Interesul României, dar şi al PSD, este ca shimbarea de guvern să se facă rapid şi fără piedici.  Altfel, Viorica Dăncilă ar putea să deconteze la prezidenţiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură şi este guvern interimar, nu are sens ca PSD să tergiverseze numirea noului guvern. Nevoile ţării sunt mari şi urgente, solicită un guvern valid în cel mai scurt timp. În cazul în care PSD ar prelungi procedurile de instalare a noului guvern, va fi perceput ca acţionând împotriva intereselor populaţiei.

Se poate stârni  o emoţie colectivă care o pot costa pe Viorica Dăncilă procente bune la vot.

De ce avem nevoie de un guvern cu depline puteri cât mai repede

  • Este necesară predarea primirea la nivelul ministerelor, preluarea activelor ministerelor desfiinţate de către ministerele cu care s-au comasat. În condiţiile în care noii miniştri vor face o predare-preluare cât mai amănunţită, operaţia necesită mai mult timp decât ar dura în alte condiţii. Actualii miniştri sau funcţionarii din ministere care au de gând să distrugă documente sau să ascunda date din fosta guvernare, trebuie să ştie că acest lucru este aproape imposibil, pentru că toate documentele au fost transmise pe diferite canale şi altor structuri, iar ei riscă puşcăria.
  • Noilor miniştri le trebuie o perioadă de adaptare şi cunoaştere a funcţionarilor cu care urmează să lucreze. Mai ales că există informaţia că mulţi functionari sunt acum „înşurubaţi” pe post de către PSD, pentru a sabota viitoarea conducere.  Aceşti funcţionari vor fi şi ei îndepărtaţi din funcţiile deţinute, dar operaţia cere timp.
  • Numirea unui nou comisar la CE, din partea României. Din fericire, avem un om extrem de pregătit pentru această funcţie, dl Siegfried Mureşan.
  • Rectificarea bugetară nu mai poate aştepta. Dar culegerea datelor pentru a face această rectificare necesită timp, care nu prea există. Este aproape imposibilă păstrarea deficitului bugetar sub 3% din PIB, aşa ca şi aici avem o problemă cât casa, să nu intrăm în conflict cu regulile UE.
  • Creionarea bugetului pe 2020. Am văzut anul trecut ce dificil s-a născut bugetul, aprobat de parlament în martie. Anul acesta nu mai trebuie repetat scenariul, deşi este extrem de dificilă alcătuirea unui buget în care vor fi păstrate veniturile şi pensiile deja acordate. Soluţia este reducerea drastică a cheltuilelilor de funcţionare a statului, prin simplificarea procedurilor şi, mai ales, prin desfiinţarea a tot soiul de instituţii, agenţii, oficii, care nu fac altceva decât să plimbe hârtii. Cum se vor face concedierile, în condiţiile în care funcţionarii au contract de muncă pe perioadă nedeterminată, rămâne de văzut.
  • Şefii deconcentratelor, prefecţii,  trebuie înlocuiţi şi ei. Nu cred că PNL are suficient personal de calitate pentru această operaţie. Va trebui să apeleze la specialişti neangajaţi politic, iar aceştia trebuie să accepte să treacă la conducerea unor instituţii importante, părăsindu-şi actualele joburi sau afaceri. Lucru deloc simplu, cum ar părea la prima vedere. Mai ales că PNL a promis că va face acest lucru prin concurs de competenţe, care poate dura un timp.

Partea bună este că PNL va avea de partea sa preşedinţia, cu toată echipa de consilieri ai preşedintelui, care se vor implica şi ei în rezolvarea problemelor urgente.

PSD trebuie să înţeleagă că are numai de pierdut dacă se opune schimbării rapide a guvernului

Guvernului interimar PSD îi lipsesc 7 miniştri, iar miniştrii Birchall şi Mănescu nu mai ascultă de premier. Alocarea de bani către primării nu cred că este legală, atunci când este făcută de un guvern interimar. Şi chiar dată o HG în această direcţie, ea poate fi rapid anulată de noul guvern, înainte de a se emite formalităţile de transfer a banilor.

Actualii funcţionari superiori din ministere şi alte instituţii se gândesc deja unde să plece, sau cum să colaboreze cu noul guvern ce va fi instalat. Nu mai ascultă de ordinele venite de la PSD sau de la Viorica Dăncilă. Ideea că ar fi în avantajul candidatului PSD deţinerea funcţiei de premier interimar este falsă. Primarii stiu că aceasta nu mai are ceva de oferit, pentru a-i   implica masiv în campanie. Mai apar şi situaţii cum a fost aceea generată de ministrul Cuc,  care a încercat să ţină avioanele la sol în ziua votării moţiunii.  Sau emoţia generată de filmul de la Colectiv. Dacă ar fi în opoziţie, candidatul Viorica Dăncilă ar putea arăta cu degetul spre guvernul instalat la orice eroare sau „nefăcută” care apare în spaţiul public.

Este în interesul României, dar şi al PSD, ca schimbarea de guvern să se producă rapid, fără piedici, cu colaborarea cinstită a fostului guvern. Doar o astfel de atitudine ar avantaja-o pe candidatul Dăncilă. Altfel, deja circulă pe internet ideea ca în primul tur să fie votat Barna, pentru ca Viorica Dăncilă să nu acceadă în turul al doilea. Intrarea în turul al doilea este pe muchie de cuţit, pentru candidaţii Barna şi Dăncilă. Aşa că, atenţie! Următoarele două săptămâni sunt decisive. Deciziile fiecăruia se vor vedea sancţionate, sau răsplătite,  la vot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite