INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni

Potrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%)

În ultimul studiu privind alegerile prezidenţiale, programate pe 2 şi 16 noiembrie 2014, INSCOP Research
a formulat cinci indicatori generali de măsurare a profilului în cazul viitorului şef de stat (statutul politic, orientarea ideologică, vârsta, sexul şi comportamentul politic).

Rezultatele sugerează un echilibru puternic în zona poziţionării politice şi a orientării ideologice, un dezechilibru pe segmentul vârstei preferate şi, mai ales, a sexului, precum şi un echilibru parţial în ceea ce priveşte comportamentul preşedintelui ideal în ochii românilor, relevă sondajul efectuat la comanda ziarului “Adevărul” în perioada 16-24 ianuarie 2014. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.054 de persoane, considerat reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Ardealul mizează pe un preşedinte de dreapta
„În cazul ambilor indicatori care arată rezultate echilibrate, în limita marjei de eroare, ponderea opţiunilor ar putea fi diferită dacă ne raportăm la persoanele active politic, cele care participă efectiv la procesul electoral prezidenţial. 51,1% din români ar prefera un independent în funcţia de preşedinte, în timp ce 48,9% preferă un membru al unui partid politic. Locuitorii din Transilvania şi Banat sunt mai degrabă adepţii unui preşedinte independent, în timp ce locuitorii din sud preferă mai mult preşedintele membru de partid”, observă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

„51,4% din români preferă un preşedinte de dreapta, în timp ce 48,6% – un preşedinte de stânga. Locuitorii din Transilvania sunt net orientaţi către un preşedinte de dreapta (68,5%), în timp ce locuitorii din Moldova şi Bucovina ar alege un preşedinte de stânga (56,2%). Locuitorii din sudul ţării, din Banat, Crişana şi Maramureş  au opinii echilibrate în ceea ce priveşte culoarea ideologică a preşedintelui, evident cu limitele legate de înţelegerea efectivă a ceea ce înseamnă stânga şi dreapta politică”, adaugă Ştefureac.

69,8% din respondenţi preferă o persoană echilibrată şi echidistantă pentru funcţia de preşedinte, în timp ce 30,2% ar dori un preşedinte implicat activ în viaţa politică.

Nouă români din zece: preşedinte-bărbat

Surprinzător, 75,1% dinromâni ar prefera un preşedinte mai tânăr, faţă de doar 24,9%, care ar prefera un preşedinte mai bătrân. Chiar dacă şi ei preferă în majoritate modelul preşedintelui mai tânăr, transilvănenii sunt, într-o proporţie mai mare (35%) decât media populaţiei (24,9%), adepţii unui preşedinte mai bătrân. Locuitorii din sud se pronunţă net (81%) în favoarea unui preşedinte mai tânăr.

image

În ceea ce priveşte sexul viitorului preşedinte, opiniile românilor sunt foarte tranşante. Dacă ar trebui să aleagă între un bărbat şi o femeie, 88,1% ar prefera un bărbat. Într-un sondaj realizat în septembrie 2013 de INSCOP Research, pe un indicator mai general, 30% din români indicau un răspuns pozitiv faţă de posibilitatea de a alege o femeie în funcţia de preşedinte.

În faţa unei alegeri tranşante, bărbat contra femeie pentru funcţia de preşedinte al României şi pe fondul apropierii de momentul alegerilor prezidenţiale, când se cristalizează deciziile, opţiunile sunt mult mai ferme şi aproape unidirecţionale.  Românii din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş ar alege într-o proporţie semnificativ mai mare decât cei din sud sau din Moldova o femeie pentru funcţia de preşedinte al ţării. 

PSD: Ponta = Oprescu + Geoană
Întrebaţi pe cine ar prefera în calitate de candidat al USL pentru alegerile prezidenţiale, românii îl indică pe Victor Ponta pe primul loc: 24% din opţiuni. Următorii în clasament sunt Crin Antonescu (18,8%), Sorin Oprescu (16,2%) şi Călin Popescu Tăriceanu (10,4%). Cei mai mulţi respondenţi nu agreează însă niciuna dintre personalităţile menţionate în întrebarea de tip listă înschisă de opţiuni (25,6%), în timp ce 4,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Chestionaţi pe cine ar dori în calitate de candidat la prezidenţiale din partea PSD, cei mai mulţi respondenţi optează tot pentru Victor Ponta (32,1%). Liderul PSD este urmat de Sorin Oprescu (19,8% din totalul respondenţilor) şi de Mircea Geoană, care ar fi candidatul cel mai potrivit ca şef de stat în viziunea a 12% din români. Totuşi, 31,5% din români cred că niciuna dintre personalităţile menţionate nu ar fi potrivită pentru funcţia de preşedinte, în timp ce 4,6% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

MRU, primul pe zona de dreapta
În ceea ce priveşte candidatul la prezidenţiale din partea PNL, 27,2% din respondenţi îl indică pe Crin Antonescu. Liderul PNL este urmat de Klaus Iohannis (20,9%) şi de Călin Popescu Tăriceanu (19,7%). Nu mai puţin de 27,7% din români cred că niciunul dintre cei menţionaţi nu ar fi potrivit pentru funcţia de preşedinte din partea PNL, în timp ce 4,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Din partea partidelor de dreapta, cele mai mult opţiuni favorabile pentru candidatura la prezidenţiale se îndreaptă spre Mihai Răzvan Ungureanu (22,9%), urmat de Cătălin Predoiu (13,4%), de Emil Boc (8%) şi de Elena Udrea (6,1%). Cei mai mulţi dintre respondenţi (45,6%) afirmă că niciuna dintre personalităţile enumerate nu ar fi potrivită pentru funcţia de preşedinte al României. 4,1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

PNL: Crin < Iohannis + Tăriceanu
Datele se raportează la întreaga populaţie, nu doar la votanţii unui partid sau altul. În cazul candidaţilor PSD se observă o egalitate între opţiunile favorabile lui Victor Ponta şi opţiunile cumulate favorabile lui Sorin Oprescu şi Mircea Geoană. În cazul PNL, cele două nume alternative la Crin Antonescu – Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu – adună împreună mai multe opţiuni favorabile decât cele exprimate pentru liderul liberal. În privinţa opţiunilor pentru candidaţii partidelor de dreapta, observăm cel mai ridicat grad de nehotărâre, detaşându-se cei care nu sunt de acord cu niciuna dintre opţiunile formulate. ;

Crin, votat şi din stânga, şi din dreapta

Victor Ponta adunăcele mai multe dintre opţiunile celor care preferă un preşedinte de stânga, urmat de Crin Antonescu şi de Mihai Răzvan Ungureanu. În schimb, Victor Ponta se clasează pe locul 3 în clasamentul celor care preferă un preşedinte de dreapta, după Crin Antonescu şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Interesant de remarcat este faptul că, probabil ca un efect al candidaturii sub sigla USL, votanţii lui Crin Antonescu sunt, în acest moment, în proporţii relativ egale,  atât respondenţi care vor un preşedinte de stânga, cât şi respondenţi care vor un preşedinte de dreapta.

image

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu Potrivit cercetării INSCOP Research, efectuată la comanda ziarului „Adevărul“, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu rămâne lider în topul încrederii Potrivit cercetării efectuate de INSCOP Research, 44,9% din respondenţi au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite