Hurezeanu, Maior şi Cioroianu, numiţi ambasadori de Iohannis. Ce diplomaţi cu nume au fost rechemaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia a publicat lista cu noii ambasadori ai României în posturile diplomatice-cheie ale lumii. Astfel, George Maior, fost director al SRI, a fost numit ambasador în SUA, Emil Hurezeanu a fost trimis la Berlin, iar Adrian Cioroianu îl va înlocui la UNESCO pe Nicolae Manolescu. De asemenea, Ion Jinga a fost mutat de la Londra la Oficiul ONU, iar Bogdan Mazuru, de la Paris în Austria.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat următoarele propuneri de rechemare/numire de ambasadori:

 Numiri

•Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

•Dl. Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria

•Dl. Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania

•Dna Luminiţa Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană

•Dl. Cristian George Maior, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA

•Dl. Adrian Cosmin Vieriţă, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva

•Dna Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Argentina şi Republica Paraguay

•Dl. Iulian Buga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Suediei

•Dl. Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite

•Dl. Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Cehă

•Dl. Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO

•Dl. Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU

•Dl. Viorel Moşanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus

•Dl. Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Norvegiei

Rechemări

•Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană

•Dl. Iulian Buga, ambasador în SUA

•Dna Maria Ciobanu, ambasador, Şeful Misiunii României pe lângă Oficiul ONU Geneva

•Dna Silvia Davidoiu, ambasador în Republica Austria

•Dna Daniela Grigore Gîtman, ambasador în Republica Cehă

•Dl. Bogdan Mazuru, ambasador în Republica Franceză şi în Principatul Monaco

•Dl . Ion Jinga, ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

•Dl. Nicolae Manolescu Apolzan, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO

•Dna Răduţa Matache, ambasador în Regatul Suediei

•Dna Simona Miculescu, ambasador, Reprezentant permanent la ONU- New York

Cine sunt numiţii

George Maior s-a născut pe 16 noiembrie, 1967, la Cluj-Napoca. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. De asemenea, Maior este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, Bucureşti. A fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, începând cu 1992, însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Irlanda - 1997-1999, secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare - Ministerul Apărării Naţionale, decembrie 2000 şi ambasador al Ministerului Afacerilor Externe, începănd cu 2004. Între 2004-2006 a fost senator PSD de Alba şi preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. La 25 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu îl nominalizează pentru ocuparea funcţiei de director al SRI. La scurt timp de la câştigarea preşedinţiei de către Klaus Iohannis, George Maior şi-a dat demisia din funcţia de director al SRI, preşedintele Klaus Iohannis acceptând-o.

Emil Hurezeanu, numit ambasador la Berlin, s-a născut pe 26 august 1955, la Sibiu. La fel ca Maior, Hurezeanu este absolvent al Fcaultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. În 1983 decide să nu se mai întoarcă în România. Rămânerea în străinătate a determinat fosta Securitate să îi pună familia sub supraveghere, fratele său cunoscând violenţa fostelor organe de represiune comuniste. A fost consultant mass-media şi politic al unor posturi de radio şi televiziune occidentale. În anii '80, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi comentatori de politică internaţională de la postul de radio "Europa Liberă". A relatat despre evenimentele socio-politice din Germania. În 2003 a acceptat propunerea de a deveni consilier personal al premierului de atunci, Adrian Năstase, funcţie pe care a deţinut-o timp de şase luni, de la 15 martie până la 15 septembrie. În 1998, a primit titlul de „Cetăţean de onoare“ al oraşului Sibiu.

Adrian Cioroianu, numirt ambasador la UNESCO, a urmat cursurile Fcaultăţii de Istorie la Universitatea Bucureşti, specializare în Istoria Contemporană a României. În 2002 se înscrie în PNL, iar în următorii doi ani intră în Parlament pe listele Alianţei D.A. Numele său a fost vehiculat în legătură cu ocuparea postului de ministru al Culturii şi Cultelor după demisia Monei Muscă în iulie 2005. Din 2005, Adrian Cioroianu este unul dintre euroobservatorii români trimişi la Parlamentul European de la Bruxelles. La Congresul Extraordinar al PNL din 12-13 ianuarie 2007, este ales vicepreşedinte responsabil cu afacerile europene. Contracandidatul său a fost Mihai Răzvan Ungureanu. La 19 februarie 2007, Adrian Cioroianu a fost propus de conducerea PNL pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, post liber prin demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din 5 februarie 2007. În aprilie 2007, a fost numit ministrul Afacerilor Externe. În 2009 a demisionat din PNL.

Ion Jinga, numit reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU, este doctor în Drept şi cunoaşte foarte bine limba engleză şi franceză.  Din15 februarie 2008 până astăzi a fost ambasador în Marea Britanie. Anterior a ocupat funcţia de ambasador  al României în Regatul Belgiei;
 

Procedura de numire

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat, pentru Adevărul, parcursul birocratic al numirilor. „Ministerul Afacerilor Externe propune un memorandum de numire. Premierul avizează, apoi preşedintele aprobă. După ce şeful statului îşi dă acordul, agrementul se trimite către Comsia parlamntară de politică externă, care dă un aviz consultativ“, spune Cristian Diaconescu. 

„Este nevoie de o schimbare de garnitură în ambasadele României, mai ales la conducerea ambasadelor, pentru că sunt foarte mulţi ambasadori care şi-au epuizat deja mandatul obişnuit, regulamentar, de patru ani şi care trebuie înlocuiţi cu alţi şefi de misiune. Există un proces de consultare atât cu prim-ministrul, cât şi cu Administraţia Prezidenţială pe această temă. Procedura se finalizează, aşa cum prevede Constituţia, cu aprobarea preşedintelui României”, spunea ministrul de Externe Bogdan Aurescu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite