Haos total în PSD. Cum a ajuns partidul la un pas de implozie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Stănescu o vrea pe Firea candidat la prezidenţiale, nu pe Dăncilă. În acelaşi timp, Ţuţuianu şi Tudose lansează atacuri la adresa conducerii PSD: FOTO Mediafax
Paul Stănescu o vrea pe Firea candidat la prezidenţiale, nu pe Dăncilă. În acelaşi timp, Ţuţuianu şi Tudose lansează atacuri la adresa conducerii PSD: FOTO Mediafax

PSD e divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Dăncilă, Firea sau Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe margine, lupta pentru Cotroceni.

În PSD domneşte haosul. Liderii de filiale sunt împărţiţi în trei tabere: unii o vor pe Viorica Dăncilă candidat la alegerile prezidenţiale, pentru că oricum nu au altă variantă. Însă, în viziunea taberei pro-Dăncilă, e important e ca PSD să vină cu propriul candidat, astfel încât „armata“ social-democrată să se mobilizeze în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor. Alţi baroni locali, în frunte cu Paul Stănescu şi Dumitru Buzatu, o vor pe Gabriela Firea candidat, invocând că, pe baza notorietăţii, e singura care ar putea intra în turul doi cu Iohannis.

Mai există şi organizaţii care ar vrea ca PSD să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru Cotroceni, astfel încât PSD să nu bifeze o nouă înfângere ruşinoasă, după europarlamentare. Susţinătorii lui Tăriceanu cer şi consolidarea relaţiei cu ALDE, astfel încât cele două partide să meargă împreună şi la alegerile de anul viitor. Potrivit unor surse din partid, mai mulţi lideri din ţară se tem că Tăriceanu va rupe coaliţia de guvernare în cazul în care nu va primi sprijinul PSD pentru prezidenţiale. Disputa din interiorul partidului urmează să fie tranşată săptămâna viitoare, în Comitetul Executiv. Voci din PSD susţin că partidul s-ar putea rupe după prezidenţiale: unii parlamentari negociază intens cu Victor Ponta, susţin sursele citate.

„Laşitatea“ lui Bădălău, taxată

În acelaşi timp, PSD e ţinta atacurilor venite fie de la foşti membri, fie la oameni din interior. Senatorul Adrian Ţuţuianu, fost vicepreşedinte al PSD care acum e în Partidul Pro România, a ieşit cu mai multe atacuri la adresa foştilor colegi.  „Primul om care a venit cu un draft de scrisoare (n.r. – pentru demiterea lui Liviu Dragnea) pe jumătate de pagină a fost Niculae Bădălău, care spunea, la punctul 1: Liviu Dragnea să plece de le şefia partidului şi de la şefia Camerei Deputaţilor. Domnul Bădălău este un fel de titirez al cuvântului. Nu mai ştii ce spune, când spune… Şi vreau să-i transmit că PSD este astăzi unde este şi din cauza laşităţii şi lipsei lui de caracter“, a declarat Ţuţuianu referitor la Bădălău, cel care, alături de alţi PSD-işti, printre care Mihai Fifor şi Felix Stroe, au semnat scrisoarea pentru demiterea lui Dragnea, apoi au făcut un pas în spate.

În colimatorul lui Ţuţuianu a intrat şi Codrin Ştefănescu, despre care a afirmat că e „un traseist“ care aplica ordinele lui Dragnea. Răspunsul a venit de la Ştefănescu, acesta numindu-l pe Ţuţuianu „trădător jalnic“ şi apreciind faptul că a fost bine că partidul i-a dat „un şut în fund“.

Analiza sumbră a lui Adrian Năstase

Despre situaţia din PSD s-a pronunţat şi Adrian Năstase. Fost preşedinte al PSD şi fost premier, Năstase susţine că este din ce în ce mai evident că social-democraţii nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Fostul premier a subliniat că PSD a „pierdut trenul“ pentru aceste alegeri. „Strategia pentru alegerile prezidenţiale trebuia pornită încă de la Congresul extraordinar din primăvara anului trecut. S-a făcut un fel de licitaţie cu candidaţi, cine vrea să se înscrie. Asta este simplu de făcut. Important e să găseşti pe cineva care să poată strânge în turul al doilea voturile necesare pentru alegerea sa“, a afirmat Năstase, într-o intervenţie la Antena 3.

Fostul preşedine al PSD le-a recomandat foştilor colegi să se concentreze pe următoarele alegeri, dar şi pe menţinerea guvernării, mai ales că social-democraţii par tot mai aproape de pierderea de aleşi, care se pregătesc să meargă spre partidul condus de Victor Ponta, Pro România. De altfel, Năstase a precizat că PSD ar trebui să se pună la masa discuţiilor cu ALDE şi Pro România pentru un candidat comun şi susţinerea unui Guvern condus de un premier PSD.  

Negoiţă sare la beregata lui Teodorovici

Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3 şi preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a lansat un atac dur la adresa Guvernului şi la adresa preşedintelului executiv al PSD, Eugen Teodorovici. „Promisiunea pentru acest Guvern şi acest ministru de Finanţe - vorbe goale, vorbe în vânt. Valoarea lor - zero. Nu sunt capabili să îşi respecte angajamentele şi ne mint pe toţi. Este pur şi simplu inadmisibil. Dacă acesta este guvern serios şi dacă acesta este ministru de Finanţe, daţi-mi voie să îmi fie jenă de situaţia în care suntem“, a declarat Negoiţă, fost vicepreşedinte al PSD, suspendat pentru şase luni din partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite