Hilde Brandl: Munca flexibilă poate fi răspunsul la ieşirea rapidă din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele organizaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali din Bucureşti, Hilde Brandl, susţine că o soluţie pentru ieşirea mai rapidă din criză ar fi munca flexibilă, o variantă după modelul german.

„Introducerea opţiunii de muncă flexibilă (Kurzarbeit), ce înseamnă reducerea temporară a programului de lucru, ar putea ajuta angajaţii din România care sunt sau vor fi afectaţi de criza economică, ar putea ajuta companiile şi în final ar putea ajuta economia naţională. Programul de muncă flexibilă înseamnă că angajaţii se întorc la muncă, însă nu lucrează pogramul întreg de 8 ore ci lucrează mai puţin, în funcţie de nevoile angajatorului şi de posibilitatea de a vinde produsele sau serviciile în piaţă. Astfel, angajatul poate munci 2,3 4 sau 5 ore, în funcţie de context. Orele lucrate urmează a fi plătite de angajator, iar restul de până la 8 ore ar urma să fie acoperit de către stat”, arată Hilde Brandl, preşedintele organizaţiei Oamenilor de Afaceri Liberali din Bucureşti. 

Liderul liberal prezintă o idee nouă pentru România, care însă se aplică cu succes în Germania din 1910 şi care în prezent este în legislaţia muncii din 14 ţări membre ale Uniunii Europene. „Munca flexibilă este cel mai bun instrument de evitare a concedierilor în cazul unei pierderi temporare de comenzi sau de încasări, generate de situaţii precum o pandemie, un tsunami sau de alte cauze economice ce produc lipsa încasărilor, a comenzilor sau a materiei prime. Pentru a-şi păstra veniturile cât mai apropiate de cele avute înainte, angajatul poate solicita completarea veniturilor sale cu o compensaţie de la asigurarea de şomaj. Chiar dacă salariul primit de la angajator şi indemnizaţia primită de la stat nu acoperă integral veniturile anterioare, angajatul tot are de câştigat, căci doar astfel are veniturile cât mai propiate de ce avea înainte şi doar astfel îşi păstrează locul de muncă şi în situaţii de criză”, explică Brandl. 

„Acesta este de fapt cel mai important lucru pentru toată lumea, angajat, angajator, stat, şi anume ca firma respectivă să se afle în «pole-position» în momentul în care trece criza economică. Astfel, nu se mai pierde timp şi economia se relansează mult mai repede”, mai spune antreprenorul liberal.  „Munca pe o periodă de timp mai scurtă, adică munca flexibilă, poate fi introdusă de angajator pentru toţi angajaţii. Fiecare angajator decide în funcţie de situaţia companiei”, încheie liderul liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite