Iliescu: PSD s-a îndepărtat de ideoologia de stânga pentru a nu fi considerat neocomunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii se vor reuni, azi, la Consiliul Naţional - ultima adunare a  conducerii lărgite a partidului, înainte de Congresul extraordinar programat pentru 20 februarie.

Congresul extraordinar al PSD va avea loc pe 20 februarie, s-a decis în cadrul Consiliul Naţional al partidului.

Iliescu a criticat îndepărtarea PSD de ideologia de stânga de frica etichetei de neocomunişti

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că "întâlnirile de prin restaurante" nu duc decât la scindarea partidului. De asemenea, fostul preşedinte a atras atenţia că partidul s-a îndepărtat de ideologia de stânga de teama de a fi catalogat drept neocomunist.

"Noi trebuie să mergem în congres cu constituirea unor conduceri unitare. Noi alegem preşedintele şi vicepreşedinţii, nu oamenii de curte şi nu valeţii unor liderii, indiferent cine sunt ei", a declarat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a  propus ca doar preşedintele şi secretarul general al PSD  să fie aleşi la acest congres.

Miron Mitrea: Vanghelie nu trebuia să fie purtător de cuvânt al partidului

Unul dintre candidaţii cu pretenţii la fotoliul de preşedinte al PSD, Miron Mitrea, a declarat că partidul nu trebuie să-l numească niciodată pe Marian Vanghelie purtător de cuvânt.

"Vanghelie este un foarte bun primar la sectorul 5, dar nu trebuie să reprezinte PSD la nivel naţional, nu ne face bine", a spus Mitrea.

Este cunoscut faptul că partidul a avut muult de tras din pucntul de vedere al imaginii din cauza declaraţiilor primarul sectorului 5 din Capitală.

Senatorul Miron Mitrea a acuzat actuala conducere a partidului că a îndepărtat oameni extrem de valoroşi, precum Sorin Oprescu, Dan Ioan Popescu,Mihai Tănăsescu, Ioan Rus sau Ioan Mircea Paşcu.

"Am reuşit să îndepărtăm şi oameni extrem de valoroşi. Sorin Oprescu a fost dat afară din partid pentru că a îndrăznit să-l contracandideze pe Mircea Geoană. A venit înapoi când au fost alegeri pe Bucureşti. L-am refuzat şi am ajuns în situaţia în care unul dintre cei mai buni oameni ai PSD e primar independent, nu al PSD", a susţinut Miron Mitrea.

Cristian Disconescu: Noi, liderii din PSD, am cam dat dovadă de oportunism politic. A maplicat dubla măsură mai ales atunci când nu se cuvenea.

"Vreau să cred că în 2012 PSD va câştiga puterea şi va guverna singur, pentru că într-o perioadă de criză partidele din stânga pot oferi soluţii", a declarat Cristian Diaconescu.

"Nimeni din PDL nu ne doreşte bine. Sper că ştiţi asta. Vor eventual ruperea partidului", a comentat Diaconescu o evenutuală apropiere de partidul lui Emil Boc.

"Nu am alte şanse decât să aplic la preşedinţie pentru că vreau să aplic un proiect politic împreună cu dumneavoastră", a declarat candidatul pentru postul de preşedinte al PSD.

Acesta i-a cerut lui Mircea Geoană să spună cine sunt cei care se "gudură" pe lângă PDL, la care face referire preşedintele PSD.

Năstase se vrea oficial preşedintele partidului

Adrian Năstase, preşedintele CN al PSD, a declarat că va candida pentru cea mia importantă funcţie din partid.

"Răspunsul este clar şi direct: da, candidez!", a declarat Năstase, anunţându-şi formal candidatura.

"În ultimii ani, am pierdut de 5 ori alegerile. Obiectivul meu este să redevenim cel mai puternic partid din România. Nu am o miză personală, în sensul că nu-mi mai doresc să mai fiu prim-ministru şi nu-mi doresc să mai candidez la alegerile prezidenţiale. Peste 5 ani lumea se va schimba şi trebuie să ne gândim de pe acum la aceste evoluţii şi să pregătim o echipă de oameni tineri, dar competenţi, pe care să-i aşezăm în block-start-urile pentru această competiţie",a declarat Adrian Năstase.

Geoană şi-a cerut scuze pentru vizita făcută lui Vântu

Geoană şi-a cerut scuze celor pe care i-a dezamăgit, în special, în campanie, prin vizita fcută lui Sorin Ovidiu Vântu înainte de confruntarea finală.
"Nu este colegial să continuăm o practică, aceea de a ne omorî liderii în momente de frustrare", a spus Mircea Geoană.

Geoană a admis că era pe punctul de a demisiona de la conducerea PSD

Presedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat joi, în şedinţa Consiliului Naţional al partidului, că a fost pe punctul de a renunţa la şefia partidului după ce a pierdut alegerile pentru Cotroceni.

De asemenea, Geoană a declarat că nu este corect să fie considerat singurul responsabil pentru eşecul din alegeri.

Radu Mazăre: Şeful PSD trebuie să fie cu sânge, nu Consiliul

Primarul Constanţei, Radu Mazăre a declarat la începerea Consiliului Naţional al PSD că  şeful PSD trebuie să fie "cu sânge", nu şedinţa Consiliului.

"Şeful trebuie să fie cu sânge, nu Consiliul Naţional. E destul sânge în ţara asta făcut de Băsescu în ultimii cinci ani".

Primarul Constanţei nu a declarat clar dacă va candida la şefia partidului. "Dacă mă voi hotărî anunţ în termenul potrivit", a mai declarat primarul Constanţei.

Mitrea: Nu vă aşteptaţi să anunţ un tandem cu Diaconescu, dar intenţia lui şi a mea există

Miron Mitrea, unul dintre candidaţii la şefia PSD-ului, a declarat joi că nu va anunţa astăzi un viitor tamdem cu Cristian Diaconescu, chiar dacă există această dorinţă din ambele părţi.

"Va trebui să vedem împreună care este momentul şi dacă găsim soluţia din teritoriu. Dar intenţia mea şi a lui există, va trebui să vedem ce spun colegii din teritoriu şi cum văd ei ierarhia într-un eventual tandem", a declarat Miron Mitrea.

Una dintre vocile importante ale partidului, Miron Mitrea şi-a postat bannere în faţa sălii unde social-democraţii se vor reuni în şedinţa Consiliului Naţional. Sloganul adoptat de Miron Mitrea este "PSD revine la PUTERE!".

Un Consiliu în care se va anunţa strategia PSD în perioada următoare

Miza reuniunii: modificările ce urmează să fie aduse statutului partidului, dar şi strategia politică pentru perioada rămasă până la viitoarele alegeri parlamentare.

Surse din partid spun că modificările la statut sunt importante nu numai pentru că ar putea schimba actuala structură a conducerii centrale, dar şi pentru că ar favoriza unul sau altul dintre candidaţii la şefia partidului.

Citeşte şi:

Geoană: Mitrea are şanse minuscule, ca să nu zic deloc, la şefia PSD
Schimbarea legii electorale: primul ia tot
Mazăre: "PSD are nevoie de un lider cu sânge, ca mine"

Lupta pentru funcţii

Bătălia se va purta în jurul înfiinţării funcţiei de preşedinte executiv sau a celei de prim-vicepreşedinte, dar şi pentru votul în bloc la Congres (candidatul la preşedinţia partidului va propune propria echipă) sau pentru votul individual.

Alte propuneri se referă la limitarea mandatului liderului PSD la doi ani, la demisia preşedintelui în cazul pierderii alegerilor şi la alegerea vicepreşedinţilor partidului de către Consiliul Naţional, şi nu de către Congres, ca până acum.

Cum taberele din partid se vor înfrunta pentru a impune modificările pe care le doresc, este de aşteptat ca atmosfera să fie una tensionată, susţin aceleaşi surse social-democrate. Modificările la statut vor fi adoptate la Congres.

Tot la Consiliul de azi ar urma ca Adrian Năstase să-şi anunţe, oficial, intrarea în cursa pentru conducerea PSD, după cum a precizat recent. Ion Iliescu nu excludea, ieri, posibilitatea ca la Consiliu să apară candidaţi-surpriză. Senatorul PSD Titus Corlăţean a anunţat, ieri, că îl susţine pe Adrian Năstase şi că ar candida la o funcţie de vicepreşedinte dacă în jurul acestuia s-ar coagula o echipă de conducere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite