Ca de obicei, atunci când apar informaţii nefavorabile actualei majorităţi guvernamentale, s-a preferat să se treacă sub tăcere şi acest document. Se procedează astfel încât la cunoştinţa cetătenilor să ajungă doar ştirile, făcute din pix, prin care guvernanţii cred că se pot lăuda fără pagube electorale.


Reforma justiţiei din România, oglindită în noul raport GRECO, bate pasul pe loc. Faţă de precedentul raport din iunie 2019 nu s-au înregistrat progrese semnificative, deşi partidele care compun actualul arc guvernamental au câştigat capital electoral printr-un discurs justiţiar, anticorupţie.

Din 18 recomandări făcute în rapoarte anterioare, opt rămân neimplementate de România, 5 sunt implementate parţial şi doar 5 sunt îndeplinite. Privind membrii Parlamentului, 7 recomandări din 9 sunt neimplementate.

Raportul mai semnalează că independenţa justiţiei este afectată negativ de implicarea Ministrului Justiţiei în numirea magistraţilor, implicare ce „rămâne considerabilă”.
 
GRECO cere şefului delegaţiei României un Raport privind măsurile luate pentru implementarea recomandărilor pendinte şi invită Preşedintele Comitetului Statutar să trimită o Scrisoare către Reprezentantul Permanent  al României la Consiliul Europei în care să atragă atenţia asupra neconformităţii.
 
Prin urmare, am solicitat ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion, clarificarea următoarelor aspecte:
 
  • (1) Cine nu şi-a îndeplinit responsabilitatea de a aplica recomandările GRECO şi se face vinovat de observaţiile şi concluziile negative din Raport?
  • (2) Ce sancţiuni şi ce măsuri veţi lua pentru ca reforma Justiţiei să progreseze conform recomandărilor GRECO?
  • (3) Când veţi prezenta în Parlamentul României un program de aplicare a recomandărilor cuprinse în Raportul GRECO din martie 2021?
 
*Interpelarea a fost depusă în cadrul şedinţei Senatului din data 19.05.2021. Citeşte şi Justiţia, eternul măr al discordiei.