Hoţia intelectuală a devenit lege. Ordonanţa plagiatorilor a fost adoptată cu voturile PSD-ALDE. Reacţia preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa care îi avantajează pe plagiatori a fost adoptată luni în plenului Senatului, for decizional în acest caz. Legea dă posibilitatea unui plagiator să renunţe de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală comisă. De asemenea, titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe Facebook: În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă.

UPDATE Legea a fost adoptată cu 90 de voturi pentru, 12 împotrivă, 6 abţineri. 

UPDATE Punctul de vedere al Guvernului, exprimat de Laurenţiu Vlad, secretar de stat al Ministerului Educaţiei: Modificările legislative, deşi declarativ au scop descentralizarea, riscă să submineze calitatea învăţâmântului superior din România. Ministerul Educaţiei şi Guvernul susţin forma iniţailă şi argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ: Comisia a analizat cererea de reexaminare şi propunem un raport de respingere a cererii de reexaminare. Pentru calitatea unei teze de dctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Potrivit acestei legi creşte responsabilitatea şclii universitare şi nicăieri în lume nu există o instituţie deasupra universităţii care să acorde titlul. Aş vrea să aprecizez că aceste prederi nu desfiinţează CNATDTCU. Rămane instanţa de recurs pentru toate tezele elaborate. Nu se poate retrage titlul decat prin ordin de ministru. Universitatea este obligată să-şi stabilească filtre. Prin intervenţia Comisiei, sancţiunile s-au înăsprit. Sancţiunile prin care Universitatea le poate da, fie CNATDCU, merg până la retragerea titlului. Este vinovată şi Universitatea care a acordat titlul în aceeaşi măsură.

Cristiana Anghe, senator ALDE: Recomand Ministerului să stea mai puţin în faţa televizorului.

Mihnea Costoiu, senator PSD, fost ministru al Educaţiei: Acest proiect a fost dezbăturu în Consiliul Naţional al Rectorilor şi în unanimitate a fost susţinută. Sunt surprins de actualul ministru, în calitate de rector. A fost o dezbatere amplă, cu argumente pro şi contra. În acest moment, Consiliul devine forul principal de cenzură. I se întăreşte rolul.

UPDATE Daniel Barbu, senator ALDE: Am auzit punnctul de vedere al Guvenrului în care socoteşte că o lege subminează ceva. Mi se pare că este un limbaj inacceptabil. Nu ţin minte că s-au pronunţat asemenea cuvinte. Rog reprezentantului Ministerului să-i transmită premierului că un asemenea limbaj nu poate fi acceptat într-un Parlament. Cer Biroului Permanent că, dacă nu premierul, măcar ministrul să vină să-şi ceară scuze în plenul Senatului.

Senatorul PNL Dumitru Oprea, secretar al Comisiei de Învăţământ: Membrii PNL nu au votat. Nu s-a votat în unanimitate, ci cu majoritate de voturi.

Comisia de Învăţământ a adoptat un raport de respingere a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema ordonanţei plagiatului, prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, iar aceste titluri nu se mai acordă prin ordin de ministru, ci prin hotărârea Senatului fiecărei Universităţi.

„În şedinţa din 5.10.2016, reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în Cererea de reexaminare, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea Cererii de reexaminare", se arată în raportul semnat de preşedintele Comisiei, Ecaterina Andronescu şi contrasemnat de liberalul Dumitru Oprea, secretarul Comisiei. 

Aflată la votul deputaţilor, cererea de reexaminare a primit doar 124 de voturi „pentru”, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 178 de voturi pentru a fi aprobată, proiectul fiind unul din categoria legilor organice. Astfel, reexaminarea a ajuns la Senat, forul decizional, în forma iniţială, fără amendamentele Comisiei de educaţie din Camera Deputaţilor, inclusiv cel privind verificarea cazurilor de plagiat în funcţie de legislaţia în vigoare în momentul susţinerii tezei.

„Frăţia PSD-PNL“

„Cu toate acestea, Comisia de Învăţământ din Senat, condusă de Năpraznica Ecaterina Andronescu şi formată din frăţia PSD-PNL, a decis, în unanimitate, să protejeze furtul intelectual şi impostura politicienilor modificând procedura de evaluare a lucrărilor de doctorat. Astfel, universităţile care au patronat furtul intelectual vor fi acelea care vor evalua lucrările de doctorat suspectate de plagiat. Adică hoţul se va controla singur în buzunare. Sunt convins că Laura Codruţa Koveşi va declanşa o anchetă să afle cine a făcut traficul de influenţă pentru modificarea legii“, a comentat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Proiectul de lege prin care parlamentarii au adus modificări substanţiale a fost votat pe amendamente de deputaţii din aproape toate partidele, singurii care s-au opus fiind liberalii. Legea educaţiei a fost modificată în sensul creşterii autonomiei universitare, pasând în curtea universităţilor atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorate, cât şi de analiză a sesizărilor privind plagiatele din doctorate, CNATDCU fiind scos din procesul efectiv de decizie.

Prin modificările făcute de parlamentari, comisia de doctorat va propune senatului universitar acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlul prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. „Deşi aparent se simplifică procedura, în fapt se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică. Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor“, argumenta preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare. Însă, prin ceea ce au făcut parlamentarii, aceştia practic au scos din procedura normală analiza CNATDCU şi a Ministerului Educaţiei. Anterior, titlul de doctor se atribuia prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, după validarea tezei de doctorat de către CNATDCU , ceea ce acum nu s-ar mai întâmpla dacă intră în vigoare legea în actuala formă.

Guvernul se opune modificărilor

O argumentare asemănătoare a avut şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Laurenţiu Vlad, cel care a prezentat punctul de vedere al Guvernului. Vlad a menţionat faptul că modificările legislative introduse în comisii, deşi declarativ au ca scop descentralizarea, în „realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România“. Mai mult, secretarul de stat a subliniat că mutarea centrului de greutate de la analiza CNATDCU a şcolilor doctorale la cea a propriei analize, „e prematură“ în condiţiile în care „avem peste 50 de şcoli doctorale în România, iar unele nu sunt capabile să-şi asume responsabilitatea în organizarea doctoratelor“.

De asemenea, potrivit modificărilor din Parlament, criticate şi de preşedintele Iohannis încă din iunie, retragerea titlului de doctor se poate face doar  de comisia de etică universitară din cadrul instituţiei de studiu unde a fost acordat.  Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul conducătorului de doctorat, tot comisia de etică a universităţii unde lucrează fiind cea care poate lua măsura. Anterior, retragerea titlului de doctor sau de conducător de doctorat se putea face de Ministerul Educaţiei în urma unor rapoarte externe de evaluare întocmite, după caz, de CNATDCU. Spre exemplu, teza de doctorat a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, suspectă de plagiat, poate fi analizată doar de comisia de etică a instituţiei care i-a acordat chiar titlul de doctor. Iar cârdăşia dintre profesorii coordonatori şi doctoranzii cu nume este de notorietate, astfel încât acea comisie nu va da niciodată un verdict de plagiat.

Unul din punctele controversate ale proiectului de lege este şi cel legat de faptul că deţinătorul titlului ştiinţific de doctor poate solicita Ministerului Educaţiei sau şcolii doctorate din care face parte renunţarea la titlul pe care îl are. În urma solicitării, Ministerul Educaţiei sau şcoala doctorală sunt obligate să emită în 30 de zile documentul prin care ia act de renunţarea la titlul de doctor al solicitantului. În acest caz, nu mai răspunde nimeni pentru eventualele fraude academice care au dus renunţarea titlului de doctor.

În şedinţa de plen, o răbufnire la adresa punctului de vedere al Guvernului, prezentat de un profesor care provine din Universitatea din Bucureşti, l-a avut deputatul PSD Petru Andea, care a atacat chiar universitatea bucureşteană. „Cele mai multe sesizări au fost la Universitatea Bucureşti. Universitatea Bucureşti e prima care ar trebui evaluată şi văzută dacă respectă criteriile“, a declarat, revoltat, Andea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite