Hartă. Alegerile locale, ca barometru pentru parlamentare: cum s-a distribuit votul politic şi care sunt fiefurile fiecărui partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Alegerile locale, ca barometru pentru parlamentare: cum s-a distribuit votul politicPNL a obţinut cele mai multe voturi la locale, dar PSD îi suflă în ceafă la mai puţin de două procente şi cu 200 de primari în plus. Deşi USR-PLUS a câştigat primăriile din mai multe oraşe importante, formaţiunea are un vot politic de doar 10%.

Liberalii au obţinut la aceste alegeri 33%, cu un procent mai mult faţă de acum patru ani, fiind însă de data aceasta în faţa tuturor, în condiţiile în care PSD a scos un scor de 31% pe votul politic. În schimb, PSD va avea în mandatul 2020-2024 în jur de 1450 de primari, iar PNL aproximativ 1250.

USR-PLUS a reuşit un rezultat de 10% la nivel naţional şi 45 de primari, în timp ce a patra forţă a fost PMP, care a scos peste 6% (dar va avea 50 de primari), în timp ce formaţiuni ca UDMR (4,5%), Pro România (4,5) şi ALDE (3%) nici nu ar putea cu un asemenea rezultat să atingă pragul la parlamentare, unde e necesar un procent de 5%. Cu toate acestea, UDMR va avea 199 de primari.

PSD s-a impus în 20 de judeţe în faţa PNL, reuşind să obţină cel mai bun scor pentru Consiliul Judeţean, în timp ce liberalii au terminat pe primul loc în doar 17 dintre judeţe. Cele mai categorice victorii pentru PSD au fost în Buzău (57,67%), Olt (54,43%) şi Brăila (47,82%), adică judeţele de unde provin o parte din liderii partidului, adică Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose.

Supriza din Giurgiu

De partea cealaltă, votul politic plasează în fruntea clasamentului organizaţiilor PNL Bihor, filială condusă de Ilie Bolojan, cel care a lăsat Primăria Oradea pentru şefia CJ Bihor. 56,86% dintre bihorenii care au mers la vot au pus ştampila pe PNL. A doua organizaţie liberală ca forţă politică a fost cea din Alba, aceasta reuşind să obţină 51%, chiar dacă candidatul PNL a pierdut primăria în competiţia cu USR PLUS. Pe locul al treilea s-a clasat, surprinzător, organizaţia Giurgiu, cu 50%, de care s-a ocupat personal unul dintre liderii echipei de campanie PNL, Dan Motreanu. Giurgiu era fieful liderului PSD Niculae Bădălău.

Harta politica Adevarul

UDMR s-a impus politic în Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare. USR-PLUS nu ieşit pe primul loc la votul politic în niciun judeţ, dar nici în Bucureşti, în schimb s-a clasat pe locul al doilea în Capitală, Ilfov, Timiş şi Arad.

Cu toate că în public Orban a subliniat victoria istorică a PNL, în spatele uşilor premierul i-a criticat dur pe colegii săi din partid. „Sunt nemulţumit de rezultatul alegerilor. Nu ne-am atins  scorul din sondaje. În unele localităţi am fost varză ca organizare în ziua alegerilor. Preşedinţii de organizaţii care nu au facut performanţă îşi vor da demisia. Cine a obţinut sub 27% să plece”,  le-a transmis preşedintele PNL liderilor de organizaţii judeţene.

Şapte dintr-o lovitură

Mai mulţi lideri de filiale ai PNL l-au ascultat pe Ludovic Orban şi şi-au dat demisia. Ionel Palăr (Bacău), Alexandru Dănăilă (Brăila), Cristinel Romanescu (Buzău), Lucian Heiuş (Hunedoara), Tinel Gheorghe (Ialomiţa), Nicolae Robu (Timiş) şi Ovidiu Albu (Satu Mare) au făcut un pas în spate, majoritatea din anunţându-şi demisiile în timpul şedinţei.

Niciun decizie referitoare la demisie nu a fost luată la Bucureşti, acolo unde PNL a luat aproape 20%, fiind al treilea partid ca forţă, după PSD şi USR-PLUS. Surse politice susţin că gestul de a rămâne pe poziţii al Violetei Alexandru e motivate de faptul că liberalii şi-au anunţat victoria în Bucureşti, iar o eventuală demisie ar da prost în vederea parlamentarelor, dar şi de un alt aspect: PNL Bucureşti nu a avut candidat propriu care să tragă lista de consilieri

În PSD încă nu au început evaluările, în majoritatea filialelor fiind linişte. Singurele critice au fost direcţionate spre filiala Cluj, acolo unde deputatul Horia Nasra a cerut demisia „conducerii UTC-iste” pentru rezultatul ruşinos. Mai precis, PSD a obţinut 13,32, unul din cele mai slabe rezultate pe ţară. De asemenea, o evaluare în ceea ce priveşte aceste alegeri ar urma să aibă loc săptămâna viitoare şi în cadrul Pro România, partid în care au apărut tensiuni după eşecul de la aceste locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite