
Potrivit cercetării INSCOP Research, 35,2% din respondenţi consideră benefică intrarea României în Uniunea Europeană.
Nu mai puţin de 41,5% din români consideră că integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană n-a adus nici avantaje, nici dezavantaje (faţă de 33,9% care îmbrăţişau această opinie la sondajul din aprilie 2013), relevă studiul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
35,2% din români consideră că aderarea a adus mai degrabă avantaje (35% în aprilie 2013), în timp ce 19,9% din cei chestionaţi au ajuns să asocieze apartenenţa la UE mai degrabă cu dezavantaje (faţă de 21,4% în aprilie 2013).
Un sfert dintre români nu se consideră cetăţeni UE
68,6% din români se consideră cetăţeni europeni. 27,7% nu îşi atribuie această calitate, în timp ce procentul celor care aleg opţiunea „Nu ştiu/ Nu răspund” este relativ mic (3,8%). „Numărul mic de nonrăspunsuri versus puţin peste un sfert dintre români care nu se consideră cetăţeni europeni indică totuşi că «neglijarea» cetăţeniei europene de o parte a conaţionalilor noştri nu este rezultatul necunoaşterii, cât mai degrabă al unei nemulţumiri faţă de faptul că statutul de cetăţean european nu s-a tradus, la peste un sfert din populaţia României, prin drepturile/beneficiile aşteptate”, consideră Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.
În ceea ce priveşte gradul de informare a publicului privind activitatea diferitelor foruri europene, 26,9% din români se consideră mai degrabă informaţi în privinţa activităţii europarlamentarilor români, iar 26% – mai degrabă informaţi în cazul activităţii Parlamentului European.
Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, crede că „asemenea cifre ne pot da şi o parte din cheia slabei participări la care ne aşteptăm în cazul alegerilor europarlamentare. Atât familiarizarea cu instituţiile europene, cât şi cu activitatea acestora se prezintă la cote foarte slabe”.
42,5% acuză subordonarea faţă de Vest Şapte români din zece (73,4%) asociază UE cu dreptul la libera circulaţie, acesta fiind de fapt şi punctul în care Uniunea prezintă cel mai mare interes şi, probabil, cel mai palpabil avantaj. 45,7% din respondenţi asociază însă UE cu răspândirea crizei, 42,5% – cu subordonarea faţă de Vest, iar 42,1% – cu exploatarea resurselor naturale.
Două imagini negative încheie clasamentul: pierderea controlului asupra economiei (35,8%) şi pierderea identităţii naţionale (30,5%). „În aprilie 2013, 50,6% indicau subordonarea faţă de Occident drept un aspect al apartenenţei la UE. Acum, procentul a scăzut la 42,5%, una dintre cele
mai mari diferenţe între cele două măsurători, explicabil în contextul în care apartenenţa la Vest, UE şi NATO, apare astăzi ca o garanţie de securitate a României în regiune”, concluzionează Darie Cristea.
Sondajul INSCOP Research a fost realizat între 1 şi 7 mai, pe un eşantion de 1.056 de persoane
Citeşte şi:
Europenizarea va fi deplină când România va înceta să se considere o periferie a Europei
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: