Houston, we have a problem! Partidele au pierdut contactul cu pământul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele nu au din păcate pe nava lor spaţială un transmisionist care să le anunţe, ca în orice film cu aventuri cosmice: We have now lost contact with planet Earth...Ipoteza că joacă în alt film decât noi, cei mai mulţi cetăţeni, pare să fi fost validată de primele acţiuni politice şi declaraţii post-alegeri.

Partidele nu au din păcate pe nava lor spaţială un transmisionist care să le anunţe, ca în orice film cu aventuri cosmice: We have now lost contact with planet Earth...Ipoteza că joacă în alt film decât noi, cei mai mulţi cetăţeni, pare să fi fost validată de primele acţiuni politice şi declaraţii post-alegeri.

PNL trece de la ALDE la PPE a doua zi după scrutin şi îşi uneşte dezastrul electoral cu cel al PDL, într-o alianţă. Victor Ponta ne anunţă triumfător că în următorii ani vom vorbi doar despre cât de mult s-au înjurat în trecut PNL şi PDL şi admite mândru că a existat o strategie de polarizare a electoratului prin insulte. Mihai Răzvan Ungureanu compătimeşte PSD pentru scorul obţinut, iar Elena Udrea proclamă victoria lui Traian Băsescu cu 6%!

Asta se întâmplă când politicienii, mai ales cei de la vârful partidelor, interpretează realitatea exclusiv prin prisma sondajele de opinie şi reduc cetăţenii la procente. Politicienii se învârt în cercul lor strâmt, frecventează aceleaşi restaurante, îşi petrec vacanţele în aceleaşi locaţii, fac cumpărături în aceleaşi locuri, dar de regulă îşi trimit şoferii după mâncare, iar îmbrăcămintea şi-o achiziţionează fie din afara ţării, fie la comandă. Cu alte cuvinte, probabilitatea ca un politician să se întâlnească cu alegătorii este foarte mică. Nu de puţine ori campaniile electorale le furnizează şocuri, că unii sunt nevoiţi să umble cu sărurile la ei. Realitatea din sondaje, o poză de moment şi aceea mişcată chiar dacă pollsterul e Stan Greenberg, nu se potriveşte cu cea din târg, iar în alegerile astea nu s-a potrivit deloc.   Scrutinul din 25 mai consemnează eşecul politicii bazate exclusiv pe sondajele de opinie. O călătorie cu mijloacele de transport în comun poate fi la fel de revelatoare ca un focus-grup, mai multe şi mai revelatoare.

Al doilea eşec decurge din primul şi este al anticorupţiei ca unică promisiune politică. Presupunând că toate voturile obţinute de PDL se datorează Monicăi Macovei (improbabil) şi că toate voturile obţinute de PMP lui Traian Băsescu (probabil), atunci anticorupţia gen "eu votez DNA" nu poate mobiliza decât cel mult 18% dintre cetăţeni, respectiv nucleele dure ale celor partide.  Afişul de campanie al Monicăi Macovei "Împotriva corupţiei, Împotriva sărăciei" stabileşte o relaţie de cauzalitate între corupţie şi sărăcie, dar nu este întru totul onest. Cercul vicios, aşa cum au dovedit experţii, porneşte de la sărăcie şi inegalitate socială, acesta este terenul fertil pentru corupţie, iar corupţia-efect şi cauză- adânceşte sărăcia şi inegalitatea socială, prin proastă guvernare şi clietelism. Ignorarea dimensiunii economico-sociale,  prin punerea accentului pe corupţie, nu va aduce mai multe voturi partidelor care moştenesc doctrina Băsescu a anticorupţiei represive.

Şi o informaţie provenită tot din literatura de specialitate pentru deştepţii de dreapta care s-a plâns toată campania că "spălaţii pe creier" îşi vând votul. Practica cumpărării votului este de asemenea specifică societăţilor inegalitare: săracii descoperă că este mai util pentru ei să participe la menţinerea reţelelor clientelare, în schimbul unor mici beneficii, decât să lupte cu corupţia celor bogaţi şi puternici, iar elita preferă să cumpere votul pentru menţinerea inegalităţii sociale care-i asigură accesul privilegiat la resurse, decât să le redistribuie echitabil.  

Strategia polarizării anti-Băsescu şi anti-Ponta a înregistrat şi ea un eşec răsunător. Victor Ponta a recunoscut la RTV că schimbul zilnic de replici între el şi Băsescu a fost o strategie. Dar o comparaţie între numărul de voturi pentru demiterea lui Traian Băsescu exprimate la referendumnul din 2012, 7 403 836, şi numărul de voturi obţinut de PSD&comp la alegerile din 25 mai tot cu un discurs anti-Băsescu,  2 093 234, demonstrează că, dacă PSD, continuă pe aceeaşi linie, riscă să piardă alegerile prezidenţiale. Nici strategia anti-Ponta al cărei motto a fost declaraţia inimaginabilă a Andreei Paul Vass "Victor Ponta e un gunoi" nu a dat roadele pe care PNL , PDL şi PMP se aşteptau să le culeagă.  Mesajul negativ încă mai prinde, dar nu în aceeaşi măsură ca în trecut şi în aceste condiţii, unificarea dreptei într-o alianţă anti-PSD este o eroare. Partidele de dreapta au obţinut cât au obţinut la alegerile din 25 mai tocmai datorită multiplicităţii şi diversităţii. Iar politica nu e doar aritmetică.

O singură concluzie: e doar o chestioune de timp până ce actualele partide vor intra într-o criză majoră. Nu s-au instituţionalizat, n-au făcut schimbarea de generaţie –nu mă refer la vârstă, ci la oameni cu idei noi, inclusiv despre organizare- nu sunt capabile să răspundă provocărilor şiu prtoblemelor din societate, fie că vorbim despre mişarea Uniţi Salvăm sau alte grupui alternative, fie că vorbim despre nevoile unei populaţii sărace, fără acces la servicii de bază şi la locuri de muncă.  Cu sau fără modificarea legii partidelor politice, acestea  vor fi înlocuite de altele, aşa cum începe să se întâmple în Spania şi Grecia. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite