INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Iohannis îl bate la încredere pe invincibilul Isărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Entuziasmul postelectoral a zdruncinat serios ierarhiile politice: după ani buni în care a dominat autoritar clasamentul încrederii în politicieni, Mugur Isărescu se vede detronat, la un scor categoric, de către noul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Şi la partide se observă o schimbare semnificativă în clasament.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale a avut un impact pozitiv spectaculos asupra încrederii în Klaus Iohannis care domină clasamentul cu 60% încredere multă şi foarte multă, faţă de 35,2% la măsurătoarea din octombrie. De asemenea, spre deosebire de sondajele anterioare, Klaus Iohannis şi-a rezolvat complet micile probleme de notorietate, aflându-se în prezent la un indice de 99%.

Klaus Iohannis este urmat de Mugur Isărescu cu 45,7%, într-o uşoară creştere faţă de octombrie (42,6%). Pe locul 3 coboară premierul Victor Ponta care acumulează 26,1% încredere multă şi foarte multă (comparativ cu 38,7% pe datele culese la începutul lunii octombrie). Sorin Oprescu înregistrează de asemenea un recul. Ocupantul locului 4 înregistrează 23% încredere multă şi foarte multă (27,3% în octombrie) şi confirmă tendinţa descrescătoare instalată odată cu debutul toamnei.

Se poate observa efectul alegerilor şi asupra altor lideri politici. Dacă cei asociaţi cu Klaus Iohannis (Cătălin Predoiu, Vasile Blaga) au uşoare tendinţe de creştere a încrederii, cei asociaţi cu Victor Ponta (Liviu dragnea sau Ion Iliescu) cunosc o deteriorare a încrederii populaţiei.

Schimbare de lider şi la partide

Valul emoţional puternic provocat de rezultatul alegerilor prezidenţiale are, pe moment, un impact important nu doar asupra încrederii în personalităţi, ci şi asupra intenţiei de vot pentru partide. Succesul lui Klaus Iohannis propulsează puternic PNL – PDL, care câştigă 10 procente comparativ cu măsurătoarea din octombrie, dar nu afectează semnificativ scorul Alianţei PSD-UNPR-PC care pierde doar 3 procente.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, asocierea PNL-PDL ar obţine 41,7% din voturi – cei care exprimă o opţiune de vot clară (faţă de 31,8% în octombrie), urmată de Alianţa PSD-UNPR-PC cu 38,8% (41,9% în octombrie). Locul 3 este ocupat de Partidul Mişcarea Populară cu 5,6% (6,4% în octombrie), urmat de UDMR cu 5,1% (5,3% în octombrie). Restul partidelor măsurate nu ar trece pragul parlamentar de 5%.

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite