Instituţiile publice nu vor mai cere copii după documente emise de alte entităţi ale statului. Klaus Iohannis a promulgat legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea care interzice instituţiilor publice să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţile statului.

Şeful statului a semnat decretul care promulgă legea pentru completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, conform Administraţiei Prezidenţiale. 

Potrivit actului normativ promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis, legea va interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. De asemenea, instituţiile publice vor solicita entităţilor care au emis documentele respective, în format electronic, copii sau extrase de pe acestea, în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public.

Concret, instituţiile publice vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora pentru a nu mai solicita copii după documentele emise de entităţile statului. 

Pe 30 iunie 2020, Senatul a adoptat propunerea legislativă, ca prim for sesizat, iar pe 13 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite