I-a convins Klaus Iohannis pe liberali să renunţe la propunerea Florin Cîţu premier?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa se pare. Anunţul liberalilor că vor lua o decizie astăzi la ora 10, în BPN, face caducă decizia anterioară din BEX-ul PNL, care-l stabilea pe Cîţu candidatul PNL la şefia guvernului. Era de aşteptat ca Iohannis să-i „răzgândească” pe liberali. Alternativa ar fi fost o înţelegere cu PSD, extrem de costisitoare pentru ambele părţi.

În plus, cerinţele PSD pentru realizarea unei astfel de înţelegeri ar fi fost inacceptabile pentru PNL, posibil să dea PSD premierul. Iar discuţiile s-ar fi întins pe multe zile sau săptămâni.

Nu există timp pentru o înţelegere cu PSD

România se află în nucleul „furtunii perfecte” şi are urgentă nevoie de un guvern valid care să poată da OUG-uri. În câteva zile, maximum o săptămână, ar trebui să avem un astfel de guvern. Depinde şi de numele celui care va fi desemnat. Oricum, PSD şi-ar fi vândut scump susţinerea, şi chiar dacă vota instalarea unui guvern minoritar PNL, l-ar fi şantajat apoi în parlament cu fiecare ocazie. Dar cel mai important, o susţinere pe faţă a PNL de către PSD ar fi dus la plecarea taberei Orban din PNL şi la opoziţia făţişă a USR. În plus, nici „tabăra” de la Cluj a PNL nu mai dă semne că l-ar susţine în mod necondiţionat pe Cîţu. Costurile erau mult prea mari pentru a fi asumate de conducerea PNL.

Pe cine va propune Iohannis

Acesta este acum marele semn de întrebare. Dacă îl va propune pe Vîlceanu, prietenul credincios al lui Cîţu, care va execută orbeşte ce-i spune Cîţu, este posibil ca USR să refuze această numire. Nu imediat, nu pe faţă, dar nu se vor înţelege la negocierea protocolului de funcţionare a coaliţiei de guvernare. Şi la ministerele pe care şi le-ar dori fiecare parte. Nu văd cum USR ar accepta mai puţine ministere decât cele pe care le-a avut. Ar fi o mare eroare din partea lui Iohannis şi o pierdere de timp, în condiţiile în care se află România acum.

Este nevoie de propunerea unui premier care să nu fie un „obedient” executant a ce spune Cîţu, chiar dacă este şeful PNL. Lista nu este foarte lungă: Nicolae Ciucă, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Lucian Bode. Oameni mai echilibraţi, înclinaţi spre dialog şi spre compromisuri. Asta le-a şi cerut Klaus Iohannis.

Problema e timpul

Nu cred că preşedintele Iohannis le-a dat mai mult de câteva zile pentru găsirea majorităţii care să susţină noul guvern, şi pentru acordul şi programul de guvernare. USR are un atu extrem de important în aceste discuţii, pe care cred că-l va folosi masiv. Nu-i convin condiţiile în care PNL se pune „cap de afiş” la guvernare, cu prerogative care să facă din USR a cincea roată la căruţă, se ridică şi zice „pas”. Poate seamănă a şantaj, dar nici să accepte o nouă încălcare în picioare a Acordului de guvernare, cum a făcut Florin Cîţu, nu e posibil. USR nu pierde mare lucru dacă rămâne în opoziţie, ba dimpotrivă. Aşa că nu văd de ce ar accepta renunţări la poziţia pe care o avea în etapa anterioară a coaliţiei de guvernare.

Inclusiv restricţiile necesare pentru limitarea pandemiei cer un guvern valid, în câteva zile.

Vom vedea azi până unde a mers înţelepciunea lui Iohannis a liderilor PNL. Dacă şi-au propus să-i „fraierească” pe cei de la USR, cu un candidat gen Vîlceanu, un Florin Cîţu 2, vor constata că se înşală amarnic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite