În cazul plecării PSD-ALDE, opoziţia nu este pregătită să preia guvernarea. Principalul vinovat, Ludovic Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibil ca presiunea imensă, internă si externă, ancheta în derulare, să facă imposibilă continuarea guvernării în formula actuală. Dragnea s-a ascuns ca un şobolan, PSD e zguduit de convulsii interne, Tăriceanu se gândeşte cum e mai bine să candideze la prezidenţiale: alături de PSD care a gazat români nevinovaţi, sau fără PSD. Din păcate, în momentul de faţă nu avem o alternativă serioasa la PSD-ALDE.

În orice ţară cu democraţie aşezată, opoziţia are în permanenţă pregătită venirea la guvernare. Negociază o nouă majoritate parlamentară, are o ofertă credibilă de premier, un program de guvernare si un cabinet „din umbră“.

Daca guvernul Dăncilă pleacă, urmează convorbiri la Cotroceni la care opoziţia se va prezenta cu ... nimic. Nici nume de premier, nici program politic, nici o platformă comună susţinută de o majoritate parlamentară. Ce să facă Iohannis în atare situaţie? Iar va fi acuzat ca mai dă o şansă PSD. Dar cui să dea? O eventuală, posibilă, moţiune de cenzură ar trebui să fie susţinută de opoziţia unită, la care să adere şi alţi parlamentari. Care opoziţie unită, că n-avem aşa ceva.

Principalul vinovat este Ludovic Orban

Deşi toţi analiştii şi şefii de partide de dreapta susţin unificarea dreptei, Orban o ţine pe a lui: „este suficientă o strângere de mână“. Dl Orban îşi imaginează că toţi nemulţumiţii de PSD-ALDE se vor înghesui să susţină şi să voteze PNL, astfel încât şeful PNL, dl Orban, să ajungă un „factotum“ în politica românească. Un fel de Dragnea 2.0. Uită de cei 60% dintre votanţi care au stat acasă în 2016.

Orban a declarat luni seara: „Vom identifica cea mai bună strategie pentru a permite garanţia câştigării alegerilor. Această strategie este greu de stabilit acum“. PNL are posibilitatea de a câştiga alegerile, de a bate PSD. Adică la anul şi la mulţi ani. Când va vedea ce scor are PNL in sondaje, şi dacă mai este necesară o astfel de strategie. Orban se îmbată cu vise de mărire, la fel ca Tăriceanu, Dragnea, şi alţii înaintea sa.

Şi preşedintele Iohannis face un apel la unificarea forţelor de dreapta: „Stă şi în mâinile Opoziţiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susţinut între toate forţele de Opoziţie. Oamenii politici responsabili ştiu să lase deoparte interesele mărunte şi orgoliile şi să pună mai presus interesul ţării“.

Am văzut mecanismele proceselor electorale. Fără o alternativă credibilă, cu şanse reale de succes, 60% dintre alegători au stat acasă. Şi vor sta în continuare, pentru că nu agreează PNL, iar votul acordat partidelor mai mici, USR, Ro+, PMP, li se pare de prisos, în ideea că nu vor conta foarte mult în ecuaţia majorităţii parlamentare. Sau poate nici vor intra în parlament. Vechea poveste a votului „util“. În mod sigur, fără o variantă atractivă şi cu şanse serioase de succes, vom avea iarăşi un absenteism important, de care va beneficia PSD. Exact ca în 2016.

O variantă clară de succes o reprezintă o alianţă preelectorală a partidelor PNL, USR, PMP şi Ro+. Inclusiv pentru preluarea guvernării acum

Cu o conducere colectivă, cu liste comune şi cu programe electorale şi de guvernare comune. După modelul alianţei DA şi ARD. Cu altă tragere de inimă vin la vot alegătorii, dacă au o singură listă a dreptei în faţă, cu şanse mari de succes la viitoarele alegeri. Se poate, dar voinţa trebuie să plece de la PNL, principal partid de opoziţie, adică de la Ludovic Orban. Care nu vrea şi pace.

Nu este prea devreme, având în vedere timpul necesar acomodării, elaborării programelor, coordonării filialelor celor patru formaţiuni. Dar, mai ales, în varianta plecării PSD-ALDE de la guvernare.

Mai realist se dovedeşte Prim-vicepreşedintele PNL, Iulian Dumitrescu: „Unul dintre obiectivele importante ale PNL în această perioadă trebuie să fie construcţia alternativei la actuala putere. Pornind de la nevoia de a înlătura de la conducerea ţării actuala putere abuzivă şi discreţionară, PNL este singurul partid care poate coagula forţele de opoziţie pe o platformă de acţiune împotriva PSD. Trebuie să începem un dialog onest şi plin de perspective cu forţe politice care fac opoziţie la PSD, cum ar fi USR, PMP sau România Împreună. Orice discuţie trebuie să plece de la valori comune şi de la direcţii de acţiune convenite între parteneri, tocmai pentru ca orgoliile şi interesele mărunte să nu împiedice construcţia alternativei la PSD.“ Doar că Ludovic Orban nu este de acord cu aceste idei. Vrea ca PNL să guverneze singur. I s-au urcat aburii puterii la cap, după modelul Dragnea.

Şi Eugen Tomac, preşedintele PMP, susţine acelaşi lucru: „De şase luni de zile insist şi explic că singura soluţie pentru a crea o alternativă credibilă la PSD este crearea unui pol politic anti-PSD. Nu există o altă formulă nici PNL singur nu poate obţine suficiente voturi pentru a crea o majoritate, nici celelalte partide nu sunt suficient de convingătoare încât să obţină rezultate care să le permită să înceapă negocieri, după alegeri, pentru crearea unei alte majorităţi.“

Liderul USR, Dan Bârnă, declară: „Este bună unitatea opoziţiei. Dar care e programul? Noi am fost cei mai deschişi constant pentru o platformă comună şi asta va fi şi varianta cu care o să venim în viitor. Probabil că va deveni necesară la un moment dat o structură de colaborare.“ Şi dacă judecăm drept, bătălia dusă de USR în parlament a întrecut cu mult pe aceea dusă de PNL sau alte partide.

Dacian Cioloş a declarat: „Un proiect pentru România trebuie să aibă la bază obiective comune care sunt mai importante decât o persoană sau alta. Eu unul aşa văd lucrurile. Unificarea Dreptei, a forţelor democratice, se face în primul rând în jurul unor valori şi a unui program pentru România. Candidaţii, oricare ar fi ei, ar trebui să fie o consecinţă a acestei abordări şi aceştia trebuie să fie aleşi în jurul unor criterii de integritate, cinste şi profesionalism dovedit. Doar aşa putem reforma clasa politică.“

Colaborarea noastră cu USR e bazată pe valori comune şi pe obiective comune de construcţie care vizează viitorul României. Pe aceste baze relaţia va continua şi se va consolida.“ Vom avea doi poli de dreapta, care se vor canibaliza reciproc? Ar fi o dovadă de prostie imensă, comparabilă cu aceea a PSD de azi.

Concluzie

Sunt necesare discuţii imediate, exploratorii, la iniţiativa PNL, între cele patru partide de opoziţie. Cu scopul identificării principiilor şi valorilor comune, a unei viziuni pentru evoluţia României în următorii ani. Dacă nu se reuşeşte acest lucru, nu vom avea alternativă la actuala guvernare, PSD şi aliaţii vor câştiga şi viitoarele alegeri, pe un absenteism de 60-70%. Şi pe voinţa lui Orban ca PNL să conducă singur România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite