INFOGRAFIE Sondaj: românii nu agreează caricaturi cu Mahomed sau Iisus. Câţi se tem de atacuri teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţele de coşmar de la Paris au îngrozit planeta FOTO AP
Secvenţele de coşmar de la Paris au îngrozit planeta FOTO AP

Potrivit studiului realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”, 45,8% din respondenţi se arată îngrijoraţi de posibilitatea unui atentat pe teritoriul României. Totodată, românii nu privesc cu ochi buni caricaturile care îl afişează pe profetul Mahomed sau pe Iisus Hristos.

La mai bine de o lună după atacul sângeros de la Paris, din redacţia publicaţiei franceze “Charlie Hebdo”, 45,8% din cei chestionaţi afirmă că se tem de posibilitatea unui atentat terorist în România, arată studiul realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 5-10 februarie 2015, pe un eşantion de 1.065 de persoane, considerat reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Desigur, opinia este încă influenţată de mediatizarea intensă a cazului de la Paris, ca şi de surpriza unui atentat de acest tip într-un oraş simbolic pentru Europa, consideră autorii studiului. Este posibil ca teama să se estompeze pe măsură ce ne îndepărtăm de episodul de la Paris. Pe de altă parte, noi atacuri de tipul celor din Copenhaga ar putea menţine un nivel ridicat de alertă publică faţă de tema atacurilor teroriste.

Este de remarcat faptul că întregul caz “Charlie Hebdo” a readus în actualitate terorismul în mentalul europenilor, inclusiv al respondenţilor din ţara noastră. 40,4% din români afirmă că nu le este teamă de un eventual atentat terorist după episodul de la Paris, iar 13,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Românii nu agreează caricaturi cu Mahomed şi Iisus

Nu mai puţin de 71,9% din români afirmă că nu susţin publicarea în presă de caricaturi cu profetul Mahomed, în măsura în care acest demers ar jigni comunitatea musulmană. Doar 9,1% din respondenţi cred că într-un asemenea caz ar trebui privilegiată libertatea de exprimare în faţa sensibilităţii unei comunităţi.

76,9% din români ar respinge, de asemenea, publicarea de caricaturi cu Iisus Hristos sau cu personaje biblice, în condiţiile în care aceste caricaturi ar jigni persoanele credincioase. Doar 6% ar privilegia şi în acest caz dreptul la liberă exprimare în faţa sensibilităţilor religioase.

Românii au o raportare conservatoare la religie, dar o raportare conservatoare echitabilă – procentul de respondenţi care s-ar opune publicării unor caricaturi pe teme religioase jignitoare pentru comunitatea creştină este relativ similar cu procentul celor care s-ar opune publicării unor caricaturi echivalent jignitoare pentru comunitatea musulmană, conchid autorii sondajului INSCOP Research.

infografie sondaj terorism

Citeşte şi:

SONDAJ Topul statelor simpatizate de români. Câţi români se tem de criza ucraineană şi ce măsuri de protecţie ar adopta

TEMERI Potrivit sondajului efectuat de INSCOP Research, 64,4% din respondenţi consideră că, pentru România, conflictul dintre ţara vecină şi Rusia este periculos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite