Haşotti: Dacă Ponta desfiinţează MŢR, ar fi la fel ca dărâmarea bisericilor de către Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti FOTO Mediafax
Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti FOTO Mediafax

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, fost ministru al Culturii, îi cere premierului Victor Ponta să nu desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român. O eventuală decizie în acest sens s-ar compara, a mai spus el, cu dărâmarea bisericilor de către Nicolae Ceauşescu.

„Îi cer premierului Victor Ponta să nu desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român, un obiectiv cultural definitoriu pentru patrimoniul identitar românesc şi pentru spiritualitatea românească“,  a declarat Haşotti, miercuri, pentru Mediafax.

Fost ministru al Culturii în guvernul Ponta, Puiu Haşotti a mai arătat că, "dacă premierul ar decide desfiinţarea MŢR, atunci gestul său ar fi comparabil cu dărâmarea bisericilor de către Nicolae Ceauşescu".

Liberalul Gigel Ştirbu, învestit, marţi, în funcţia de ministru al Culturii, a declarat pentru Mediafax că nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Bucureşti, afirmând că „MŢR este o instituţie emblematică“ pentru spiritualitatea poporului român.

„Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor“, a declarat Gigel Ştirbu pentru Mediafax.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că încă nu a preluat Ministerul Culturii, precizând că, în acest moment, nu este „foarte la curent“ cu iniţiativa care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român. „(...) Eu mâine (miercuri, n.r.) probabil voi face procesul verbal de predare-primire cu fostul ministru, eu nu sunt în momentul de faţă foarte la curent cu această iniţiativă, numai din discuţiile pe care le-am avut telefonic şi foarte pe scurt cu colegii mei de la minister“, a mai precizat Ştirbu.

Materiale pe aceeaşi temă:

Noul ministru al Culturii, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: „Nu sunt de acord cu această iniţiativă”

Noul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, învestit în funcţie marţi, a declarat că nu este de acord cu posibila comasare a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti" cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR), argumentând în acest sens pentru Mediafax că MŢR este o intituţie emblematică pentru spiritualitatea poporului român.

Directorul Muzeului Ţăranului Român susţine că instituţia pe care o conduce se va comasa cu Muzeul Antipa

Muzeul Ţăranului Român ar urma să fie comasat cu Muzeul Satului, iar clădirea de pe bulevardul Kiseleff ar urma să fie cedată Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa. Schimbarea a fost contestată de directorului Muzeului Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta.

Antonescu şi Ponta, în război rece pe terenul lui Băsescu

Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit marţi la Cotroceni, la ceremonia închinată lui Gigel Ştirbu, proaspăt ministru al Culturii, dar Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit ieri la Cotroceni, la ceremonia închinată lui Gigel Ştirbu, proaspăt ministru al Culturii, dar nici măcar nu s-au salutat.

Antipa şi Muzeul Ţăranului Român, cele mai căutate muzee pe Google, în România, în 2013

Muzeul Antipa şi Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti sunt cele mai căutate instituţii muzeale pe motorul de căutare Google în 2013, în România, potrivit tradiţionalului Zeitgeist, o serie de topuri realizată de motorul de căutare pe internet, relatează Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite