Harta conflictelor PNL-PSD în teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidele conduse de Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu sunt în conflict în mai multe judeţe FOTO Inquam Photos / George Călin
Partidele conduse de Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu sunt în conflict în mai multe judeţe FOTO Inquam Photos / George Călin

Împărţirea funcţiilor de prefecţi între PNL şi PSD a dus la disensiuni între organizaţiile locale ale partidelor, în condiţiile în care acestea contestă persoanele propuse pentru noile poziţii în mai multe judeţe.

Scandalul de la Iaşi a izbucnit după ce organizaţia judeţeană a PNL a adoptat o rezoluţie prin care îi cerea lui Florin Cîţu să reia negocierile pentru funcţia de prefect, în condiţiile în care urmează să fie schimbat din funcţie „un exemplu de reprezentant al Guvernului în teritoriu, echidistant şi onest”. Social-democraţii au reacţionat foarte dur, deşi nu li se reproşase nimic. PSD îi acuză pe liberalii ieşeni că „sunt plini de dosare penale, dar vorbesc despre echidistanţă şi transparenţă în administraţia publică”. Liberalii la care fac trimitere social-democraţii sunt primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi. Ultimul este acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de corupţie.

Şi PNL Satu Mare este nemulţumit pentru că, în primul rând, formaţiunea a pierdut prefectul la negocieri, dar şi pentru că reprezentantul Guvernului în teritoriu va fi Mircea Govor, vechi baron PSD. În primăvară, Govor a fost achitat într-un dosar de şantaj, pentru care în primă instanţă fusese condamnat la doi ani cu suspendare. Între liderul PNL, Adrian Cozma, şi Govor au fost în trecut mai multe contre politice.

Departe de a avea o relaţie de colaborare sunt şi liberalii şi social-democraţii din Vrancea. Liberalii susţin că nominalizatul PSD la funcţia de prefect, Victor Roman, ar fi „incompatibil” pentru această funcţie şi este „abonat la banii publici prin firmele personale, fapte de notorietate în judeţul Vrancea”. Pe de altă parte, PSD a reacţionat prin acuzaţii făcute actualului prefect, despre care a afirmat că era specializat doar în repararea automatelor de cafea, dar şi fostului ministru liberal Ion Ştefan, care în continuare are legături cu formaţiunea, deşi a plecat alături de Ludovic Orban la Forţa Dreptei.

Probleme şi cu un secretar de stat

Alegerea lui Constantin Gabriel Bunduc de către PSD Bacău pentru funcţia de secretar de stat la Transporturi a amplificat disensiunile din Coaliţie între organizaţiile din Moldova, în condiţiile în care Bunduc este un mare susţinător al Autostrăzii A13 Bacău-Braşov, pe care o vrea prioritizată, nu Autostrada Bucureşti-Iaşi, unde există şi finanţare aprobată prin PNRR. Acest lucru a dus la revolta aleşilor PNL din Iaşi, dar şi a unor ONG-uri care monitorizează construcţia de autostrăzi în Moldova. „Prioritatea mea este Autostrada A13 Bacău-Braşov, fiind singura fezabilă pentru trecerea Carpaţilor, în opinia mea”, a declarat Bunduc pentru „Ziarul de Bacău“. Asociaţia „Moldova vrea Austostradă” a subliniat că poziţionarea lui Bunduc este contrară discuţiilor avute cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe 8 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite