INFOGRAFIE Cât de mult au muncit parlamentarii în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax
Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Mediafax

Deputaţii şi senatorii au avut doar 65 de şedinţe de plen în anul 2014. Practic, dacă punem zilele cap la cap, rezultă că au muncit doar trei luni într-un an, efort pentru care au fost plătiţi regeşte.

Deputaţii au început anul 2014 cu vacanţa tradiţională din luna ianuarie. În februarie, Camera Deputaţilor a avut şedinţe programate în toate zilele de luni şi marţi, când se dă votul în plen pe proiectele legislative. Însă şedinţă de plen nu înseamnă automat prezenţă obligatorie, cele mai multe întruniri ale deputaţilor ţinându-se la limita cvorumului.

După patru luni de muncă, a venit vacanţa de vară, care a ţinut două luni fără o zi. În toamnă a venit campania pentru alegerile prezidenţiale şi aleşii au plecat, chipurile, să muncească în teritoriu, astfel, în luna octombrie au fost înregistrate doar trei şedinţe de plen, conform calendarului publicat pe site-ul Parlamentului. Senatorii au lucrat tot 65 de zile în plen după aceeaşi reţetă: trei luni integrale de vacanţă, plus absenţa din timpul campaniei pentru prezidenţiale.

„Dar ce, noi avem normă?“

Munca parlamentarilor înseamnă şi activitatea din comisiile de specialitate, care, însă, sunt convocate o singură dată pe săptămână, iar şedinţele nu ţin nici măcar o oră. În plus, parlamentarii îşi programează lucrările în comisie de obicei în ziua de marţi, când este şi votul în plen, pentru a împuşca doi iepuri dintr-o lovitură. Apoi, miercuri sunt liberi, iar joi şi vineri lucrează, teroretic, în teritoriu.

„Noi am solicitat să avem o activitate mai susţinută, să nu ne mai concentrăm pe aşa zisele probleme în teritoriu, pentru că rolul nostru este de legiferare, nu de activitate politică“, recunoaşte deputatul PDL, Mircea Toader, care ar ca legislativul să funcţioneze după regulamentul de la începutul anilor 2000. „Eu susţin activitatea parlamentară să fie modificată, aşa cum era în Legislatura 2000 – 2004, când votul final avea loc joia după-amiază sau vinerea dimineaţă. În aceste condiţii, parlamentarii sunt obligaţi să rămână în Bucureşti până în ziua de vot final şi să avem dezbateri profesioniste în comisii“, a adăugat Toader.

Parlamentarii Puterii văd altfel lucrurile. „Dar ce, noi avem normă? Dincolo de toate, în primul Birou Permanent al Camerei voi propune o zi în plus de plen“, a spus  Marian Neacşu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. „Ce importanţă are câte zile am lucrat? Votul din plen este o formalitate, ceea ce facem acolo se înscrie într-un ritual. Poziţiile se stabilesc în comisii, unde avem o muncă asiduă, şi în grupurile parlamentare. Deci, o evidenţă a zilelor de plen mi se pare irelevantă“, a spus şi senatorul PSD Gabriela Creţu.

L-am întrebat şi pe Florin Iordache, deputat PSD, dacă i se pare că a muncit mult sau puţin în 2014. „Sunt cam puţine zile, e drept, dar să nu uităm că am avut două campanii electorale şi asta a însemnat mult timp petrecut în teritoriu“, a spus Iordache. Pentru toată activitatea parlamentară, cei aproape 600 de aleşi ai României primesc o indemnizaţie lunară de 5.000 de lei, plus alţi bani pentru cazare şi transport.

calendar
calendar
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite