În sfârşit, preşedintele Iohannis îl scoate pe Florin Cîţu din cărţi. Mintea de pe urmă…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Administraţia Prezidenţială
FOTO Administraţia Prezidenţială

Să nu fim naivi. Ultima mişcare a conducerii PNL, aceea de a nu-l mai propune premier pe Cîţu la consultările de la Cotroceni, a venit în urma unui telefon de la Iohannis. Preşedintele a acceptat şi el ceea ce toată lumea îi spune, că Florin Cîţu nu mai poate fi premier. Iar interimatul prelungit, cum spera preşedintele Iohannis acum câteva zile, se loveşte de urgenţele pe care le are ţara.

Gestionarea pandemiei,  explozia preţurilor la energie, situaţia din şcoli, semnarea PNRR cu UE, iarna care se apropie, neîncrederea populaţiei în autorităţi, toate acestea şi multe altele impun un reset al guvernării.

Şi preşedintele Iohannis a înţeles, în sfârşit, că  există doar două posibile alianţe care să repornească guvernarea: refacerea alianţei PNL-USR-UDMR, sau USL 2.0, adică PNL-PSD-AUR.

Cum a doua variantă ar ostiliza complet electoratul de dreapta, cu repercusiuni dramatice la alegerile din 2024, rămâne singura posibilitate refacerea alianţei PNL-USR-UDMR, fără Florin Cîţu. In plus, nici PSD nu agreează această variantă, care l-ar decredibiliza în ochii electoratului său

Plecarea din PNL a taberei Orban

Un alt motiv extrem de puternic care l-a „răzgândit” pe Iohannis. Nu e clar câţi parlamentari numără tabăra Orban, dar să spargi acum organizaţiile  judeţene ale PNL, să divizezi electoratul PNL în două facţiuni rivale, este un act de sinucidere politică pentru PNL. Un nou „PNL Tradiţional”, este tot ce lipsea acum PNL, şi aşa la o cotă de popularitate extrem de mică. A înţeles şi Iohannis că „partidul meu” se duce pe topogan la vale, şi cine ştie unde se va opri. Poate alături de PNŢCD, să ştim o socoteală.

Ce urmează

Singura decizie raţională pe care o poate lua Iohannis, este să desemneze un premier agreat de USR: Bolojan, Boc sau Motreanu. În orice caz, nu pe cineva din „echipa câştigătoare”, Rareş Bogdan, Florin Roman, Alina Gorghiu, pentru că ar fi o pierdere de timp. N-ar obţine în parlament votul de învestitură. Mai pierdem 10 zile aiurea, în timp ce  ţara arde la propriu şi la figurat.

Bolojan şi Boc au refuzat ideea de a veni în fruntea guvernului, dar poate preşedintele îi convinge cu argumentul situaţiei excepţionale în care se află ţară. Poate găseşte şi alte persoane potrivite, fără să facă parte din „echipa câştigătoare”.

Dacă Iohannis nu rezolvă criza politică, s-ar putea alege cu suspendarea

Este posibil, în cazul în care Iohannis nu găseşte o persoană potrivită pentru funcţia de premier, ca parlamentul să ajungă la concluzia că suspendarea sa este singura soluţie care ar duce la rezolvarea crizei politice. Parlamentul României are experienţa necesară suspendării, fără a trece neapărat şi la referendumul de demitere.

România se află la limită

Efectele dramatice ale pandemiei, ce pot fi puse pe seama lui Iohannis şi Cîţu, care au relaxat astă vară toate restricţiile.

Situaţia economică a ţării, cu datorie 51% din PIB, deficit bugetar anul trecut de 10% din PIB. Iar anchetele DNA ar putea să probeze că s-a furat masiv din banii publici în timpul pandemiei.

Riscul ca România să nu se mai poată împrumuta, din cauza dezechilibrelor macroeconomice.

UE ar putea amâna semnarea acordului pentru PNRR, pentru că România nu are un guvern valid să-l asume.

Săptămâna viitoare va fi decisivă. Dacă Iohannis nu găseşte soluţie la formarea unui guvern valid, orice este posibil. În timp ce românii îşi numără morţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite