Imposibila alegere. Blocăm economia cu o nouă stare de urgenţă, sau explodează numărul de infectări cu coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta pare a fi acum alegerea conducerii statului. Preşedintele Iohannis ne-a prezentat azi o sinteză a situaţiei de urgenţă, prin care a reuşit să blocheze o propagare dramatică a coronavirusului. A explicat toate etapele şi modul în care a gestionat domnia sa, ca titular al stării de urgenţă, riscurile pe care a reuşit să le evite.

Fără să spună în mod direct, prin comparaţie, modul în care guvernul a gestionat pandemia este mediocru, în cel mai bun caz.

Ce se va întâmpla în continuare?

Vedem că numărul de infectări creşte masiv de la o zi la alta. Rezultat al relaxării, al „informaţiilor” de tot felul care circulă în media, al nevoii de a câştiga bani într-o afacere proprie sau angajat într-o firmă privată, tentaţiilor de a merge în concedii.

Poate fi oprit acest trend? Foarte greu, spre imposibil. În primul rând că economia ar suferi pierderi foarte mari, acum când deficitul bugetar a explodat, când există riscul să nu mai primim împrumuturi de la creditorii care văd o economie blocată. Vedem ce se întâmplă în Serbia, manifestaţii masive împotriva restricţiilor introduse de guvern.

Apelul preşedintelui Iohannis şi al premierului ar trebui înţeles şi urmat. Minime măsuri de protecţie pot fi asumate de fiecare cetăţean. Inclusiv cu evitarea aglomerărilor când nu este strict necesară prezenţa în acel loc şi context.

Este posibil ca şcoala să nu funcţioneze normal începând din septembrie. Orice alte paleative ar afecta grav procesele educaţionale, după ce materia din trimestrul al II-lea a rămas nepredata. Povestea cu şcoala online rămâne un mod de a ne fura singuri căciula. Nimeni nu ştie câţi profesori, câţi elevi, şi cu ce rezultate participă la acest învăţământ online. Oricum inaplicabil la şcolarii mici şi la gimnaziu.

Ca şi cum situaţia n-ar fi fost suficient de gravă, guvernul a rămas şi fără baza legală de aplicare a unor restricţii, pentru că nu s-a dus la parlament să le ceară în timp util, înainte de creşterea dramatică a numărului de infectări. Aşa că mulţi cetăţeni au părăsit spitalele, deşi infectaţi cu coronavirus, şi se plimbă, bine mersi, pe străzi sau locuiesc alături de propriile familii.

Ca şi cum nu era suficientă situaţia în care ne aflăm, urmează şi două rânduri de alegeri. Despre care nu putem şti dacă se mai ţin sau nu. Partidele sunt si ele intr-o situaţie imposibilă, cum să-şi facă camapanie electorală în aceste condiţii? Ce sa spuna alegatorilor daca numarul de infectări explodează şi ajunge la cifre astronomice? Cum au gestionat situaţia de criză, daca vom avea asemenea infectări zilnice? Işi vor pasa vina de la unii la alţii, iar despre programe de viitor nici nu poate fi vorba.

Acesta-i momentul adevărului pentru clasa politică. Reinstaurează starea de urgenţă, singura care a fost eficientă în combaterea răspândirii coronavirusului, dar riscă manifestaţii de stradă şi blocarea economiei, sau lasă să explodeze numărul de imbonaviri cu COVID-19 şi o luăm pe urmele Braziliei, Americii să Italiei de acum 3 luni. Apelul preşedintelui Iohannis la populaţie, să respecte condiţii minime de combatere a infectării, este binevenit. Dar, oare, este suficient?

În zilele şi săptămânile care urmează se joacă viitorul economic şi stabilitatea socială din România. Orice rezultat este posibil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite