea partidul. Vom avea rezoluţii din organizaţii, după care mergem la congres cu aceste chestiuni. 

Candidatul la prezidenţiale, alăturarea la PPE şi fuziunea cu PDL se vor decide la Congres?

Da. Fuziunea nu se poate hotărî, dar oamenii trebuie să spună: vrem acolo sau în altă parte. Având în vedere că toate sunt teme grele, duc la multe discuţii pe care le găsesc bune. Un partid trebuie să fie viu. Temele importante trebuie discutate în organizaţii şi, în final, conducerea partidului va propune o rezoluţie pentru congres.

Se vorbeşte de faptul că nu aţi fi pregătit pentru o funcţie de preşedinte al PNL.L.

Cunosc textul acela cu primarul Sibiului, drăguţ administrator, dar cu politica mai vedem. Eu mă simt pregătit şi pentru politica naţională, cred că mă descurc bine în poziţia de lider de partid, dar asta e evaluarea mea. Una peste alta, cred că acesta este lucrul cel mai important pentru mine.

Cum vă simţiţi mai pregătit, pentru un post de premier sau pentru cel de preşedinte?

Aş îndrăzni şi la una, şi la alta. Am un istoric care poate fi uşor urmărit. Nu am venit de nicăieri. Am venit din politica locală, cu relaţii complicate, diplomatice. Oricine poate urmări cum am ajuns până aici. PNL trebuie să fie activ. Ne place,  nu ne place, asta e situaţia în care ne aflăm. Colegii mei au considerat că pot fi un răspuns pentru partid. Din discuţii am înţeles că există colegi care cred că voi face faţă.

Cum vi se pare că funcţionează justiţia la ora actuală? E subordonată politic?

Cred că e pe calea bună. Constatăm că avem o justiţie care chiar arată ca o justiţie care merge înainte, indiferent de opiniile politicienilor. Aceasta e singura cale. Nu există alternativă pentru un stat democratic. Justiţia trebuie să fie independentă. Dacă avem mai mulţi politicieni care cred în independenţa justiţiei, e mai bine. Rolul Parlamentului este decisiv şi cred că lucrurile pot merge mai departe.

 Consideraţi că unii sunt mai egali decât alţii în faţa justiţiei, având în vedere  refuzul de ridicare a imunităţii unor aleşi?

 E o chestiune care trebuie discutată, poate chiar intervenit la întregul concept, inclusiv în Constituţie. E inadmisibil ca un om care a încălcat clar legea sau există indicii puternice că a făcut asta să nu poată fi anchetat. Aici lucrurile trebuie mai bine clarificate. Opinia mea personală este că regula trebuie să fie: imunitatea rămâne o excepţie a excepţiilor. Dacă cineva doreşte să ancheteze un politician, să o facă!

Ce părere aveţi cu privire la revizuirea Constituţiei?

Sunt adeptul Parlamentului bicameral şi sunt de părere că trebuie redus numărul parlamentarilor. Dar nu trebuie redus Parlamentul la o Cameră. 

Lumea se întreabă dacă aveţi vreun schelet în dulap.

Dulapul meu a fost deschis în patru campanii până acum. Dacă era ceva, cineva ar fi găsit acel schelet. Stau liniştit, ştiu ce am în istoric. Asta nu înseamnă că nu mă pot aştepta la atacuri. 

Cu cine aţi votat în 2009?

Evident, cu Crin Antonescu. În turul doi, cu Geoană. Am fost şi parte din echipă. Dacă m-am alăturat echipei, cred în ea şi o votez. 

Ce spuneţi despre revendicările maghiarilor? 

Nu sunt promotorul autonomiei.

„Moldovenii nu îşi doresc unirea“

Ideea de unire cu Moldova poate fi un proiect de ţară?

Cred că aici trebuie să ţinem cont de multe lu­cruri. Moldova e o ţară independentă. Noi am primit un răspuns clar: moldovenii nu îşi doresc unirea. Nu văd unde e proiectul de ţară. Aici, vrem, nu vrem, dar mai bine vrem să ţinem cont de ambele părţi. Nu putem noi, românii, fiindcă avem ţara mai mare fizic, să le spunem moldovenilor: „Haideţi, că vă luăm şi pe voi, chiar dacă nu e aşa o idee bună!» 

Consideraţi că, în condiţiile geopolitice actuale, ar fi mai potrivită o politică pe axa Bucureşti-Berlin-Paris?

E o gândire care vine din alt secol. Cred că axele noastre sunt deja in plac e (n.r. – stabile). Avem o axă - UE, iar celalaltă e militară, e NATO. Acestea sunt realităţile şi se vede că bine am făcut că
le-am păstrat. Iată că suntem într-o zonă sigură prin faptul că suntem membri UE şi NATO. Alte axe pot fi definite doar economic, dar trebuie să folosim toate relaţiile care se pot crea. 

Şi cu Moscova, şi cu Beijing?

Relaţia noastră cu Moscova e neglijată, de aceea e proastă. O relaţie cultivată e net superioară uneia care se bazează pe afirmaţii făcute cu avioane, cu bombardiere. ;

„Să o lăsăm mai încet cu exploatarea gazelor de şist“

    Cum vedeţi rezolvarea problemei energiei?

La Sibiu pregătim o aplicaţie pe fonduri europene care doreşte să eficientizeze consumul energetic în localităţi. Şi energia verde e o soluţie, şi cea nucleară, şi cea hidro. Nu putem renunţa de azi pe mâine la gaz. Cred că e obligaţia Guvernului să vină cu un plan pe care să îl supună dezbaterii publice şi să spună unde va fi România peste 10 ani dacă se aplică acest plan.

Încurajaţi explorarea gazelor de şist?

Explorarea, da. Exploatarea, părerea mea, putem să o lăsăm mai încet. Trebuie să ştii ce ai. Exploatarea este încă discutabilă.

Vă referiţi la controversele legate de impactul asupra mediului?

Da. Urmările nu sunt suficient de bine studiate. Cred că nu întotdeauna trebuie folosit tot ce se poate, tehnologic. Lumea nu se termină  mâine, trebuie să avem răbdare şi să aşteptăm tehnologii mai bune, dar trebuie să le lăsăm ceva şi celor care vin după noi. Dacă ne apucăm să exploatăm sălbatic, există riscul că se epuizează resursele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite