Iniţiativă cetăţenească: parlamentarii, penalizaţi cu 1% din salariu pentru fiecare absenţă nemotivată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Obligativitatea participării la şedinţele parlamentare, un sistem mai strict de penalităţi pentru absenţe (1% din indemnizaţie pentru fiecare absenţă nemotivată) şi votul deschis consemnat şi trasabil pentru fiecare deputat şi senator în parte sunt câteva dintre cerinţele unei iniţiative cetăţeneşti pentru responsabilizarea parlamentarilor, iniţiată de fundaţia CAESAR.

Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) a lansat vineri campania naţională pentru iniţiativa legislativă „i74”, cu tema „Parlament pentru cetăţeni”. Pentru a ajunge să fie propusă în Parlament ca proiect de lege, iniţiativa necesită 100.000 de semnături. Iniţiativa lansată de cei de la CAESAR vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor şi a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială în sensul responsabilizării deputaţilor şi senatorilor faţă de cetăţean.

Ce se cere în iniţiativa legislativă:

1) înăsprirea regulilor de conduită şi prin utilizarea responsabilă a resurselor bugetare;

2) obligativitatea participării la şedinţele parlamentare, dublată de un sistem mai strict de penalităţi pentru absenţe (1% din indemnizaţie pentru fiecare absenţă nemotivată);

3) măsura obligativităţii instituirii birourilor parlamentare în străinătate, fără ca această prevedere să mai fie una facultativă, pentru creşterea reprezentării cetăţenilor români din diaspora şi întărirea relaţiei cu milioane de cetăţeni români de peste hotare;

4) creşterea gradului de profesionalism în cadrul asistenţei parlamentare;

5)  fixarea diurnelor numai pe baza documentelor justificative şi eliminarea sumelor forfetare.

6) echitate în faţa legii prin transparentizarea procedurii de aprobare a urmăririi penale. Prin modificările propuse în cuprinsul proiectului de lege, probabilitatea ca Parlamentul să se substituie justiţiei s-ar reduce considerabil. Aşa cum prevede şi Constituţia României, instituţia imunităţii parlamentare nu trebuie să confere un statut special deputaţilor şi senatorilor în faţa legii pentru fapte care nu au legătură cu exercitarea mandatului de parlamentar. 

7) Votul deschis (consemnat şi trasabil pentru fiecare deputat şi senator în parte, şi accesibil public de către toţi cetăţenii) este o condiţie esenţială pentru ca fiecare cetăţean să poată urmări şi, eventual, susţine sau sancţiona prin vot în cadrul unor alegeri ulterioare pe mandatarul opţiunii sale politice sau pe partidul pe care acesta îl reprezintă. De asemenea, prin schimbările propuse, transparenţa votului va contribui, pe termen mediu şi lung, la o responsabilizare mai mare a parlamentarului în ceea ce priveşte deciziile asumate, precum şi propunerile şi iniţiativele susţinute în cadrul Parlamentului. Principiul transparenţei în exercitarea mandatului reprezentativ este un element fundamental al unei democraţii autentice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite