Incredibila divizare a dreptei politice de la noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actuala dominare a scenei politice de către un partid având la vârf agramaţi, penali, oameni lipsiţi de profesionalism, are drept cauză şi absenţa unei alternative. Vin iarăşi alegeri în 2019-2020 şi tare mă tem că absenteismul va fi la fel de mare. Românii au ajuns în faza în care decât să voteze răul cel mic, mai bine nu votează.

Culmea este că avem forţe de opoziţie importante, unele tinere, altele cu experienţă, dar care nu se pot uni într-o construcţie coerentă şi credibilă, bazată pe principiile şi valorile comune, din motive de orgolii, dorinţa de supremaţie, etc.

Am pledat cândva ca iniţiativa dlui Cioloş de a construi un partid nou să meargă mai degrabă spre întărirea USR, cu care oricum avea în comun principii şi valori. Am explicat şi de ce. E mult mai dificil să ai două rânduri de filiale în teritoriu, una a USR, alta a partidului RO+. Două rânduri de logistică materială, de resurse financiare, de activişti, de comunicatori centrali şi locali. N-a funcţionat. Nu cred că dl Cioloş şi colegii săi ar fi fost priviţi altfel decât parteneri loiali şi dedicaţi. Eventual cu dl Cioloş copreşedinte al formaţiunii întărite.

PNL nu face nimic în direcţia agregării unei construcţii de dreapta, coerentă şi puternică, având la bază experienţa sa electorală, dată de victoriile şi eşecurile din luptă politică.

Totul se poate realiza sub forma unei coaliţii preelectorale, cum a fost cazul ARD în 2012. Cu o conducere colectivă, cu liste comune, cu programe electorale şi de guvernare comune. Nu e foarte complicat, mulţi politicieni de dreapta au experienţa necesară. Dacă PNL tot flutură ideea că este cel mai mare partid de dreapta, iar cei care îşi doresc un succes electoral al dreptei să se înscrie în PNL, vom asista iarăşi la un eşec al dreptei în viitoarele alegeri, din cauza absenteismului.

Vom avea trei partide, PNL, USR, RO+, care îşi vor împărţi voturile simpatizanţilor lor, fără a asigura o majoritate parlamentară necesară unei guvernări de dreapta. În 2016 a câştigat stânga alegerile, exact din acest motiv: n-a existat o ofertă de dreapta capabilă să convingă absenteiştii că merită să voteze.

Ce îi împiedică pe liderii celor trei partide să facă o alianţă preelectorală, odată cu intrarea în legalitate a partidului dlui Cioloş, RO+? Nimic. Poate lipsa de viziune politică elementară. Şi orgolii nemăsurate, cu un PNL care crede că nu trebuie să se încurce cu „novici” în ale politicii. Ideile şi liderii celor trei partide ar căpăta consistenţă în lupta politică, şi-ar armoniza ideile şi programele.

Şi mai e ceva. Mizând pe acelaşi electorat de dreapta, cele trei partide nu se vor abţine la mici înţepături reciproce, dacă nu chiar la războaie în toată regula, de natură să alunge definitiv alegătorii de dreapta de la urne.

Inclusiv lupta parlamentară de opoziţie ar avea de câştigat, cu acţiuni şi voturi coordonate de la conducerea colectivă a noii alianţe.

Nu este prea devreme pentru o astfel de construcţie. Începutul toamnei ar fi un moment propice. Durează mult până se atenuează asperităţile şi ies la suprafaţă ideile comune, liantul noii construcţii.

Acum, când e clar că PSD şi ALDE duc ţara în prăpastie, cu analfabeţi şi penali în funcţii de conducere, a nu înţelege că alegătorii au nevoie de o ofertă serioasă, atractivă, bazată pe principiile şi valorile democraţiilor autentice, consolidate, este echivalent cu a condamna România la încă patru ani de PSD-izare. Vă asumaţi această perspectivă dlor şefi de partide de dreapta? Să nu daţi vina pe alegători, în caz de eşec!

UPDATE

Iată declaraţia lui Orban de la ultima întâlnire a PNL:

„Cine este împotriva PSD trebuie să fie alături de PNL. Cine nu vine alături de noi în această bătălie, înseamnă că face un serviciu PSD şi acestui mod dezastruos în care conduce România şi a felului în care îşi bate joc de România”.

Orban nu concepe existenţa altor forţe politice de opoziţie, fapt de natură a îndepărta o coagulare a forţelor de dreapta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite