INFOGRAFIE Cine poate să-l bată pe Victor Ponta în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia momentului arată că Iohannis şi MRU ar putea spera cel mai mult la o victorie în faţa lui Ponta
Fotografia momentului arată că Iohannis şi MRU ar putea spera cel mai mult la o victorie în faţa lui Ponta

Doar doi lideri politici, Klaus Iohannis şi Mihai Răzvan Ungureanu, au în acest moment şanse reale de a-l învinge pe liderul PSD într-un eventual tur II al alegerilor prezidenţiale, arată un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Au şanse – dar nu certitidini, pentru că Ponta oricum e acum pe primul loc. Însă cei doi pot recupera diferenţa care îi separă acum de liderul PSD.

Candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţie a devenit de mult o realitate – cel puţin una sociologică, dacă nu şi una politică. Lider al unui partid care, la acest moment, acumulează 40% din electoratul care se va prezenta la vot, este un truism că Victor Ponta are şanse certe de a intra în turul al doilea al scrutinului prezidenţial.  În aceste condiţii, din partea oponenţilor săi politici se conturează o întrebare tot mai pregnantă: cine îl poate învinge pe Victor Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor?

Ţinând seama de această întrebare, institutul sociologic INSCOP Research a inclus în barometrul său lunar „Adevărul despre România“ un set de întrebări care caută să dea un răspuns. Sigur, acest răspuns este oglinda preferinţelor electoratului din acest moment, din luna mai 2014, şi nu are pretenţia că rămâne acelaşi şi la momentul alegerilor din noiembrie.

Cercetarea sociologică indică un lucru cert: Victor Ponta ar câştiga acum duelul cu oricare dintre potenţialii săi adversari, întrucât întruneşte, în toate variantele posibile, peste 50% din numărul celor care se prezintă la vot. Însă distanţa la care se află faţă de ceilalţi candidaţi poate face diferenţa în toamnă, întrucât unii dintre ei ar avea de recuperat handicapuri mai mici decât alţii.

O primă observaţie se degajă din ograda liberalilor: cu 48,3%, Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, s-ar afla mult mai aproape de Victor Ponta (51,7%) decât candidatul oficial al liberalilor. Neamţul de la Sibiu ar avea de surmontat o diferenţă de doar 3,4 procente, foarte aproape de marja de eroare.

O a doua constatare, cu adevărat surprinzătoare, vine din zona partidelor mici. Liderul Forţei Civice, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, s-ar plasa pe poziţia a doua în topul celor care ar putea să stopeze drumul spre Cotroceni al actualului premier. MRU ar atinge 43,4%, faţă de 56,6% în contul lui Ponta, aşadar o diferenţă de 13,2%.

Pe locul al treilea se plasează Crin Antonescu, candidatul oficial al liberalilor, care ar atinge 41,1%, diferenţa de 58,9%  revenind lui Ponta. Aşadar, Antonescu
s-ar plasa în spatele lui Ponta cu 17,8 procente.

Ceilalţi potenţiali candidaţi ar avea de recuperat, până în ziua alegerilor şi faţă de momentul actual, diferenţe mult mai mari: Teodor Meleşcanu ar primi doar 36,3%, cu un ecart faţă de Ponta de 27,4%, Emil Boc ar fi favorit pentru 34,2% din alegători (ecart 31,6% faţă de Ponta) şi Elena Udrea ar contabiliza 30.4% (ecart 39,2% faţă de Ponta).

sondaj 01

Pe cine ar vota românii în turul I al prezidenţialelor. Factorul Elena Udrea

Cât priveşte opţiunile electoratului la turul I al prezidenţialelor, INSCOP Research a păstrat o listă similară de nume de candidaţi pe care a măsurat-o lunile trecute, pentru a observa evoluţia opţiunilor pentru funcţia de preşedinte.

De asemenea, a fost introdusă în premieră o nouă variantă de întrebări, în care a fost inclusă în lista închisă şi o propunere de candidat din partea PMP (Elena Udrea). Precizăm că datele prezentate se referă doar la cei care au avut o opţiune clară, deci fără variantele de răspuns „Altcineva“, „Nu sunt hotărât“, „Nu votez“, „Nu ştiu/Nu răspund“. Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale şi candidaţii ar fi Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Corneliu Vadim Tudor, Kelemn Hunor şi Dan Diaconescu, 41,7% ar vota cu Victor Ponta din partea Alianţei PSD-UNPR-PC (comparativ, 38,7% votau cu Victor Ponta în martie şi 37,3% în ianurie). Premierul este urmat de Crin Antonescu cu 20,7% (25% în martie şi 28% în ianuarie), Mihai Răzvan Ungureanu cu 17,1% (14,6% în martie şi 14,1% în ianuarie), Cătălin Predoiu cu 8,6% (9,3% în martie şi 7,2% în ianuarie), Corneliu Vadim Tudor cu 4,6% (5,1% în martie şi 5,6% în ianuarie), Kelemen Hunor cu 3,8% (3,5% în martie şi 5,5% în ianuarie) şi Dan Diaconescu cu 3,5% (3,8% în martie şi 2,3% în ianuarie).

Raportat la totalul populaţiei investigate, 9% au optat pentru varianta de răspuns „Altcineva“ (numele cele mai menţionate fiind Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu şi Mugur Isărescu), 17,5% nu sunt hotărâţi, 8,3% nu ar vota, iar 2,1% nu ştiu sau nu răspund.

Varianta cu Elena Udrea

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale şi candidaţii ar fi Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Elena Udrea, Cătălin Predoiu, Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor şi Dan Diaconescu, 39,9% ar vota cu Victor Ponta din partea Alianţei PSD-UNPR-PC. Premierul este urmat de Crin Antonescu (20,1%), Mihai Răzvan Ungureanu (12,4%), Elena Udrea (9,6%), Cătălin Predoiu (7,2%), Corneliu Vadim Tudor (4,1%), Kelemen Hunor (3,4%) şi Dan Diaconescu (3,3%).

Raportat la totalul populaţiei investigate, 6,9% au optat pentru varianta de răspuns „Altcineva“, 16,1% nu sunt hotărâţi, 8,5% nu ar vota, iar 2,6% nu ştiu sau nu răspund.

sondaj 02

Care sunt principalii rivali ai prezidenţiabililor din interiorul propriului partid

Sondajul a măsurat popularitatea candidaturii la prezidenţiale şi a unor alţi lideri politici, pe lângă cei anunţaţi deja sau cei previzibili.

Cel mai potrivit candidat din partea PSD este considerat Victor Ponta de 44,8% din participanţii la sondaj. 17,8% optează pentru Mircea Geoană drept candidat al PSD, în timp ce 32% nu îl consideră potrivit pe niciunul dintre cei doi. 5,4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Cel mai potrivit candidat din partea PNL este considerat Klaus Iohannis de 37,9% din participanţii la sondaj. 22,8% optează pentru Crin Antonescu drept candidat al PNL, în timp ce 32,9% nu îl consideră potrivit pe niciunul dintre cei doi. 6,4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Cel mai potrivit candidat din partea partidelor de dreapta (Partidul Democrat Liberal, Partidul Mişcarea Populară şi Forţa Civică) este considerat Mihai Răzvan Ungureanu de 26,7% din participanţii la sondaj.

8,7% optează pentru Elena Udrea, 8,4% pentru Emil Boc, 8% pentru Cătălin Predoiu, în timp ce 40,9% nu îl consideră potrivit pe niciunul dintre cei patru. 7,3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

sondaj 03

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta

Potrivit unei cercetări INSCOP Research realizate în perioada 16-24 ianuarie 2014, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%).

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în perioada 16-21 ianuarie 2014, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%

SONDAJ INSCOP Iohannis, un adversar mai greu pentru Ponta decât Crin

Potrivit cercetării INSCOP Research efectuate în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale,duelul Victor Ponta – Klaus Iohannis ar fi mai echilibrat decât o luptă Victor Ponta – Crin Antonescu.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu rămâne lider în topul încrederii

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research în perioada 16-21 ianuarie 2014, 44,9% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul Băncii Naţionale a României.

SONDAJ Topul încrederii: Iohannis i-a luat faţa lui Ponta

Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research între 27 februarie şi 4 martie 2014, 37,1% din români au multă şi foarte multă încredere în primarul Sibiului. El este urmat în clasament de Victor Ponta (36,4%) şi de Sorin Oprescu (32,3%).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite