Incediu în Bamboo. Reacţiile Opoziţiei. Liderul PNL: O parte a statului e complice. Nicuşor Dan: Instrumentul este abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spune că incendiul din Bamboo a fost posibil ca rumare a incompetenţei sau corupţiei unei anumite părţi a statului.

UPDATE Nicuşor Dan, preşedintele USR: Incendiul din clubul Bamboo (că şi cel din Colectiv) relevă două aspecte: 1) importantă unor proceduri administrative clare, inclusiv sancţiuni şi cine le dispune şi 2) importantă mecanismului de abuz în serviciu, pe care majoritatea vrea să îl mutileze prin ordonanţele de zilele astea. Urmează o explicaţie mai lungă cu mecanismul administrativ deficitar şi cum se poate corectă.
Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare. Poliţia Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea activităţii până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Când Poliţia Locală nu funcţionează (cum e cazul, neexistând un proces sistematic de control), există două instituţii care o pot sancţiona: Prefectul şi Parchetul. Mecanismul este unul singur: abuzul în serviciu al şefului Poliţiei Locale. Prin modificarea propusă a Codului Penal, nu va mai există abuz în serviciu dacă nu va există prejudiciu de cel puţin 200.000 lei. Deci dacă Poliţia Locală nu face niciun control timp de un an de zile, în ciudă atribuţiilor sale, nimeni nu răspunde nici administrativ nici penal. Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de construire pentru că nu avea proces verbal de recepţie a construcţiei, pentru că construcţia încalcă prevederile autorizaţiei de construire. Aici intrăm în zonă unei adevărate mafii: există mii de procese verbale care atesta în fals cum construcţia respectă autorizaţia de construire, există mii de înscrieri în Cartea Funciară a construcţiilor care atesta în fals cum construcţia respectă autorizaţia, există mii de construcţii care funcţionează fără proces verbal de recepţie. Şi aici responsabili sunt Prefectul şi Parchetul, dar şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi aici instrumentul este abuzul în serviciu.Soluţiile sunt cunoscute, le propunem de mulţi ani şi le vom propune acum de la nivelul Parlamentului: un control adevărat al procesului de construire prin centralizarea activităţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii (care să preia funcţionării de la disciplină în construcţii din politiile locale), un registru unic naţional al construcţiilor în sistem GIS conectat cu Cartea Funciară care să cuprindă toate autorizaţiile şi toate procesele verbale de recepţie, o secţiune specializată a Parchetului pentru infracţionalitate în construcţii. Soluţii paralele pentru autorizaţiile de funcţionare. Notă: dezbaterea din media despre autorizaţia ISU este corectă, dar este paralelă cu dezbaterea despre autorizaţia de funcţionare şi autorizaţia de construire la care m-am referit. 

„Legi cu fisuri, aplicate arbitrar sau neaplicate deloc! Vinovăţia e a unei părţi a statului român, fie din cauza ineficienţei, fie din cauza corupţiei. Instituţiile româneşti, multe din ele, au moduri de funcţionare anacronice, se pun în mişcare doar după o nenorocire sau după ce presa sesizează un derapaj. Care a fost primul instinct al statului după Colectiv? Strict o abordare de imagine - un val de controale şi blocarea autorizaţiilor. O parte a statului e complice, iar o altă parte a statului, prin medici şi pompieri, salvează, atunci când poate şi când nu e prea târziu. Modernizarea sistemului public, în sensul eficientizării lui, trebuie sa fie o prioritate a oricărui guvern. E o dramă să constatăm că nenorocirea de la Colectiv e repetabilă şi că unele instituţii doar constată şi nu fac ce trebuie să împiedice ca o asemenea nenorocire să mai fie vreodată posibilă în România“, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook. 

Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă dimineaţă la clubul Bamboo din Capitală. 44 de persoane au fost rănite, iar clădirea a fost distrusă în totalitate. Până în acest moment, nu se cunosc cauzele incendiului, nici dacă în interior au rămas persoane blocate. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar penal pentru distrugere. Reprezentanţii ISU spun că clubul nu avea autorizaţie de securitate la incendiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după incendiul din clubul Bamboo declarând că societatea va fi mereu în pericol atâta timp cât regulile şi legile nu sunt respectate.

„În incendiul din clubul bucureştean nu şi-a pierdut viaţa, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporţii. Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înţelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toţi, societatea va fi mereu în pericol. Le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi mulţumesc salvatorilor!“, a transmis preşedintele României pe Facebook. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite