Iniţiativa România le cere liderilor politici să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru revenirea la alegeri în două tururi

Iniţiativa România le cere liderilor politici să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru revenirea la alegeri în două tururi

Mihai Poliţeanu, unul din liderii Iniţiativa România

Iniţiativa România solicită preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi preşedinţilor celor două Camere să sesizeze Comisiei de la Veneţia pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Redăm integral solicitarea semnată de Iniţiativa România:

Domnule Preşedinte al României, Klaus Iohannis

Domnule Prim-ministru al Guvernului României, Dacian Cioloş

Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Preşedinte al Senatului

Domnule Valeriu Zgonea, Preşedinte al Camerei Deputaţilor

Iniţiativa România vă solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru un punct de vedere privind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Pentru că:

1. O decizie privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin trebuie luată rapid şi o astfel de sesizare trebuie trimisă imediat;

2. Formal, Comisia de la Veneţia poate fi sesizată pentru o opinie doar de către parlament, guvern sau şeful statului;

3. Dorim ca o astfel de sesizare să reprezinte vocea noastră şi să nu fie întârziată de interesele, din păcate uneori nedemocratice, ale unor partide parlamentare,

Iniţiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneţia (aici: https://goo.gl/XFQqaF) şi vă solicită să o trimiteţi către Comisie în cel mai scurt timp. Societatea românească merită să aibă un cuvânt de spus în buna guvernare a ţării, iar dumneavoastră, prin trimiterea acestei scrisori, veţi dovedi că ştiţi să ascultaţi ce au de spus românii şi că îi veţi ajuta să obţină un răspuns.

Vom trimite şi noi această scrisoare către Comisia de la Veneţia, dar, formal, dumneavoastră aveţi calitatea instituţională pentru a o sesiza în vederea unei opinii.

Amintim că Iniţiativa România a readus pe 2 decembrie în dezbatere publică necesitatea şi obligaţia democratică şi constituţională de a schimba legislaţia electorală în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Am prezentat public argumentele juridice în acest sens (vedeţi aici: https://goo.gl/CFSfyH) şi am prezentat aceste argumente atât în faţa Preşedinţiei, cât şi a Guvernului României. Discuţiile au fost oneste.

Prin aceste demersuri publice, Iniţiativa România a determinat actorii instituţionali şi politici să îşi clarifice poziţia privind acest subiect. Cu toate acestea, deşi există o largă majoritate în societatea românească care susţine modificarea legislaţiei electorale, nu a fost făcut nici un pas concret pentru modernizarea legislaţiei electorale în acord cu principiul reprezentativităţii. Dezbaterea a rămas blocată în jurul recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale, care, în opinia noastră, au fost răstălmăcite pentru a menţine anomalia electorală a alegerii primarilor într-un singur tur şi a determina un avantaj electoral pentru partidele mari.

Pentru a clarifica termenii dezbaterii şi a lua o decizie, Iniţiativa România vă propune şi această soluţie şi scrisoarea ataşată în vederea obţinerii unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia“. 

Ce e Iniţiativa România

Iniţiativa România este o mişcare civică având ca misiune identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor. Iniţiativa România are ca primă ţintă alegerile locale din Bucureşti: crearea unei platforme care să prezinte şi să promoveze un proiect pentru Bucureşti şi o listă de candidaţi, alternativă la partidele mari, susţinută de o coaliţie cât mai largă a societăţii civile, pentru primăriile şi consiliile locale din Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările