Incompatibil în România, bun de Bruxelles. Cum s-a născut paradoxul Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu: „Vreau să mă duc, să mă zbat, să muşc, să rup, să... tot ce trebuie“
Mircea Diaconu: „Vreau să mă duc, să mă zbat, să muşc, să rup, să... tot ce trebuie“

Promovat în politică relativ recent de către PNL, actorul Mircea Diaconu a avut mult de furcă pe holurile justiţiei, după ce a fost declarat incompatibil de către ANI, având interdicţie de a candida pentru funcţii publice pe o perioadă de trei ani. Textul de lege a lăsat loc la interpretări, însă, iată-l acum europarlamentar cu un scor foarte bun pentru un candidat independent.

Stenogramă şedinţa PNL august 2012:

Mircea Diaconu: De ce m-ai pus pe mine vicepreşedinte aici?
Crin Antonescu: Cum să te pun eu?
Mircea Diaconu: Păi, tu m-ai pus. În intervalul ăsta atât de acut şi de nu ştiu ce, dacă nu mă suna domnul Chiţoiu de câteva ori... nu ştiu, parcă mă simţeam pe undeva disperat. Voiam să lupt, să muncesc, n-aveam cu cine.
Relu Fenechiu: Dar eu nu te-am sunat de mai multe ori?
Mircea Diaconu: Şi tu m-ai sunat.
Relu Fenechiu: Păi, vezi? Nu te-am pus la treabă?
Mircea Diaconu: Prea puţin, prea puţin. Vorbesc foarte serios.
Crin Antonescu: Chiţoiu, Fenechiu... Puţini oameni sunt sunaţi de ăştia trei - Ruşanu, Chiţoiu, Fenechiu, pe cuvânt. Deci, dacă te-au sunat ăştia trei, eşti tare, crede-mă! Eşti mare.
Mircea Diaconu: ... Vorbesc foarte serios, am avut sentimentul că nu sunt chiar vicepreşedinte, din moment ce nu e atât de mare nevoie de mine - să mă duc, să mă zbat, să muşc, să rup, să... tot ce trebuie.

Cinci nume puternice într-o conversaţie scurtă, dar extreme de cuprinzatoare. Vicepreşedinţii Relu Fenechiu, Dan Ruşanu, Daniel Chiţoiu, Mircea Diaconu şi preşedintele (acum demisionar) Crin Antonescu.

Marele actor Mircea Diaconu era disperat să muncească, „să rupă“, „să muşte“, cerând indicaţii de la cei mai vechi în politică. Fenechiu, Chiţoiu, Ruşanu erau cei care dădeau tonul în partid, fapt confirmat de cel mai înalt liberal, Crin Antonescu. „Deci, dacă te-au sunat ăştia trei, eşti tare, crede-mă! Eşti mare!“.

Între timp, Fenechiu a ajuns la închisoare după condamnarea la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“. Daniel Chiţoiu are probleme majore cu DNA în scandalul Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF). Dan Ruşanu este în arest tot în dosarul  ASF. Crin Antonescu a demisionat împreună cu întreaga conducere de la şefia PNL după rezultatele proaste de la alegeri.

Mircea Diaconu, omul care vroia să se zbată, „să rupă“, „să muşte“, este singurul care, nu doar că a câştigat un procent foarte mare pentru in independent la alegerile europarlamentare, ba chiar a învins Agenţia Naţională de Integritate.

ANI îl declarase incompatibil la începutul anului 2011. Era parlamentar PNL şi director al Teatrului Notara în acelaşi timp, iar legea nu permite. Şi-a dat demisia din funcţia de director al teatrului, dar după ce ocupase simultan cele două funcţii pentru doi ani şi jumătate.

Părea terminată cariera politică a actorului, cel puţin pe următorii trei ani. Mai ales că pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Cu greu a renunţat Mircea Diaconu la funcţia de senator. A fost nevoie de şase luni, o sesizare a CSM la Curtea  Constituţională şi o decizie prin care se lămurea un conflinct între puterea judecătorească şi cea legislativă. Pe 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

O a doua lovitură: şi-a angajat soţia prin „concurs“ – dosar penal

În timp ce se ruga de mai marii săi colegi din PNL să-i dea de treabă, Mircea Diaconu era cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie pentru că, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

De altfel, Diaconu a fost trimis în judecată în toamna lui 2012 pentru conflict de interese, iar procurorii notau în rechizitoriu că directorul teatrului ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai arătat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul "C.I. Nottara", "după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie". Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soţiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă".
Conform probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei.

Părea că acest dosar penal îl va îngropa definitiv pe Mircea Diaconu, iar cariera sa politică se apropia de un sfârşit clar, la fel ca în cazul altor liberali de vază: Fenechiu, Remeş, Mureşan şi alţii.

O gură de oxigen: achitat la Curtea de Apel

Când nimeni nu se aştepta, în procesul angajării propriei soţii la teatrul pe care îl conducea, judecătorii Curţii de Apel l-au achitat pe Mircea Diaconu, amendându-l administrativ cu 1.000 de lei pentru faptele imputate de procurori. Chiar dacă nu e definitivă, decizia este una important pentru Mircea Diaconu.

Jocul de cuvinte dintr-o lege ce lasă loc la interpretări

Demisionar din PNL, susţinut voalat de PSD şi cu o campanile ultra agresivă la Antena 3 (postul de televiziune controlat de Dan Voiculescu), Mircea Diaconu a decis să candideze la europarlamentare, ignorând decizia de incompatibilitate şi interdicţia ANI pe trei ani de a candida pentru o funcţie publică.

"Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului" (art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010). Acesta este textul de lege care l-a convins pe Mircea Diaconu că poate candida pentru Parlamentul European. Este o altă funcţie, nu este aceeaşi, a motivat el.

Pe 2 aprilie, Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, iar el a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European.

Tribunalul Bucureşti a admis contestaţia lui Mircea Diaconu şi a motivat că Diaconu nu mai poate ocupa funcţia de senator, care însă, ca funcţie eligibilă, nu este identică cu cea de europarlamentar. Judecatorii au apreciat ca fiind "lipsit de claritate" şi "imprecis" textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010.

Pe 9 aprilie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv că Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European.

În urma scrutinului de duminică, Mircea Diaconu a obţinut 6,92% din voturi. Mai mult decât unele partide cu pretenţii.

Între timp, Relu Fenechiu este în continuare în Penitenciar, Dan Radu Ruşanu este tot în arest preventiv, Daniel Chiţoiu oscilează între PSD, PNL şi DNA, iar Crin Antonescu a demisionat din conducerea partidului.

Citește și: Fenomenul Mircea Diaconu

Citeşte şi:

Fenomenul Mircea Diaconu

Scorul obţinut de Mircea Diaconu la europarlamentare, ca independent,l-a transformat din actor în cea de-a patra „forţă politică“ a ţării. Cum s-a ajuns aici?

Mircea Diaconu : O victorie cât două partide mici. Rămân independent, e un contract pe care-l am cu cetăţenii

Fostul parlamentar al PNL Mircea Diaconu a participat, luni seară, la o emisiune de televiziune  în care viitorul europarlamentar a discutat despre alegerile pentru Parlamentul European, despre elementele care au stat la baza victoriei sale electorale şi parcursul său politic în următoarea perioadă.

Mircea Diaconu, al patrulea „partid” al ţării!

Rezultatele parţiale oficiale anunţate de BEC pe 93,5% din secţiile de vot sunt foarte aproape de cele finale. Prin urmare, putem trage primele concluzii, la cald.

Cine sunt cei 32 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles

Alianţa PSD-UNPR-PC este marea câşigătoare a acestei bătălii electorale, obţinând jumătate din mandatele care i se cuvin României. Printre europarlamentarii PSD se regăsesc nume din garda veche a partidului, dar şi apropiaţi ai lui Victor Ponta din perioada TSD. Şi dreapta vine cu o ofertă variată: de la tineri tehnocraţi până la politicieni consacraţi.

Rezultate europarlamentare 2014: Numărătoarea BEC coboară PSD la 37,6%

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,6% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, fiind urmată de PNL cu 15%, PDL cu 12,23%, independentul Mircea Diaconu cu 6,81%, UDMR cu 6,30% şi PMP cu 6,21%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate, luni, de Biroul Electoral Central.

Rezultate europarlamentare 2014: Judeţ cu judeţ

Alianţa PSD-UNPR-PC a câştigat alegerile europarlamentare 2014. „adevarul.ro“ a făcut o trecere în revistă a rezultatelor obţinute de principalele partide politice în bătălia electorală judeţ cu judeţ.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite