Ieşirile publice care i-au adus Adrianei Săftoiu excluderea din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, organizaţia PNL Prahova a exclus-o din partid pe Adriana Săftoiu, pe motiv că există „contradicţii” între discursul acesteia şi cel al formaţiunii politice. „Adevărul” vă prezintă câteva situaţii în care discursul fostei membre PNL a fost cu totul diferit de cel al partidului.

Cel mai deranjant discurs al Adrianei Săftoiu este, probabil, textul scris în urmă cu două luni pe VoxPublica, în care îl numeşte pe liderul PNL „narcisiac şi egolatru”, „un Brutus postmodernist”.

„A urmat campania prezidenţială din anul 2009. (Până atunci, a mai existat un intermezzo, la campania pentru europarlamentare. Sunt momente pe care prefer să le trec sub tăcere, din cauza ridicolului acentuat, mai ales după ce şi-a atins obiectivele C. Antonescu). Nu l-am căutat pe Crin Antonescu, el m-a căutat, propunându-mi să fac parte din stafful de campanie. Deşi apăreau în permanenţă… semne suspecte, am pus totul pe seama tensiunii campaniei şi nu am căutat sensuri profunde ale unui comportament narcisiac şi egolatru. C. Antonescu era excesiv de adaptabil când era vorba să îşi atingă ţelurile

„A ieşit victorios, pe locul al treilea. Într-o bună dimineaţă, am aflat că membrii PNL erau nevoiţi să-l susţină, în

turul al doilea, pe candidatul PSD, deşi până în acel moment – al ieşirii sale din cursă – nu părea că domnul Geoană ar putea fi profilul de preşedinte preferat de C. Antonescu. Politica are însă trasee sinuoase. Ulterior, C. Antonescu a arătat că, într-adevăr, domnul Geoană nu-i prea era pe plac, dar asta s-a întâmplat, explicit, abia după ce domnul Geoană n-a mai fost preşedintele PSD. Antonescu devenea astfel un Brutus postmodernist – un personaj!”, scria fostul membru PNL în urmă cu mai bine de două luni.

Săftoiu critică în mod făţiş şi absenteismul de care a dat dovadă Antonescu în mandatele sale de parlamentar. „Nu m-am mai intersectat cu domnul Antonescu un timp. El -senator, prins în meandrele subtilităţilor privind interpretarea obligativităţii prezenţei în Parlament, eu – deputat, supus regulilor de bun simţ ale activităţii parlamentare”, a mai scris fostul deputat.

Şicanele cu Becali, cel mai nou membru al PNL

Încă de la început, Săftoiu a adoptat o poziţie diferită de cea a colegilor săi liberali în ceea ce priveşte susţinerea lui Becali la alegerile parlamentare. În luna octombrie,  ea şi Varujan Vosganian, actualul ministru al Economiei, au criticat vehement intenţia PNL de a-l susţine pe Becali şi de a-l primi în partid.

„Am ajuns într-un moment în care a-l combate pe Dan Diaconescu am găsit ca panaceu pe Gigi Becali, deşi înţeleg acum că domnul Dan Diaconescu nu mai candidează la parlamentare, şi-a luat ca ţintă prezidenţialele, aşa că mă aştept ca Gigi Becali să devină şi candidatul la prezidenţiale al PNL-ului, dacă acesta a fost calculul, să candideze în Sectorul 6 împotriva lui Dan Diaconescu", declara pe un ton ironic Adriana Săftoiu în urmă cu câteva luni.

„Domnul Becali vine doar pentru că poate să aducă un electorat, dar eu nu cred că acest electorat reprezintă mai mult de 1%-2%. Merită pentru aşa ceva să te asociezi cu figuri care n-au nici o legătură cu liberalismul, cu PNL şi per ansamblu, dacă ne gândim la atitudinea publică a domnului Becali, care a dovedit de nenumărate ori că nu are nici o rezervă de a folosi un limbaj pornografic, să treci cu vederea toate aceste lucruri, să te asociezi cu el?", a mai spus atunci Săftoiu.

În replică, Becali a atacat-o virulent pe Săftoiu, spunând într-o emisiune televizată că, dacă i-ar fi cerut, „Adriana Săftoiu s-ar fi dezbrăcat în 30 de secunde”.

Şicanele dintre cei doi au continuat, iar o lună mai târziu, într-o emisiune difuzată de România TV, George Becali s-a luat din nou la harţă cu fostul consilier al preşedintelui Băsescu. „Dacă aş avea în familia mea o femeie ca tine, aş exila-o. Ar fi cea mai mare ruşine! Pufuleţul lui Traian Băsescu", a spus Becali.  „Asta e o femeie specială, mai deşteaptă ca celelalte. Nu mă cert cu proastele. Asta e deşteaptă", a mai spus acesta.

Adriana Săftoiu nu s-a lăsat intimidată şi a replicat: „De ce credeţi că ne e frică la toţi de Gigi Becali? V-aţi obişnuit să terorizaţi oamenii (...) Nu mi-e frică de tine, Gigi Becali, poţi să vorbeşti altfel, să îţi exprimi opiniile într-un alt limbaj".

Eram din 2005 împotriva lui Becali. Nu v-am considerat un model de atunci, ceea ce i-am spus şi lui Traian Băsescu", a completat fostul consilier prezidenţial. „Iar mă superi, Pufuleţ!", a replicat Becali.

Săftoiu: PNL şi PSD încep să aibă mize diferite

În urmă cu doar două zile, Adriana Săftoiu declara la Digi 24 că PNL şi PSD încep să aibă mize şi obiective diferite, în cazul PNL plus PC fiind vorba şi despre suspendarea lui Traian Băsescu. „Ponta ar fi putut să discute cu Antonescu, dar ce se întâmplă este previzibil. Nu am susţinut această alianţă şi iată că acest guvern nu a trecut măcar”, a declarat fostul membru PNL. „Alegerile i-au ţinut uniţi. Toţi doreau câştigarea alegerilor, dar în cazul PNL plus PC cred că e vorba şi despre o suspendare a lui Băsescu, mizele şi obiectivele PNL şi PSD încep să fie puţin diferite (...) Multe declaraţii arată că liderul PNL nu este mereu de acord, aş spune tot mai puţin de acord, cu deciziile lui Ponta”, a adăugat Săftoiu.

Adriana Săftoiu a fost exclusă sâmbătă din PNL.

În urma protestelor de la începutul acestui an, Adriana Săftoiu a renunţat la mandatul ei de deputat, anunţându-şi demisia de onoare din Camera Deputaţilor la 1 februarie. „Am intrat în Parlament extrem de încrezătoare şi îmi depun demisia cu multă amărăciune. Nu mi-a cerut-o partidul şi nu pot să îmi retrag demisia invocând disciplina de partid, fiind convinsă că e singura metodă de a forţa Puterea să accepte declanşarea alegerilor anticipate. Ştiu, demisia unui singur om nu schimbă cu nimic situaţia actuală a ţării. E un act individual de voinţă şi care poate exprima pentru fiecare altceva. Depinde în ce bancă ne aflăm. Renunţ la mandat refuzând să mă mai pacalesc şi să îi mai păcălesc pe oameni”, şi-a motivat Săftoiu demisia din Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite